Derfor lykkes Runar Skaug Mathisen i Birkebeinerrennet
Etter en trøblete sesong lykkes endelig Runar Skaug Mathisen i Birkebeinerrennet – en pallplass som betydde ekstra mye på tampen av sesongen.
– Birken har jeg hørt om siden jeg var ung. Det var det kuleste og tøffeste man kunne gå i hele verden. For meg har det hele tiden vært stort å gjøre det bra i Birkebeinerrennet.

Har tatt grep
Det var likevel ingen selvfølge at det var under Birken Lager 157-utøveren skulle klare sesongens første pallplass denne sesongen.
Fra tidligere år var Skaug Mathisens beste notering i det tradisjonsrike norske langløpet bare en 18. plass. Med en trøblete forsesong, beskriver han en stor lettelse da det lykkes på «hjemmebane».
– Sesongen har vært litt seig. Med corona rundt juletider har jeg ikke fått ut helt det jeg ville etter det, sier Skaug Mathisen og utdyper:
-Jeg har tatt det forsiktig for å bygge meg oppover. Jeg hadde lett sykdom, men jeg forsøkte å holde litt igjen. I det siste har kroppen begynt å respondere. Da har jeg justert opplegget.
29-åringen forteller videre om en suksessoppskrift han har brukt for å komme i form da kroppen endelig startet å respondere igjen. Med ekstra mange hardøkter utenfor skirenn, begynte han endelig å merke god gammel form.
– Jeg trenger hardøkter for å komme i form. Kanskje ekstra mye når jeg har hatt perioder med sykdom.
Avgjørende rykk
At Skaug Mathisen klarte å følge tetgruppen tidlig i Birken kan ha vært avgjørende.
Da løperne kom til Skramstadsætra rykket en liten gruppe bestående av Andreas Nygaard, Johan Hoel, Magnus Vesterheim og Runar Skaug Mathiesen.
– Jeg så at det ikke var noen fra Lager 157 der, så da måtte jeg ta ansvar og forsøke å følge.
Kvartetten i front fikk bare flere og flere sekunder på hovedfeltet, og etterhvert ble det klart at det var dem kampen opp de tre pallplassene ville stå mellom.
– Andreas Nygaard satte inn noen smårykk hele veien, og det var ingen tvil om at han var den sterkeste i gruppen. Målet mitt var å ta ryggen hans inn på et oppløp. Jeg ble litt stengt der, og Johan Hoel kom på siden og kapret andreplassen. Men pallen var en seier i seg selv den dagen.

Spennende helg i vente
Med to renn igjen av Ski Classics Sesong XIV (Reistadløpet og Summit 2 Senja) blir det en spennende sesongavslutning der Skaug Mathiesen fortsatt har mye å kjempe om.
Før helgen leder Lager 157 Ski Team Pro Team konkuransen med minst mulig margin. 30 poeng er det som skiller dem fra Team Aker Dæhlie på en andreplass.
– Det blir en fight for å bli det beste Pro Teamet. Konkurransen betyr veldig mye for hele teamet, som aldri har klart å ta den seieren.
For lagkonkurransen var i utgangspunktet ikke målet for teamet før sesongen innrømmer han.
– Alvar (Myhlback) og Karo (Karolina Hedenström) har gått mye bedre enn det vi forventet. Når de har gått så fort, og Emil (Persson) nesten har vunnet alt, er vi i toppen.
Men før det venter 108 tøffe kilometre i Nord-Norge hvor alle på Lager 157 Ski Team må prestere.
Lørdag 1. april venter det 40 kilometer lange Reistadløpet, og søndag 2. april nyvinningen det 68 kilometer lange rennet Summit 2 Senja.
– Det blir en tøff avslutning på sesongen. Holder formen seg, så passer løpene meg bra. Jeg ble syv i Reistadløpet i fjor.
– Kommer du til å gå med festesmuring i Reistadløpet?
– Nei, jeg velger blanke ski. Jeg har ikke trent noe med feste, så det er jeg for dårlig på. Blanke ski er min eneste sjanse til å ta en ny pallplass.
– Tror du vi får se frøste vinner med blanke ski i år?
– Det tror jeg bsolutt er mulig. Det handler nok mest om hva de beste velger, blant annet Gjerdalen. Emil velger også blanke ski, så det blir spennende.
Svaret før vi førstkommende helg. Reistadløpet er kjent for å være ett av de tøffeste rennene i Ski Classics, og aldri før har noen vunnet på blanke ski. Det samme vil gjelde i søndagens renn, Senja 2 Summit. Da venter 1455 høydemeter fordelt på de 68 kilometerne.
Deretter er sesongen over for langløperne.
Hva neste sesong bringer har Skaug Mathisen ikke rukket å tenke så mye på enda.