Venue

Venue foto: © Felgenhauer/NordicFocus

Kuldesmell

Alle svenskene stilte til start i Kuusamo. 11 norske stod over.
Tips en venn  Skriv ut

Kulden var det store samtaleemnet på langrennsstadion i Ruka gjennom hele lørdagen. Først kom meldingen om at to norske trakk seg fra løpet. Til slutt endte det med elleve norske frafall av totalt 19 løpere på plass.

- Legen var ikke helt fornøyd med at jeg ville gå, og det var et valg jeg tok selv. Så får jeg eventuelt ta konsekvensene selv også. Jeg har ikke slitt i kulden tidligere og har gått flere renn i 20 minus. Det har gått fint det, sa Marit Bjørgen.

- Jeg var enig i Marits valg, fastslo landslagstrener Egil Kristiansen.

Bør tenke
Landslagslege Kjell Vegard Mykland hadde en travel dag og hadde helst sett at ingen av de norske løperne gikk.

- Det som gjorde meg ekstra betenkt var at det på et tidspunkt ble meldt om minus 20,8 kuldegrader på løypas kaldeste punkt. Lungene er et viktig verktøy, og vi tenker fram i tid. Jeg fungerer som rådgiver for trenerne, og vi la vekt på at det er snakk om tre konkurranser på rappen. Hvis vi er i den minste tvil, så går ikke løperen. For mange av
dem som ikke stilte var det slik, sa Mykland.

- Vi hadde en grei og ryddig prosess, og at det endte som det gjorde var helt uproblematisk, sa Mykland.

Lørdag kveld og søndag morgen blir det gjort en ny vurdering på hvor mange norske løpere som stiller opp i søndagens konkurranser.

- På generelt grunnlag ber jeg alle løpere om å være ekstra varsom om det er kaldere enn -18, sa Mykland.

Her kan du lese hva sjefslegen ved Klinikk for allergi og luftveissykdommer mener om trening i kulde.

Lørdag morgen var det 19 minus på stadion da jentene gikk i gang klokka 12.00. Ute i løypa var det minus 19,7 på det kaldeste. Ingen andre nasjoner var i nærheten av å trekke så mange løpere fra startstreken som Norge. Fem av de ti jentene som var borte fra fredagens konkurranse var norske.

Alle svenskene gikk
For eksempel gikk alle svenskene.

- Det er mulig vi har større fokus på helsen i kulde enn mange andre land. Dette har vi forsket mye på. Vi har nok et litt hardere trykk på helsekulturen enn for eksempel Sverige, som for eksempel ikke har med egen lege i alle renn. Vi ser også at klimaet og kulden er ekstra følsom i nord, sa landslagslegen.

Debatt
- Hvis det hadde vært minus 13 grader, så hadde dette vært greit. Det var mer vindstille og tørrere luft enn fredag, men temperaturen var tøffere. Vi har ingen problemer med at vi valgte å trekke såpass mange fra startstrek. Vi vet at flere av løperne sliter med astmaproblemer, sa sportssjef Åge Skinstad.

Vegard Ulvang, leder for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), forsto nordmennenes avgjørelse, selv om han helt sikkert ikke likte den.

- Nei, jeg er ikke sur. Det er opp til hver enkelt nasjon og deres leger å avgjøre dette. Vi er alle forskjellige. Noen tåler kulden, noen tåler den ikke, sa Ulvang.

Bjørgen tålte den i hvert fall.

Også på hjemmebane har kulden stoppet løpere fra å gå skirenn. Det har blitt arrangert sprint på Gålå, BUL-sprinten, og der valgte over halvparten av de påmeldte å stå over rennet.

Godt over halvparten som har stått over. Det var mellom 15 og 20 minusgrader på stadion tidlig på dagen, men temperaturen stabiliserte seg rundt minus 15 da rennet gikk, forteller Trond Grøthe,ansvarlig for påmeldingen til BUL-sprinten, til Langrenn.com.

Les også:
11 norske ute i Kuusamo
Rønning beste norske
Bjørgen økte ledelsen i Kuusamo

Resultater:
Kuusamo 10 km klassisk herrer, 2010
Kuusamo 5km klassisk kvinner 2010

 

(©NTB)


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse