-->
BLINK direktelinker rett under nyhet nr. 2
RESULTATER: Lysebotn Opp| BLINK (alle renn)| Andre konkurranser
Kristian Bjune Sveen. Foto: Sigmund Hov Moen.

Kristian Bjune Sveen. Foto: Sigmund Hov Moen.

Kristian Bjune Sveens treningsregime - Samling 340 dager i året: – Ingen har hatt flere timer på ski

Med video fra treningsøkt

Det er ingen kjære mor når Kristian Bjune Sveen trener langrennsløpere på vei mot det ambisiøse OL-målet.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

«Hvem er det som tramper på min bro», spurte trollet da det hørte de tre bukkene Bruse passere på vei til seters for å gjøre seg fet. Vi tenkte som trollet denne onsdagen i påskeuka; vi satt i leiligheten vår på Natrudstilen og hørte larmen fra trimrommet som ligger vis a vis.

Så viste det seg at det var den kinesiske langrennstroppen, under ledelse av sin norske trener Kristian Bjune Sveen, som avvikla en steinhard styrkeøkt. Da vi banka på og spurte om å få ta noen bilder og slå av en prat var det ikke nei i hverken Kristians eller de 10-12 kinesiske juniorløpernes munn.

Les videre nedenfor video

Video fra YouTube-kanalen Langrenn.com - LangrennsTV. Filmet av Sigmund Hov Moen.

Mål – Topp 8 under OL i Beijing 2022

Kristian ble engasjert i april 2017 og kontrakten går ut i mars 2022. Målet for hans engasjement kunne ikke ha vært klarere; å få minst en løper blant topp 8 i langrennsøvelsene under OL i Beijing i 2022. Når vi spør/antyder om det er selveste president Xi Jinping som er oppdragsgiver, smiler han. Hans kontakter i Midtes rike befinner seg på et helt annet nivå. 

Bak det kinesiske initiativet står det private selskapet Swix Kina. Ved at kinesiske langrennsløpere er med å kjempe om medaljer under det kommende OL håper selskapet at det kjempestore kinesiske hjemmemarkedet vil bli interessert i langrenn. Det kan komme til å skape muligheter for fortjeneste. Kristian forteller at da hans løpere med suksess deltok i et langrenn i Beijing nylig, ble han intervjuet av det kinesiske statstv-selskapet CCTV5 som har 500 millioner daglige seere. Når folk med sans for forretninger hører slikt, tenner de.

Kinesiske skitradisjoner

Og folk i Midtens rike er ikke beskjedne når der gjelder skiidrett. De mener til og med at de kan utfordre vår Morgedal som skisportens vugge. For hva hjelper det at norske arkeologer finner rester av ski i den norske fjellheimen som de mener kan dateres tilbake til det 8. århundre, når kineserne kan vise frem hulemalerier av ski og skiløpere fra strøkene rundt Altaifjellene i ikke langt fra Urumqi som de hevder er minst 10.000 år gamle?

Urumqi

Løperne er svært disiplinerte og har, kanskje ikke uventet full tillit til den norske treneren og det opplegget han har følger. De fleste kommer fra Xinjang-provinsen i den nord-vestlige delen av Kina. Hovedkvarteret ligger i byen Urumqi Xinjang. Urumqi er en av byene i verden som ligger lengst fra havet. Klimaet er svært tørt. Om vinteren er -40 ikke uvanlig. Nedenfor kan dere studere gjennomsnittstemperaturen for februar de siste 70 årene.

Les videre nedenfor grafikken
Februartemperatur i kinesiske Urumqi siden 1970. Grafikk: Rimfrost.no.
Februartemperaturer i Urumqi siden 1970. Grafikk: Rimfrost.no.

Treningsopplegget

Mange forbinder kanskje Urumqi-regionen med alt annet enn langrenn. Vestlige media har fortalt historien om ugurene, og denne folkegruppens problemer med å bli integrert med den kinesiske han-kulturen. Men også her har idretten, i følge Kristian, en velsignet fredsskapende effekt.

Han og hans utvalgte langrennstalenter har små problemer med å gjøre de forberedelser som etter Kristians mening er nødvendig for å nå målet, med utgangspunkt nettopp i Urumqi. Og det er ingen kjære mor; gruppa kjører et ganske spesielt opplegg. Det siste året har de eksempel vis vært på samling i 340 dager. Og Kristian hevder at ingen har hatt flere timer på ski enn hans elever. Slå den.

Han har liten tro på en av ingrediensene i det norske treningsopplegget, myrløping. Det skyldes ikke bare at det er smått med myrer i Kinas nordvestlige del. Kristian har mer tro på eksplosive intervaller. Da vi snakka med ham Skjærtorsdags morgen, var gruppa på veg til Birkebeineren skistadion der de skulle gjennomføre en hard intervalløkt. Senere samme dag ventet en annen litt forskjellig, men like hard intervalløkt. Som idrettshøgskoleutdannet har Kristian gode kontakter i det norske fagmiljøet. Han nevner Jostein Hallen spesielt. Gjennom den tidligere trenerjobben i Kjelsås har han og god kontakt med Vegard Ulvang.

Kristian har fått anledning til å teste et hundretalls løpere for en plass på sitt prestisjefulle lag.

Dagliglivet i Urumqi

Det er betydelig forskjell på Kristians før-Kina-tilværelse på Nordberg i Oslo og slik dagliglivet arter seg i Urumqi. Mandarin er ikke enkelt å forstå og snakke, snarerer tvert i mot. Men Kristian kan gjøre seg såpass forståelig at han greier å bestille den ukentlige pizzaporsjonen på byens Pizza Hut.

Skriftlig mandarin er tusen ganger verre. Han har googla seg frem til at de største kinesiske ordbøkene har ca 80.000 tegn, og at en lesekyndig kineser behersker 3-4000 av disse.
Og så smiler han da vi spør om han har smakt hestemjølk; heldigvis ikke!

Skrevet av Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Eldar Rønning med en av sine 6 VM-medaljer fra langrennsløypene. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

RØNNING OM VINNERSKALLEN NORTHUG: – JEG HAR SETT DET SELV. DET ER RÅTT

Eldar setter ord på hva som kjennetegner vinnerskallene

Anders Aukland. Foto: Børre E. Helgerud / Team Ragde Eiendom.

ANDERS AUKLAND: – DET ER IKKE FARLIG Å GÅ TOM

– Før var det sånn at mange trodde de måtte «spise seg opp» til en femmil

Hedda og Harald Østberg Amundsen fra Asker gjør hverandre enda bedre. Foto: Erik Borg.

DETTE ER FAVORITTØKTENE TIL HEDDA OG HARALD ØSTBERG AMUNDSEN

PLUSS-weekend med Hedda Østberg Amundsen