Juniorsensasjonens favorittøkt: Hurtighetsdrag

av Ingeborg Scheve • 29.07.2023
Oskar Opstad Vike 2023
– Det er jo kjedelig å komme inn på oppløpet og ikke være rask nok til å ta seieren, sier 19-åringen som slo Simen Hegstad Krüger og hele verdenseliten i Kanalrennet. Dette er hans favorittøkt om sommeren.
– Det er jo kjedelig å komme inn på oppløpet og ikke være rask nok til å ta seieren, sier 19-åringen som slo Simen Hegstad Krüger og hele verdenseliten i Kanalrennet. Dette er hans favorittøkt om sommeren.

Juniorsensasjonen overrasket både konkurrentene og kommentatorene da han vant spurtoppgjøret om seieren i Kanalrennet.

– Det er jo kjedelig å komme inn på oppløpet og ikke være rask nok til å ta seieren, sier Oskar Opstad Vike, 19-åringen som gjorde nettopp det da han vant Kanalrennet foran verdensmestere og langløpskanoner tidligere i sommer. 

Vike spurtet ned verdenscupløpere på målstreken, slo vinterens tredoble verdensmester Simen Hegstad Krüger og regjerende sammenlagtvinner av rulleskiverdenscupen Amund Korsæth med over halvminuttet, og var nesten fem minutter raskere enn Petter Northug i det 50 kilometer lange Kanalrennet i Telemark siste helga i juni. 

Les også: Overraskelsesmannen om seieren i Kanalrennet

Det er som kjent om sommeren at grunnlaget for suksess om vinteren legges. Langrenn.com tok en prat med unggutten som går inn i sin andre sesong med Ski Classics-laget til Aukland-brødrene om hans favorittøkt i barmarksesongen.  

Les også: Går for høyderegime i Klæbo-stil

Liker du barmarksesongen eller er den bare en lang nedtelling mot neste rennsesong? 
– Jeg synes egentlig at sommeren er en fin tid. Jeg liker å trene, og når det bare er å ta på seg shorts og gå ut i baris, er det lett å trene mye. Men det er jo for vinteren jeg trener. 

Hva er din favorittøkt i barmarksesongen? 
– Jeg liker variasjon, men jeg er ekstra glad i økter med fart. Så en av favorittene er hurtighetsdrag på rulleski sammen med flere andre.

Hvorfor liker du den? 
– Jeg synes det er gøy å få inn litt konkurranse, og det blir det alltid når man kjører slike hurtighetsdrag med andre. 

Helt konkret hvordan ser en slik økt ut? 
– Det er en serie med 10 til 12 hurtighetsdrag i ulike typer terreng. Som regel er det en del av en lengre økt, ofte i midten eller mot slutten. Andre ganger kjører jeg den som en egen økt også. 

Hvordan er økta bygget opp? (Oppvarming, hoveddel, nedkjøring) 
– Jeg pleier å gå alt fra en halvtime til halvannen time før jeg kjører dragene. Jeg deler opp dragene slik at for eksempel fire er i slag motbakke, fire i brattere motbakke og fire i slag nedoverbakke. Dragene varer fra 12 til 15 sekunder, med maks innsats. Mellom dragene tar jeg to-tre minutter pause, og så pleier jeg å gå rolig i 20 til 30 minutter som avslutning. 

Hva er det spesifikke treningsutbyttet av denne økta/ hvorfor er denne økta nyttig? 
– Siden man kjører dragene i forskjellige typer terreng og sammen med andre, får man trent på det meste både teknisk og taktisk, man får øvd på konkurransesituasjoner, og den bidrar til å øke toppfarten. Det er helt avgjørende i nåtidens langrenn med mye mer fellesstart. Det er jo kjedelig å komme inn på oppløpet og ikke være rask nok til å ta seieren. Samtidig er dragene så korte og man har så gode pauser at økta ikke blir altfor blodhard heller. 

Hvor ofte kjører du denne økta? 
– Jeg liker å få inn en slik i hvert fall en gang i uka. 

Hvor lang tid tar den, fra start til dusj?
– Det spørs jo om du kjører den etter en halvtime oppvarming eller en og en halv time…. Men delen med dragene pleier å ta rundt 45 minutter til en time, medregnet pauser. 

Les også: Hvilke trafikkregler gjelder for rulleski?

Interessert i trening? Her har vi samlet stoff om trening, treningstips, trender og forskning

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Ellevill svensk revansj i Les Rousses

    Hun knuste Therese Johaug i verdenscupåpningen, nå vinner hun 20-kilometeren i Les Rousses med halvannet minutt. Dobbelt svensk i Frankrike.
    av Ingeborg Scheve
    19.01.2025
  • Tabbe fra Skiforbundet: forhåndsuttatt løper får ikke gå verdenscupen

    av Ingeborg Scheve
    19.01.2025
  • – Uansett hva du gjør, blir noen misfornøyd

    av Ingeborg Scheve
    19.01.2025
  • Startlister og starttider søndag

    av Adrian Orellana Hellerud
    19.01.2025
  • – Nå står jeg her med en nordmann på hver side

    av Ingeborg Scheve
    18.01.2025