-->
Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Kreftrammet – Mener skismurning kan være årsak

– Etter å ha operert ut en kreftsvulst fra nyren, fikk jeg beskjed fra eksperter at den mest sannsynlige årsaken var alle mine timer i smørebua for mine tre aktive ungdommer, sier trebarnsmor.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

En trebarnsmor har kontaktet Langrenn.com og ønsket å gå ut med sin krefthistorie.

Spesialister fortalte henne at sykdommen kan være forårsaket av skismurning. Nå ønsker hun å oppfordre både foreldre og unge som smører ski, til å ta de viktige forhåndsreglene ved varmebehandling og børsting av glider og pulver.

– Etter å ha operert ut en kreftsvulst fra nyren, fikk jeg beskjed fra eksperter at den mest sannsynlige årsaken var alle mine timer i smørebua for mine tre aktive ungdommer, sier moren som ikke ønsker å stå frem med sitt navn i denne saken.

– Uten det riktige utstyret, som maske og god ventilasjon, puster man rett og slett inn giftstoffer i dampen og støvet når man børster ski.

– Ekspertene fortalte meg at dette kan forårsake kreft i nettopp nyrene, samt lungene og skjelett, legger hun til.

Bruker fremdeles skismurningen
Allikevel forstår hun hvor viktig det er med godt smurte ski, og mener dermed at utøvere ikke skal unngå å bruke produktene.

– Det er viktig å få fram at jeg ikke er negativ til selve skismurningen, men heller vil påpeke at vernemaske og god ventilasjon bør brukes av alle som smører ski.

– Sekundjaget har oppstått i alle aldre, så selvsagt skal de beste smøremetodene fremdeles bli tatt i bruk.

Rammer også aktive mosjonister
Hun synes det er viktig å opplyse folk om at dette ikke kun er noe som rammer toppidrettsutøvernes smøreteam, men også vanlige aktive mosjonister.

– Smøreteamene har fått veldig gode arbeidsvilkår med et ventilasjonsanlegg som fjerner alt av giftstoffer med en eneste gang. Det er derimot vi som står hjemme i garasjen og smører som er i faresonen.

– I tillegg har jeg sett opptil flere ganger at folk oppholder seg unødvendig lenge inne i et smøretelt på renn, uten maske og godt avtrekk.

Swix om bruk av personlig verneutstyr
Swix påpeker at de har hatt et sterkt HMS-fokus de siste årene og vil fortsette dette satsingsområdet for å kunne tilby de mest miljø- og arbeidsmiljøvennlige produktene på markedet.

Dette opplyser Christian Gløgård, leder av Forsking og Utvikling i Swix, til Langrenn.com:

Siden 2013 har Swix lagt ned store ressurser i prosjektet ”Innovative low friction materials” med målsetning om å finne alternativer til gammel fluorteknologi.

Dette har ført frem til at Swix nå har faset ut C8-teknologi i produksjonen på Lillehammer. Vi benytter dermed heller ikke PFOA-relaterte substanser i produksjonen. PFOA har naturligvis aldri vært benyttet i skismøring fra Swix.

Prosjektet er for øvrig støttet av Norges Forskningsråd og er i samarbeid med SINTEF. Fluorprodukter med ny fluorteknologi er merket med Future Cera.

Swix legger ned mye arbeid i veiledning av forbrukeren og bruk av personlig verneutstyr.

Dette gjør vi bla gjennom:
- Ca 800 smørekurs årlig.
- Informasjon på hjemmesiden. (http://www.swix.no/Miljoe/Ski-wax-and-health)
- Swix School.
- Kursing av distributører og sportsforetninger

For øvrig er alle våre produkter i henhold til gjeldene regelverk og merket forskriftsmessig. Vi er også godt rustet for kommende reguleringer som blant annet det nå arbeides med i EU.

Fortsetter nedenfor bildet
06.jpg
– Friskere luft i smøreboden, lyder budskapet på avtrekksapparatet som Swix-sjefen Ulf Bjerknes her presenterer for nettavisen Langrenn.com. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Kreftforeningens oppfordringer
Kreftforeningen kommer også med en rekke opplysninger om hvordan man bør håndtere skismurning som inneholder giftige stoffer.

– Skiklubber og arrangører av renn bør ta ansvar og passe på at ingen utsettes for slike stoffer. Ekstra viktig er det å passe på at barn og unge ikke utsettes for damp og støv fra fluorholdig skismøring, sier Kreftforeningens seksjonssjef for forebygging, Ingrid Stenstadvold Ross.

– Alle som er i smøretelt bør bruke verneutstyr som er laget for å arbeide med skismøring. De som ikke har det må smøre skiene ute. Husk at smøretelt ikke er der du varmer deg og spiser maten din, det er kun for å smøre skiene, fortsetter hun.

På Kreftforeningens hjemmesider kan man også lese:

• Fluorforbindelser hoper seg opp i kroppen og blir værende i blodet i flere år og kan medvirke til utvikling av kreft. Vi vet ikke hvordan langtidsvirkningene av slike stoffer er. Derfor anbefaler at alle som bruker eller er i nærheten av arbeid med fluorholdig skismøring og fluorpulver utviser forsiktighet.

• Informasjon om å vise forsiktighet med slik smøring og pulver er viktig. Det er en stadig voksende gruppe som smører ski med slike produkter, i sportsbutikker, i ski- og alpinklubber og etter hvert også i privatlivet hvor familier har egne smørerom og stiller som smørere for seg selv eller familiens aktive utøvere. Det er også en økende gruppe med halvproffe smørere.

Fortsetter nedenfor bildet
vc-davos-13-03-laiho.jpg
Kjente omgivelser for mange som smører ski. Foto: Laiho/NordicFocus.

Rammer også aktive mosjonister
Trebarnsmoren fra denne artikkelens innledning synes det er viktig å opplyse folk om at det ikke kun er toppidrettsutøvernes smøreteam, men også vanlige aktive mosjonister, som kan være utsatt for eksponering.

– Smøreteamene har fått veldig gode arbeidsvilkår med et ventilasjonsanlegg som fjerner alt av giftstoffer med en eneste gang. Det er derimot vi som står hjemme i garasjen og smører som er i faresonen.

– I tillegg har jeg sett opptil flere ganger at folk oppholder seg unødvendig lenge inne i et smøretelt på renn, uten maske og godt avtrekk, poengterer hun.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Erik Valnes. Foto: Modica/NordicFocus.

ERIK VALNES – SPRINTKOMETEN 2020

– Det gikk jo bedre enn jeg hadde turt å forvente, sier han til Langrenn Pluss

Eirik Mysen: Foto: Jan Erik Bårnes.

VIL OPP ET HAKK: – Da tror jeg mer trening er det som skal til

– Jeg føler at jeg har ligget lenge sånn helt i toppen av tredje nivå

Sjur Røthe på landslagets trening i Holmenkollen sommeren 2020. Foto: Ingeborg Scheve.

RØTHE: – JEG LEGGER OPP TIL OVER 90 TIMER TRENING I JULI

Langrenn Pluss på landslagssamling: – Min måte å gå på nå er ikke den samme

Steinar Mundal flankert av Mikael Gunnulfsen, lengst til venstre og deretter, Devon Kershaw og Even Northug. Alle er en del av Team Telemark for sesongen 2020/2021. Foto: Team Telemark.

STEINAR MUNDAL OM TRENDER: – Det vi ser, er at de gamle treningsprinsippene fortsatt gjelder

Om intensitetsbolker: – ... norsk langrenn mistet en hel generasjon ...

Hans Christer Holund. Foto: Modica/NordicFocus.

HOLUNDS KJØLESKAP

Langrenn Pluss titter inn i skistjernens matskap

Skilandslaget på trening i Holmenkollen i slutten av juni 2020. Foto: Ingeborg Scheve.

– DET HAR SJELDEN VÆRT TRENT SÅ GODT OG SÅ MYE

Langrenn Pluss på landslagssamling

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

RØSTE: – Et fluorforbud vil ikke løse alle utfordringer knyttet til preparering og smøring av ski

JOHANNESSEN: – Virker som alt annet er OK, bare smøringen ikke inneholder fluor

Øyvind Olstad er sportssjef for langrenn og skiskyting ved NTG Geilo. Her står han og rettleder elever på skolens stormølle. Foto: NTG Geilo. Montasje: Langrenn.com.

SLIK BRUKER NTG GEILO SIN STORMØLLE

– Utøverne våre er veldig glad i å bruke stormølla

Smøreteam i Team Telemark sesongen 2020/2021 ved John Northug, Rune Sagstuen og Kristian Nordlunde. Foto: Team Telemark.

DETTE ER HVORDAN TEAM TELEMARK JOBBER

– Når vi sender løpere til startstreken så har vi gjort dem konkurransedyktige

Steinar Mundal. Foto: Team Telemark.

STEINAR MUNDAL: – Schwarzenegger ville vært ubrukelig som langrennsløper

STYRKEDEBATTEN: – Du trener på deg tunge bein