Jessie Diggins (til venstre), Astrid Oeyre Slind (midten) og Tiril Udnes Weng.
Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Hvem vinner Marcialonga 2023?
08:00 i morgen starter den 50. utgaven av Marcialonga. Her kan du lese om fakta om rennet, historien bak, løypa og hvem som er de største favorittene til å komme først over målstreken i Cavalese.
Søndag 29. januar 08:00 går et av de mest prestisjetunge og tradisjonsrike rennene i langrennsverden. Det syv mil lange rennet starter i Moena i Val di Fassa, og går i mål i Cavalese i Val di Fiemme. Over 5000 utøvere, og 1300 norske utøvere vil stå på startstreken i morgen tidlig. Rennet er også det første av totalt fire renn som inngår i et av sesongens store høydepunkt for Ski Classics-utøverene; The Grand Classic.
MARCIALONGA – Ski Classics Pro Tour – Event 7
- Dato: January 29, 2023
- Distanse: 70 km
- Sted: Trentino, Italy
- Start Tid: Women 8:05 CET / Men 8:00 CET
- SC Sprints: 2
- Sprint 1: Canazei
- Sprint 2: Predazzo
- SC Climbs: 1
- Climb: Cavalese
Forholdene
Ut fra værprognosene ser det ikke ut til å være noen grunn for verken utøvere eller arrangører å klage noe på været. Det vil bli ned mot 9-10 minusgrader i natt i startområdet i Moena, hvor det så vil bli klarvær og sol utover dagen. I målgang i Cavalese er det vanligvis noen plussgrader, og noe tunge forhold, spesielt for de som bruker lengst tid etter at sola har stått på løypa hele dagen. Likevel viser værmeldingen at det vil holde seg på minussiden av gradestokken store deler av dagen, også i målområdet. Med andre ord ligger alt til rette for raske forhold i løypa.
-Det ser veldig bra ut før søndagens renn. Værmeldingen er positiv, og vi har bra med snø og gode forhold langs hele løypa. Det snødde mandag og tirsdag, så nå ser alt ut som et vinterpostkort, fortalte rennleder, Davide Stoffie under onsdagens pressekonferanse.
Les også: Duket for et uventet mestermøte i Marcialonga
Løypeendringer
Nytt av året er at avslutningen av løypa er endret.
Men fra Moena, der løperne til nå har svingt mot Val di Fiemme, blir det endringer. Nå går løypa i stedet ned til Molina, der løperne får en ny sløyfe gjennom landsbyen før de går tilbake og videre mot Cavaleze.
Den andre vesentlige endringen kommer på tampen av løpet. Cascata, den beryktede motbakken med 6.5 prosent gjennomsnittlig stigning og 146 høydemeter fordelt på bare 2.2 kilometer, blir nå enda brattere: Arrangøren har nemlig lagt om løypa slik at løperne må forsere totalt 148 høydemeter på en cirka 25 prosent kortere strekning.
Fra 2023 er bakken nå 1.678 kilometer lang, noe som gir en gjennomsnittlig stigning på nesten ni prosent. Ved hårnålssvingen der Rio Gambis renner, skal løperne nå endre retning og gå rett fram i stedet. Der møter de «Mur de la Stria» (Heksens vegg), en 583 meter lang kneik med 58 høydemeter, der stigningsprosenten stedvis er oppe i 20 prosent!
Fra toppen av «Mur de la Stria» går løperne videre til Viale Mendini, der mållinja har vært til nå. Men fra 2023 er det ennå 140 meter igjen før de krysser streken og avslutter sine innholdsrike 70 kilometer.

Les også: Alt du må vite om Marcialonga
Taktikk
-Endelig er det er ordentlig langløp vi har i vente. Jeg føler ikke vi enda har gått en ordentlig langløp enda denne sesongen, sa Magni Smedås under onsdagens pressekonferanse i forkant av Marcialonga.
Så langt denne sesongen er det lengste rennet Ski Classics-utøverne har gått vært på 62 kilometer. I morgen venter det 70 kilometer i en relativt flat og smal løype. Det fører med seg at rennet ofte avgjøres i den siste bakken, men i fjor viste Ermil Vokuev at det var mulig å rykke fra feltet også før avslutningen. Stuntet kan ha gitt inspirasjon til flere av utøverne, som nå ser at det er mulig å gjøre det samme. Men for de fleste ligger taktikken i å spare mest mulig krefter inn mot Cascata.
-Jeg tror at den mannen med mest krefter i bunn av bakken, fremdeles vil være den som tar seieren på toppen, sier Kasper Stadaas om hva han tror lønner seg før søndagens kraftanstrengelse.

The Grand Classic
Marcialonga er det første av totalt fire renn som inngår i The Grand Classic. Vinner en utøver Marcialonga. Jizerská, Vasaloppet og Birkebeinerrennet på én og samme sesong vinner utøveren en «Grand Slam». Ingen har noen gang klart å vinne alle fire.
Poengsystemene i The Grand Classic-rennene er noe ulikt de andre arrangementene i Ski Classics. De fire store, gir en høyre verdi i poengfordelingen i sammendraget. For seier får vinneren hele 300 poeng i sammendraget. De mindre rennene gir ut 200 eller 100 poeng til vinneren.
Pengepremiene er også vesentlig høyere i The Grand-Classic-eventene. Her gis det ut minimum 30.000 euro totalt i premiepenger. Vanligvis ligger pengepremiene på rundt 20.000-10.000 euro.
Her kan du lese mer om The Grand Classic.
Favoritter Kvinner
Med Astrid Øyre Slind i verdenscupen i langrenn i Les Rousses, er det ingen tvil om at det er Ida Dahl som seiler opp som den største favoritten til å ta en ny seier i Marcialonga. Dahl vant også fjorårets utgave, og viste da at løypa passer henne ypperlig. Usikkerhetsmomentet rundt Dahl var at hun ikkee startet La Diagonela forrige helg på grunn av sykdom. Nå gjenstår det å se om hun har blitt negativt påvirket av sykdommen, eller om hun har samlet nye krefter inn mot det første rennet i The Grand Classic. Med tre individuelle seiere så langt denne sesongen, er Team Engcon-løperen virkelig en stor kandidat som har muligheten til å kapre seg en «Grand Slam».
En annen formsterk utøver er Emilie Fleten som har havnet på pallen i hvert renn etter jul. Dessverre for Team Ramudden-løperen har hun klart å pådra seg corona før Marcialonga, og blir derfor ikke å see på startstreken. Magni Smedås var også på pallen i La Diagonela, og blir et spennende kort å følge med på.
-Jeg ser veldig fram til Marcialonga, for det har vært et av mine største mål denne sesongen. Jeg har forberedt meg godt de siste ukene, fortalte Smedås som har vist i det siste at formen er i anmarsj.
Andre spennende kvinner det blir verdt å følge med på er Kati Roivas, Anikken Gjerde Alnæs og Jenny Larsson som alle kan være med og kjempe om topplasseringer på sine gode dager.

Favoritter Menn
Først og fremst er det ikke å komme utenom den største favoritten, Emil Persson. Etter å ha vunnet alle de individuelle rennene så langt denne sesongen, virker den svenske mannen å være helt uslåelig i alle typer renn. Nå blir det spennende å se om han blir tatt av stundens alvor når et av årets store høydepunkt finner sted, og om han vil klare å holde på gull-formen ut januar-runden.
Med sin andreplass i fjorårets utgave, seiler også Kasper Stadaas opp som en av favorittene. Den siste bakken passet han ypperlig, og med gamle sprintegenskaper på et oppløp, er det få som klarer å matche Team Ragde-utøveren der. I tillegg er også lagkemerat Andreas Nygaard alltid en mann og se opp for. Han vant alle renn i The Grand Classic i 2022, men manglet Marcialonga. Han vil garantert være revansjelysten i år. Likevel viste han svakhetstegn under La Diagonela da han falt og brukte mange krefter for å hente seg inn igjen.
Andre formsterke herreutøvere er to av Team Aker Dæhlie´s utøvere; Max Novak og Stian Hoelgaard. De to ble nummer to og tre under La Diagonela forrige helg. Laget får også to gjesteopptredener av Mikael Gunnulfsen og Mattis Stenshagen i morgen. Det blir spennende å se hva de to allround-løperne vil få til uten den spesifikke langløpstreningen.
I tillegg vil navn som Morten Eide Pedersen, Amund Riege og Herman Paus vær navn verdt å nevne etter stabile resultater hele sesongen.
Les også: Emil Persson: -Jeg forstår mange ser meg som favoritt i Marcialonga
