WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Stafett: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Charlotte Kalla under verdenscupen i Oslo og Holmenkollen. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Charlotte Kalla under verdenscupen i Oslo og Holmenkollen. Foto: Thibaut/NordicFocus.

KOMMENTAR: DET ER BÅDE FLAUT OG TRIST – I VERDENS RIKESTE LAND DER LANGRENN ER VERDENS VIKTIGSTE IDRETT KLARER VI IKKE Å ARRANGERE VERDENSCUP

ARGUMENTENE HOLDER IKKE VANN

Sist uke ble det klart at de planlagte verdenscuprennene som skulle vært arrangert i Norge i mars, blir avlyst. Begrunnelse: Frykt for økt smitte.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

KOMMENTAR: DET ER BÅDE FLAUT OG TRISTI VERDENS RIKESTE LAND DER LANGRENN ER VERDENS VIKTIGSTE IDRETT KLARER VI IKKE Å ARRANGERE VERDENSCUP

Sist uke ble det klart at de planlagte verdenscuprennene som skulle vært arrangert i Norge i mars, blir avlyst. Begrunnelse: Frykt for økt smitte.

I verdens rikeste land der langrenn er verdens viktigste idrett klarer vi altså ikke å arrangere en verdenscup. Det er både flaut og trist, spesielt sett i lys av tre sentrale punkter:

1. Det har knapt vært en smittet skiløper, skitrener, støtteapparat eller funksjonær siden sesongen startet i november. Det gjelder både i Norge og internasjonalt.

2. Langrenn - og alle FIS-grener for så vidt - er utendørsidrett som foregår i friluft og med mulighet til å holde god avstand mellom alle som er tilstede (spesielt når alle arrangementer går uten publikum, felles garderober, bespisning eller varmestuer).

3. Det finnes lite, hvis noen, konkrete bevis på at folk som omgås utendørs med god avstand smitter hverandre i det hele tatt, verken i idrettssammenheng eller i samfunnet ellers.

Utøverne og deres støtteapparat reiser uansett rundt i sine koronatestede bobler og unngår enhver kontakt med samfunnet der de kommer. Det er vanskelig å forestille seg at de representerer noen vesentlig fare for smitteøkning, eller at risikoen er høyere i Norge enn i andre land der de har gjennomført verdenscuprenn i vinter.

ARGUMENTENE HOLDER IKKE VANN

Jeg frykter at myndighetene vil få problemer med fortsatt forståelse for stadig mer inngripende og langvarige tiltak, spesielt når restriksjonene ikke lenger oppleves som logiske, relevante eller helsefaglig forankret i forhold til smitteutvikling.

Når helsetoppene nekter å gi tillatelse til verdenscuprenn og samtidig anbefaler folk å treffes ute, riktignok i mindre grupper med god avstand til hverandre og bare hvis man er frisk, skulle det heller ikke føre til vesentlig økt smitterisiko å arrangere verdenscuprenn uten publikum. Sannsynligvis vil ikke risikoen øke nevneverdig om det tilfeldigvis skulle dukke opp noen tilskuere langs løypa i Nordmarka, så lenge Holmenkollen som stadion ikke tillater publikum på arenaen.

DET HAR BLITT TABU Å STILLE KRITISKE SPØRSMÅL

Nå som de fleste sjukehjemsbeboere er vaksinert, og vi er godt på vei til å få vaksinert både helsepersonell, eldre og de med risikofaktorer ellers i samfunnet, er det vel nå kanskje på tide å heller fraråde de som tilhører «utsatte grupper» å utsette seg for situasjoner med økt smitterisiko, og la de resterende 90 prosent av samfunnet få tilbake litt mer av den normale hverdagen?

Men den debatten er blitt tabu. De som våger å sette spørsmålstegn ved myndighetenes tiltak og restriksjoner stemples som illojale i dugnaden mot viruset.

Anki Gerhardsen sier i et debattinnlegg i Aftenposten (3.februar) at «I en krisetid som denne, der regjeringen og helseekspertene glir over i hverandre, der det er vanskelig å skjønne forskjellen på Bent Høie og Espen Rostrup Nakstad, Erna Solberg og Camilla Stoltenberg, blir rommet for kritisk tenkning nesten ikke tilgjengelig.»

Og Gerhardsen fortsetter: «Det har vært krevende å merke forskjellen på NRKs journalist Hallvard Sandberg og en kommunikasjonsrådgiver fra helsemyndighetene. ... Direktesendte pressekonferanser som fast innslag i alle medier forsterker fornemmelsen: Det finnes bare én løsning, og den må vi stole på.»

BEST I TEST – BOKSTAVLIG TALT

Faktum er at skisporten har oppført seg eksemplarisk.

De arrangementene som har vært gjennomført har uten unntak gått bra sett fra et smitteperspektiv: Det er ikke dokumentert et eneste koronatilfelle som kan spores tilbake til skirenn i vinter.

Så kom gladmeldingen 27. januar om at Norge og Lillehammer får ekstra runder i verdenscupen. Men bare en drøy uke senere ble gleden til frustrasjon, da myndighetene med bare vage helsefaglige begrunnelser inndro tillatelsen de nettopp hadde gitt.

I vinter har pepper’n og kritikken riktignok haglet: Skiforbundet får kritikk for kun å prioritere eliten når Norgescupen for junior avlyses mens Norgescupen for senior gjennomføres, om enn etter strenge koronaregler.

Jeg skal ikke her gå inn på om jeg mener junior-Norgescupen skulle/kunne/burde vært gjennomført på lik linje som for senior, men faktum er at juniorcupen trekker mangedobbelt antall deltakere, ledere og foreldre, og derfor utløser flere folk på reisefot inn i og ut av områder med varierende smittetrykk.

Skiforbundet har samtidig lagt til rette for og oppfordret til lokale og regionale arrangementer, både for barn og unge, bredde og elite, innenfor NSFs strenge koronaveileder.   

VERDENSCUP GÅR IKKE PÅ BEKOSTNING AV BARN OG UNGE

Mange mener at konkurransetilbud for barn og unge må prioriteres over flere konkurranser for eliten. Ett av argumentene er at uten konkurransetilbud blir det vanskelig for barn og unge å opprettholde motivasjonen til å trene, og at frafallet derfor kommer til å bli dramatisk. Det er vanskelig å være uenig i det.

Men det ene utelukker ikke nødvendigvis det andre: konkurranser for barn, ungdom og bredde har vært arrangert parallelt med elite- og verdenscuprenn i årevis. Dessuten er det å kunne se forbildene sine konkurrere, om enn bare på TV, også en viktig faktor i rekruttering. Å avlyse verdenscuprennene i Norge i mars bidrar ikke til det.

Av Ingeborg Scheve,
Journalist, Langrenn.com

--- ---

SE OGSÅ

* DYSTER OPPDATERING AV SKIFORBUNDETS KORONAVEILEDER: – Rammer tusenvis av skiglade i alle aldre

* LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

* LESERINNLEGG: – IRONIEN I DETTE ER AT JUNIORLØPERE KAN SETTE SEG PÅ EN PUB, MEN IKKE GÅ RENN

* AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

* ERIK RØSTE I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Nettopp fordi skisporten virkelig har vist seg tilliten verdig og tatt smittevern på største alvor, forstår jeg at de nye konkurranserestriksjonene oppleves som svært urimelige

* ESPEN NAKSTAD I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Dersom man lykkes med å begrense spredningen av dette viruset nå, vil det bli lettere å drive idrett og annen aktivitet gjennom vinteren og våren uten strenge smitteverntiltak

* ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

* LESERINNLEGG: – Takk Norges skiforbund, takk for hvor godt dere har passet eliten gjennom en krevende pandemi


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Clas Brede Bråthen. Foto: Roy Myrland

Heia Clas Brede!

Leserinnlegg i debatten omkring hoppsjefen og skiforbundet

Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Illustrasjonsbilde. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

KRONIKK: FIS PÅ NY KURS – MED NY PRESIDENT?

– HVORFOR FÅR LEDERNE SITTE I SINE POSISJONER 24 ÅR I SNITT

Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: HAR IDRETTEN OFRET BARN OG UNGE PÅ LOJALITETENS ALTER?

– Når de likevel blindt følger meningsløse smittevernregler

Herrenes seierspall på 30 km skiathlon under verdenscupen i Lahti 2021. FV: Sjur Røthe (2. plass), Emil Iversen (1) og Pål Golberg (3). Foto: Modica/NordicFocus.

LESERINNLEGG: HVA SKJEDDE MED INTERNASJONAL BREDDE?

– HEIA ALLE DE ANDRE – måtte den beste utlending ta gull!

Audun Laugaland. Foto: Erik Borg.

AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

– Siste innstrammingene gir lite mening, det totale bildet av tiltak blir vridd

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

– Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi