Petter Eliassen gikk inn til en gnistrende og rekordrask seier i Birkebeinerrennet 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Eliassen gikk inn til en gnistrende og rekordrask seier i Birkebeinerrennet 2015. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Kun Anders Aukland kan stoppe Petter Eliassen

Lørdag avgjøres langløpscupen Swix Ski Classics med Årefjällsloppet. Petter Eliassen har vist ekstrem styrke med tre strake seiere, og nå er det bare Anders Aukland som har en teoretisk mulighet til å ta fra 29-åringen den gule trøya.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Søndag går finalen i den inneværende og svært underholdende utgaven av Swix Ski Classics av stabelen med Årefjällsloppet. Rennet skulle egentlig ha vært 75 kilometer, men ble kuttet til 47 kilometer grunnet snømangel.

Langløpscupen har vært spennende fra start til slutt, og alle de største teamene, Team Santander, Team United Bakeries, Team LeasePlan Go og Team Coop, har hatt en mann eller kvinne helt på toppen av seierspallen.

Etter 8 av 9 renn er det likevel mye som skal til for at Petter Eliassen fra Thomas Alsgaard sitt Team LeasePlan Go ikke blir kongen i herrenes sammenlagtkonkurranse.

Trønderen, som bor i Alta, har vunnet de tre siste rennene. I König Ludwig Lauf fikk han skiskoen foran Team United Bakeries' Tore Bjørseth Berdal i en intens spurt. I Vasaloppet knekte han Anders Aukland på de siste kilometerne, og det samme fikk Martin Johnsrud Sundby oppleve i Birkebeinerrennet.

Få scenarioer
Nå er det kun nevnte Aukland som har en teoretisk sjanse til å gå forbi Eliassen. 

42-åringen fra Team Santander vant sesongens første renn i La Sgambeda i midten av desember, og har siden levert jevnt sterke resultater helt frem til Birken forrige helg. Da ble han dessverre syk rett i forkant av renndagen og slet seg inn til 29.-plass.

Før Årefjällsloppet er det 158 poeng som skiller de to. Eliassen står med summen 1070, mens Aukland har raket inn 912 poeng. TUB-løper Øystein Pølsa Pettersen er på tredjeplass i sammendraget, men har for langt opp med sine 840 poeng.

Basert på poengreglene for Swix Ski Classics er det kun to utfall som kan være gode nok for Aukland etter det Langrenn.com forstår - seier eller andreplass. Da kreves det i tillegg et dårlig utfall for Eliassen.

Dersom Aukland vinner må Eliassen bli nummer 18 eller bedre for å sikre seieren.

Dersom Aukland tar andreplassen må Eliassen bli nummer 38 eller bedre for å sikre seieren. Skulle han ende på 39.-plass vil de få samme totalsum, men da går Team LeasePlan Go-løperen forbi Aukland på flere seiere inneværende sesong (3 mot 1).

Basert på formen vist av Eliassen så langt denne sesongen, er nok alt dette tynn teori, men ingenting er over før begge har passert målstreken i Åre på lørdag.

Parademarsj for Smutna
I damenes sammenlagtkonkurranse er det virkelig lite som kan stoppe østerrikske Katerina Smutna fra Team Silvini Madshus. Hun har nemlig 175 poeng til gode på Seraina Boner fra Team Coop.

Det betyr at kun seier er godt nok for Boner, og med tanke på at elitepulja for damer kun inneholder 25 løpere skulle det følgelig holde for Smutna å ta seg til mål, etter det Langrenn.com forstår.

I noen av de andre cupene lever spenningen i aller høyeste grad. I lagkonkurransen er det eksempelvis bare 61 poeng som skiller fra ledende Team Santander ned til Team United Bakeries.

I ungdomscupen har Anders Mølmen Høst fra Lyn Ski et forsprang på 79 poeng til Bill Impola fra Team Coop. Team Santanders Andreas Nygaard (110 bak) og Team LeasePlan Go-løper Stian Hoelgaard (122 bak) følger så.

Den kvinnelige ungdomscupen er allerede avgjort til fordel for Tone Sundvor fra Team Synnfjell. Hun har 194 poeng ned til Tuva Toftdahl Staver fra Team LeasePlan Go, og sistnevnte stiller dessuten ikke til start i følge arrangørens startlister.

Årefjällsloppet har start klokken 10.00, sendes direkte på TV2, og får fyldig dekning på Langrenn.com.

Se også
* Sammenlagtstilling i Swix Ski Classics før Årefjällsloppet
* Poengregler for Swix Ski Classics
* Elitepulje kvinner i Årefjällsloppet
* Elitepulje menn i Årefjällsloppet


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus