---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nisen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nisen/Langrenn.com.

Klassisk langrenn – en saga blott?

Skal vi fortsatt lære ungdom å gå diagonalgang og dobbelttak med fraspark?

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Den store «snakkisen» i langrennsmiljøet denne vinteren er utviklingen innen klassisk langrenn. I mitt eget miljø registrerer jeg dette både på klubbplan der jeg er trener for barn/ungdom, og blant deltagere i turrenn.

Alle fikk med seg at Øystein Pettersen vant Holmenkollmarsjen lørdag på blanke ski.

På forhånd så jeg Steinar Mundal uttalte at «det er så mange landslagsløpere som stiller til start at dette blir som et NM i langløp».

Ganske arrogant sagt, tenkte jeg, i og med at de aller fleste i langløpseliten var opptatt med andre renn.

Og så stiller altså Pølsa opp på blanke ski og staker fra hele gjengen.

Hvor mange langløpere som ville vært foran landslagsløperne dersom alle de beste var med, er umulig å si.

Men det som skjedde lørdag er uansett et nytt og rystende dolkestøt mot klassisk langrenn.

I intervju etterpå (P4), uttalte Pølsa at «jeg har bare spesialtrent ett års tid på dette. Jeg kommer til å bli mye råere».

Før jul valgte flere løpere å stake på blanke ski under World Cup i Davos. Når man velger å stake WC-løypa i Davos – er det da noe i det hele tatt som kan stoppe utviklingen?

På 80-tallet valgte FIS å redde klassisk langrenn da skøytingen kom for alvor, i motsetning til hva f.eks. IBU gjorde for skiskyting.

Diskuterer FIS nå mulige tiltak for å redde klassisk også denne gang?

Er det i det hele tatt mulig å finne løsninger for å redde klassisk på øverste nivå?

Og – dersom utviklingen får løpe fritt videre – vil FIS i fremtiden beholde klassisk som en ren stakeøvelse, eller vil man se at dette er en gren man ikke ønsker å ta vare på?

Vil man i stedet slippe alt over til fristil?

Og i så fall – hva med turrenn som Birken og Marsjen?

Vil vi i fremtiden få skøyting også her, kanskje med et spor oppkjørt i den ene siden av trasseen for de trimmerne som ikke ønsker/orker å skøyte hele veien?

De som går sin søndagstur til Kikutstua, eller påsketur til Ørnenipa for den saks skyld, vil også i fremtiden gå klassisk i stor grad.

Det er den naturlige måten å bevege seg på i kupert terreng for en som ikke trener aktivt (man kommer i alle fall aldri til å stake en søndagstur med pulk i Nordmarka..).

Jeg mener at en ikke ubetydelig verdi for langrennsporten er at turgåere på laveste nivå faktisk kan assosiere seg med det man ser på TV fra WC.

Man har en anelse om hvordan Eldar Rønning har det når skiene er bakglatte, eller når Hjelmeset får is i rubben eller klisteret.

Og en trimmer i pulje 18 i Holmenkollmarsjen må gjøre de samme vurderingene som Martin Johnsrud Sundby med tanke på å smøre for mildere temperatur utover i rennet. Dette er noe av det vi nå er i ferd med å miste.

For en drøy uke siden hadde jeg en nydelig tur på Krokskogen. Det var ca -8 grader. Snø på trærne. Fantastiske løyper og det helt ultimate tørrvoksføre.

På vei mot Løvlia møtte jeg Anders Aukland. En fantastisk skiløper som i sannhet kan by på diagonalgang fra aller øverste hylle. En ekte klassiker.

Der jeg møtte Aukland gikk løypa over i et par småbratte bakker. Han sto og grisepigga på blanke ski. En sånn dag med et sånt føre.

Hans oppgave er å gå fortest mulig, og han har vært en foregangsmann på å utvikle stakingen. All ære til han for det. Men synes han innerst inne at dette er en fin utvikling, eller savner han egentlig den klassiske teknikken han tidligere var en stor eksponent for?

På skitrening i min klubb i går kveld hadde vi en gjeng med 10-åringer som var svært ivrige i å se hvor bratt bakke de kunne klare å stake opp uten å bruke beina.

Både barn, ungdom, og aldrende turløpere tar etter pionerene i eliten. Det er helt naturlig. Men et spørsmål som nå reiser seg er: skal vi fortsatt lære ungdom å gå diagonalgang og dobbelttak med fraspark?

Som Pølsa var inne på i intervjuet etter Holmenkollmarsjen: Rein staking som konkurranseidrett er ung.

Nye barrierer brytes hele tiden. Og de som nå er unge kommer til å bli vesentlig råere som senior enn hva Pølsa & co er i dag – gitt at klassiskutvklingen får løpe fritt videre i retning av rein staking.

Etter min (gammeldagse) oppfatning er rein staking en svært fattig utgave av klassisk langrenn. Og dersom utviklingen fortsetter i samme tempo, så er jeg skeptisk til om klassisk langrenn som rein stakegren er verdt å ta vare på for fremtiden.

Jeg savner tydelige signaler fra skiledere, fra FIS, og fra løpere selv. Hvor går langrennsporten?

Debatten foregår oss skifolk imellom på alle arenaer der langrenn utøves. Men jeg synes det er overaskende stille i det offentlige rom. Som her på Langrenn.com.

Dette er mitt bidrag. Jeg oppfordrer andre til å komme med sitt.

Mvh
Vegard Fluge Samuelsen
Oslo


---

Kåserier, kommentarer, leserinnlegg og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus