---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Illustrasjonsbilde fra Randsfjorden Rundt. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde fra Randsfjorden Rundt. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Klar tale: - La sykkelen stå!

Kommentar - Sommertrening for skiløpere

Bør sykkel prioriteres som langrennstrening? - Sykkel er god trening for folk flest, men for å bli best mulig til å gå på ski finnes det langt bedre alternativer, hevder Langrenn.com's kommentator, Petter Soleng Skinstad.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Kommentar

Gjør som de beste
Det finnes ikke den minste tvil om at sykling er god utholdenhetstrening.

Deltakerne i Tour de France er noen av verdens fremste utholdenhetsutøvere, og sammenliknet med langrennsløperne er de beste terrengsyklistene i verden kanskje vel så godt trent som Northug, Bjørgen og Co.

I mine øyne er det liten tvil om at nivået i langrenn ville vært høyere om alle verdens land hadde hatt tilgang på snø til enhver tid.

Langrenn er en sesongidrett, og med klimatiske, økonomiske og belastningsmessige hensyn er det nok lenge før vi ser en utøver som trener på ski hver eneste dag.

For å få fremgang i langrennsløypa må man naturligvis trene også når det ikke er snø, og da er rulleski det naturlige alternativet for alle moderne langrennsløpere.

I senere tid har også styrketrening fått en viktig plass i treningsplanen, uten at dette bør gå på bekostning av god, gammeldags utholdenhetstrening.

Tar man en titt på treningsdagbøkene til nåværende og spesielt tidligere medaljevinnere er det heller ingen tvil om at løping har vært en viktig del av barmarkstreningen, og forskere har også trukket frem myrterrenget i Trøndelag som en mulig forklaring på den trønderske dominansen i langrennsløypa.

Blir god til det man trener på
Det er opplest og vedtatt at man blir god til det man trener på, og langrenn og sykkel er forholdsvis langt fra hverandre hvis man ser på de fysiske forutsetningene som trengs for å lykkes på de ulike arenaene.

Likevel ser man, både blant aktive løpere og ivrige mosjonister, en økende trend til at sykkelen brukes mye i sommerhalvåret.

Kanskje ikke så rart med tanke på den norske suksessen på både landeveien og i terrenget de siste ti årene, men ønsker du best mulig resultater i langrennsløypa bør du la sykkelen forbli det transportmiddelet den er.

Litt flåsete kan man si at dersom sykkelen hadde vært beregnet til trening ville den hatt mindre hjul, og det finnes også velrennomerte langrennstrenere som noe spøkefullt sier at du blir dårligere trent av å sykle enn du ville blitt av å la være.

Spøk til side kan man fastslå at jeg har til gode å høre en eneste toppløper trekke frem sykkelen som veien til suksessen i løypa.

Med det i bakhodet bør du velge andre måter å forberede kroppen på vinterens hardkjør.

Unntaket er til nød hvis du også satser eller har satset hardt på sykkel. Først da kan du gjennomføre skikkelige treningsøkter på sykkelsetet, men også dette er en tynn unnskyldning dersom du virkelig ønsker å bli best mulig i skisporet.

La sykkelen stå
For langrennsløpere flest bør derimot sykkelen brukes til det den egnes best til, som transport eller som et middel for å oppnå variasjon.

Sykkel kan være nyttig i overgangsfaser for å unngå skader, som oppvarming eller restitusjon, men uten det nødvendige grunnlaget egner den seg verken til langkjøring eller intervaller.

Til den type trening bør du i barmarkstreningen satse på rulleski og løp. Løping er den mest naturlige bevegelsesformen for oss mennesker, og selv med dårlig løpsteknikk vil du nærme deg makspuls i motbakkene.

Kombinerer du løping i variert terreng med skigang, elghufs, myrløping, bakkeløping og de nevnte rulleskiene har du alt du trenger for å bygge kapasitet gjennom sommerhalvåret.

Prisene på sykkelutstyr bør alene være nok til å skremme vekk skiløpere som klager på at smøring og annet utstyr er dyrt.

Et godt tips kan være å droppe karbonrammen og den integrerte setepinnen, og heller bruke samme sum på å investere i joggesko og rulleski.

Det er ingen tvil om at det finnes mange veier til Rom, men har du tenkt deg dit i nærmeste fremtid ville jeg som sagt latt sykkelen stå igjen i garasjen.

Hva mener Langrenn.coms lesere om sykling som langrennstrening?

---

Kåserier, kronikker, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted. Dette gjelder også i dette tilfellet, selv om kommentarens forfatter også er journalistisk innholdsleverandør på Langrenn.com.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus