-->
Øystein Pølsa Pettersen følger like bak Kurt Asle Arvesen i Randsfjorden Rundt for en rekke år siden. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Øystein Pølsa Pettersen følger like bak Kurt Asle Arvesen i Randsfjorden Rundt for en rekke år siden. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

KRONIKK: – Trøndelag er i ferd med å miste hegemoniet innen langrennssporten. En av årsakene kan være valg av treningsmetoder

– Det går mot flere terrengsyklister enn trøndere på langrennslandslagene

– Det går mot flere terrengsyklister enn trøndere på langrennslandslagene.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Langrennsløpere bør sykle mer

Trøndelag er i ferd med å miste hegemoniet innen langrennssporten. En av årsakene kan være valg av treningsmetoder.

Er det rett og slett slik at langrennsutøverne i Midt-Norge sykler for lite?

Resultatene og utviklingen blant Norges beste rekrutter i skisporten tyder på det. Tendensen er klar – det går mot flere terrengsyklister enn trøndere på langrennslandslagene. De beste med ski på beina har en bakgrunn fra klikkpedalenes verden.

Våre venner på Østlandet har forstått fordelene med å sykle, mens langrennsmiljøet i Trøndelag henger etter.

For eksempel viser resultatlisten fra junior-NM i 2019 at vinnerne i M17, M18, K18 og M19-20 er eller har vært konkurransesyklister. Tre av de fire hadde fortsatt fulle konkurransesesonger både i langrenn og på sykkelen.

Et annet godt eksempel er at juniorlandslaget i langrenn i 2020-sesongen bare hadde én trønder – Hanne Wilberg Rofstad, mens to var terrengsyklister – Edvard Sandvik og Helene Marie Fossesholm.

Sistnevnte har vært et av Norges aller største talenter i begge idretter, og selv om det nå ser ut til at hun velger langrenn som hovedidrett, vil sykling fortsatt bli en viktig del av treningen.

For Helene Marie har kombinasjonen mellom de to idrettene gjort det lettere å motivere seg. Helt siden Oddvar Brås storhetstid har trønderske langrennsstjerner vært gode også med piggsko.

Å løpe om sommeren er fortsatt en viktig del av treningen, men Helene Marie fant syklingen som morsommere og mer inspirerende. Dessuten gir terrengsykling en tøffhet og robusthet som kommer godt med i harde konkurranser på ski.

Eddy Knudsen Storsæter, landslagstrener i terrengsykling, ser mange fordeler med å kombinere idrettene, spesielt for de yngre utøverne. Arbeidskravene til maksimalt oksygenopptak er ganske like. Dagens terrenglandslag ligger i snitt på 86-87 ml/kg/min.

Her er noen andre fordeler Eddy ser:

  • Det er stort sett lengre konkurransetid i terrengsykling, som gir mer trening på å holde fokus på teknikk og disponering over tid. Dette utvikler utøvernes mentale kapasitet.
  • Konkurransetrening sommerstid med stort fysisk utbytte.
  • Motiverende å konkurrere uten press på en idrett som ikke er hovedidretten.
  • Læring av andre perspektiver knyttet til konkurranse og mental styring.

Vi som driver med terrengsykling i Trøndelag vil gjerne utvikle samarbeidet med langrennsmiljøet. Nå er muligheten til å gjøre det.

Trondhjems Velocipedklub, som er Norges eldste sykkelklubb, ønsker å være fremst også i årene som kommer. Vi bygger nå Nilsbyen terrengsykkelpark, som ligger midt i hjertet av skimiljøet på Byåsen. Trinn 1 bygges nå, og i juni skal bystyret behandle investeringsbudsjettet for trinn 2 og 3.

I terrengsykkelparken vil vi kunne utvikle gode treningsmiljøer og i samarbeid med de andre idrettene heve kompetansen. Det blir både et næranlegg og et anlegg for hele byen - og for Trøndelag.

Vi inviterer derfor utøvere og trenere innen langrennssporten til å ta kontakt slik at de kan prøve terrengsykling som treningsform. Kanskje synes de det er så moro at de også blir med i ritt sommerstid?

Og kanskje kan trønderne igjen plassere langrennsløpere fra Østlandet der de hører hjemme – bak seg i sporet?

Skrevet av Ola Resell
15 års erfaring som ski- og sykkelpappa og trener i Byåsen IL langrenn og TVK


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Ansatte ved Bull Ski og Kajakk i full gang med plukking og tilpasning av ski til sine kunder. Foto: Bull Ski og Kajakk AS.

STILLING LEDIG: Butikkselger / Racingansvarlig langrenn søkes til Bull Ski & Kajakk - Røa

– Vi søker butikkselger med hovedansvar for racing langrenn til vår nye butikk

Finn Hågen Krogh. Foto: Thibaut/NordicFocus.

KROGHS RENNSTRATEGI: – Å kjøre noen slike vekkere gjør meg pigg til neste dag når jeg skal konkurrere

Røper inngående suksessdetaljer til Langrenn Pluss om timene før rennstart

Erik Valnes. Foto: Modica/NordicFocus.

ERIK VALNES – SPRINTKOMETEN 2020

– Det gikk jo bedre enn jeg hadde turt å forvente, sier han til Langrenn Pluss

Eirik Mysen: Foto: Jan Erik Bårnes.

VIL OPP ET HAKK: – Da tror jeg mer trening er det som skal til

– Jeg føler at jeg har ligget lenge sånn helt i toppen av tredje nivå