WC Lillehammer: Program| WC Ruka: Resultater| NC Gålå: Resultater| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Holmenkollen. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Holmenkollen. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Kulturhistorie - Kommentar i debatten om plastanlegg i Holmenkollen

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Holmenkollbakken er Norges mest besøkte turistattraksjon. Tett bak kommer Vøringsfossen, Nidarosdomen, Hunderfossen, Vikingeskipsmuseet, Hadeland Glassverk og Kistefos-museet.
For oss ble Holmenkollebakken et ikon allerede i 1952. Da var det OL i Oslo. Vi hadde reiste med tog fra Haltdalen og bodde hos onkel og tante  på Holbergs Plass i Oslo under lekene. Vi husker Arnfinn Bergmanns og Torbjørn Falkangers fantastiske svev foran øynene på 150.000 tilskuere. Og vi har gjemt på Aftenposten-utgaven der avisas emminente reporter Per Bjørn Amundsen skildrer 50-kilometeren i Nordmarka, der legendariske Hakkulinen vant klart. Kampen om sølv og bronsemedaljen sto mellom Kolehmainen og norske Estenstad. (reportasjen finner du for øvrig på langrenn.com (5-mila i oslo 1952).
Siden har Holmenkollen skiarena vært på på forsidene mange ganger. Under VM i 1966 husker vi Gjermund Eggens fantastiske løp. Og reporterens legendariske kommentarer. «Kommer itte n’ Gjermund snart….?». Og Gjermund kom og ble verdensmester på 50. kilometer foran finske Tiainen.
Og tilslutt; hvor du da Oddvar Brå brakk staven i 1982.
Vi kunne ha fortsatt i….10 år? Nei, mer enn det;  i 50 år kanskje! Dette er norske nasjonaldata!

Så er vi i 2021. Bakken er blitt kraftig utvidet de siste 20-30 årene. Vi var her i 2006 og så Tommy Ingebriktsen sette bakkerekord med 136 meter. 5 år senere la Anders Jacobsen på 5 meter til 141. I 2019 hoppa Robert Johansen 144 meter som er dagens bakkerekord. Tallet er i dag omtrent like legendarisk som 1030 (Slaget på Stiklestad) og 1814 (Eidsvold) og 1905 (kong Haakon).
Etter hvert har bakken kommet noe mer i bakgrunnen for oss. Vi passerer den riktignok noen ganger hver sommer mens vi sekunderer langrennsløpere på veg i testløypa fra Sørkedalen til Tryvann.
Og observerer underveis at bakken er blitt utstyrt med taubane fra tårnet og ned til «sletta». Turister kan «prøvehoppe» bakken sommers tid.

Så kommer vi til 2021. Skiforbundet har oppdaget at det konkurransehoppes også sommers tid rundt om i verden. Og ser at dette er noe også for et land som skryter av det er skisportens hjemland. De oppdager samtidig at det også er blitt dyrere enn ventet å oppgradere bakken til å bli en «sommerbakke».  Skiforbundet ber dermed om et bidrag fra bakkens eier,  Oslo Kommune.
Det er da det kommer for en dag at kommunens byråd for Kultur, Idrett og Frivillighet, Omar Samy Gamal (SV), sier nei med følgende begrunnelse «Hver krone som skal gå til idrett og anlegg for idrett og anlegg bruker vi på breddeidrett».
Jeg spør om hvor er sansen for «kultur», og konstaterer at jeg allerede er utmeldt fra SV.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse