Tour de France 2023: Alt om løypa, lagene og forventningene
1. juli starter Tour de France 2023. Sykkelrittet Tour de France er en ekte sommerklassiker: oppturer, nedturer, drama, smil og tårer fordelt på 21 etapper over tre uker.
Se fakta om årets ritt og rute samt lagoppstilling med alle de 22 lagene lenger ned i saken
I år er det for første gang i historien et norsk lag med: Uno-X stiller med seks norske og to danske ryttere, inkludert Alexander Kristoff som kaptein. Mer om laget lenger ned i saken.
Langrenn.com gir deg oversikten over etappene, lagene, forventningene og de norske rytterne i den franske klassikeren, fra prologen lørdag 1. juli til siste tråkk i Paris søndag 23. juli.
Les også: Slik gikk det da Therese Johaug syklet Alpe d’Huez i 2022
Tittelforsvarer fra 2022 er danske Jonas Vingeaard som sykler for det nederlandske laget Jumbo-Visma. Han snappet seieren fra Tadej Pogačar fra UAE Team Emirates som vant Tour de France både 2021 og 2022.
Begge er tilbake i år, begge er soleklare forhåndsfavoritt til sammenlagtseieren, og begge har ekstremt sterke lag rundt seg. Ved inngangen til Tour de France står de på papiret svært likt, med en hårfin fordel til Vingegaard. Dansken vant oppkjøringsrittet Criterium du Dauphine overlegent, mens Pogačar ikke har konkurrert siden han krasjet og måtte bryte rittet Liege-Baston-Liege i april.
Saken fortsetter under

De tre ukene har tre ulike karakterer: Fra tøft til bratt og en siste uke med både tempo- og klatreetapper før sjarmøretappen inn til Paris.
Uke 1: Rivstart og rett inn i Pyreneene
Årets Tour de France starter med tre etapper i Baskerland i Nord-Spania.
Kanskje får vi en norsk opptur allerede første dag. Etappen er 182 kilometer lang med start og mål i Bilbao og inkluderer en rekke småknekkere, fem kategoriserte klatringer og en spurt. Det er ingen ulempe for Tour-debutanten Tobias Halland Johannessen i Uno-X.
– Er man med langt framme kan alt skje, spesielt på første etappe. Noen tør ikke bruke krefter, andre bruker alt, sier 23-åringen til NRK under lagpresentasjonen i forkant av rittet.
– Jeg har sett på profilen. Om ikke det blir hardt, blir jeg skuffa.
Fra Baskerland bærer det rett opp i Pyreneene. Etter den første uka vil hierarkiet i Touren være klart.
Uke 2: Fra bratt til brattere – nå kommer Alpene
Denne uka blir det tre fine muligheter for de lagene, inkludert Uno-X, som jager etappeseiere. Etter disse vil kampen om den grønne trøya virkelig begynne å ta form.
Deretter kommer tre klatreetapper på rappen: Etappe 13 har målgang på toppen av Grand Colombier (Cat 1). Etappe 14 byr på blant annet Col de la Ramaz (Cat 1) rett før stupbratte Joux-Plane (HC) og målgang i Morzine. Etappe 15 byr på nok en motbakkemålgang i Saint-Gervais Mont-Blanc.
Etter denne uka vil sammenlagtkampen være tydelig definert, om ikke avgjort.
Uke 3: Tempoen som kan avgjøre alt
Den viktigste etappen i denne siste delen av Touren er den første: Etappe 16 er eneste tempo i årets Tour de France. Den 22 kilometer lange kuperte løypa er imidlertid ingen gavepakke til de mest spesialiserte temporytterne, og sammenlagtryttere som har en dårlig dag kan fort tape et minutt eller mer på tempoen.
Dagen etter følger en brutal etappe, den siste reale fjelletappen med blant annet Col de la Loze (HC). Deretter gjenstår to etapper der sammenlagtrytterne kan gjøre opp om det er noe mer å gjøre opp om, før finalen som ender på Champs Elysées i Paris.
Saken fortsetter under

Sammenlagtfavorittene (gul trøye): Tittelforsvarer Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) og Tadej Pogačar (UAE). Utfordrere: Jai Hundley (Bora-Hansgrohe), Richard Carapaz (EF Foundation) og David Gaudu (Groupama-FDJ). Outsidere: Enric Mas (Movistar), Mikel Landa (Bahrain-Victorious) og debutant Mattias Skjelmose (Trek-Lidl)
Sprintfavorittene (grønn trøye): Jasper Philipsen (Alpecin- Deceuninck), Dylab Groenewegen (Jayco-Alula), Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Wout van Aert (Jumbo-Visma), Caleb Ewan (Lotto DSTNY), Mathiue van der Poel (Alpecin), Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty) og Mark Cavendish (Astana)
Klatrefavorittene (prikkete trøye): Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE), Giulio Ciccone (Lidl-Trek), Romain Bardet (Team DSM-Firmenich), Louis Meintjes (Intermarché-Circus-Wanty), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Wout Poels (Bahrain-Victorious), Michael Woods (Israel-PremierTech) og Sergio Higuita (Bora-Hansgrohe)
Historisk i norsk sammenheng
Første gang i historien er det et norsk lag med i Tour de France: Uno-X stiller lag både i damenes og herrenes Tour de France.
Hvilke sjanser har Uno-X på papiret?
Det norske profflaget består av åtte ryttere, derav seks norske, inkludert tre som reelt kan kjempe om etappeseiere: Kaptein Alexander Kristoff (34) som forøvrig nylig ble nummer to i NM, Tobias Halland Johannessen (23) og Torstein Træen (27).
De tre andre norske er Rasmus Fossum Tiller (26), Søren Wærenskjold (23) og Jonas Abrahamsen (27).
I tillegg er de to danske rytterne Anthon Charmig (25) og Jonas Gregaard (26) tatt ut til årets Tour de France.
Det er bare Kristoff, Gregaard og Tiller som har syklet treukersritt før. De fem andre rytterne til Uno-X er debutanter.
På pressekonferansen i forbindelse med presentasjonen av Uno-Xs lag til Tour de France, sa sportsdirektør Gabriel Rasch at uttaket var krevende.
– Siden vi fikk invitasjonen i januar, har vi ønsket å kunne ta ut vårt beste lag og gi dem det best mulige utgangspunktet. Vi har ønsket å gi dem det beste rittprogrammet, men det har ikke vært enkelt, for det er mange som hadde fortjent en plass, sa Rasch.
Saken fortsetter under

Kan ta etappeseier
Sammenlagtseieren i Tour de France er urealistisk for det norske laget, men TV2s sykkelekspert Mats Kaggestad har tro på at Uno-X kan ta etappeseier. Der er Alexander Kristoff lagets sterkeste kort.
– Vi vet hva som bor i Alexander. Han har et bra lag rundt seg. Måten de herjet på i Belgia Rundt var imponerende. Jeg tror etappeseier er realistisk, sier Kaggestad til TV2.
Får vi en reprise av seieren til Kristoff på Champs Elysées i 2018?
Åtte norske ryttere
I tillegg til de seks norske som sykler for Uno-X, er det ytterligere to norske ryttere på andre lag som skal sykle Tour de France.
Edvald Boasson Hagen er klar for sin 13. Tour de France, også i år for det franske laget Total Energies.
Vegard Stake Laengen (34) sykler for UAE Emirates, laget til den meget revansjesugne Tadej Pogacar som gikk for sin tredje strake sammenlagtseier i fjor.
Andreas Leknessund, som imponerte i Tour de France i fjor og også satte ny rekord for antall dager i den rosa ledertrøya under Giro d’Italia tidligere i år, er ikke tatt ut til Tour de France i år.
Saken fortsetter under

Barnemat historisk sett
Årets utgave av Tour de France er på 3 404 kilometer, drøyt 55 kilometer lenger enn i fjor. Men sammenliknet med de første utgavene av det legendariske rittet, er årets løype barnemat. Den første utgaven av Tour de France ble arrangert 1903. Og det var mildt sagt en utfordrende start. Den første etappen, Paris-Lyon, var på 467 kilometer.
Vinneren av både den første etappen og den første utgaven av Tour de France var franskmannen Maurice Garin, som etter totalt 94 timers sykling vant nesten tre timer foran neste rytter Lucien Pothier.
Siden den starten har det prestisjetunge sykkelrittet rullet videre, bare avbrutt av to verdenskriger.
Slik blir årets ritt
Årets Tour de France består av 21 etapper. Disse er kategorisert som følger:
8 flate etapper
7 kuperte etapper
8 fjelletapper hvorav fire har målgang på toppen (Cauterets-Cambasque, Puy de Dôme, Grand Colombier og Saint-Gervais Mont-Blanc)
1 individuell tempoetappe
2 hviledager
Totalt skal rytterne sykle 3 404 kilometer i løpet av Tour de France, som i år begynner med tre etapper i Bilbao og Baskerland i Spania.
FAKTA: Tour de France 2023
Når: 1. juli til 23. juli (menn) og 23. juli til 30.juli (kvinner)
Hvem: UCI World Tour og profflag, 22 lag med åtte ryttere hver
Hva: Etapperitt over 21 etapper på 24 dager (menn) og åtte etapper på åtte dager (kvinner)
Hvor: Hovedsakelig i Frankrike, men har ofte innslag av etapper i andre land. I år starter herrenes Tour de France i Bilbao i Baskerland (Spania).
Distanse: 3 404 kilometer (menn) og 956 kilometer (kvinner)
Etablert: 1903
Eier: ASO
Hjemmesider: www.letour.fr
FAKTA: Lagoppstilling Tour de France 2023
Uno-X (Norge)
– Seks norske: Alexander Kristoff (34), Tobias Halland Johannessen (23), Torstein Træen (27), Rasmus Fossum Tiller (26), Søren Wærenskjold (23) og Jonas Abrahamsen (27)
– To danske: Anthon Charmig (25) og Jonas Gregaard (26)
Sportsdirektør: Gabriel Rasch
Eier: Jens Haugland
AG2R Citroën (Frankrike)
Alpecin-Deceuninck (Belgia)
Astana-Qazaqstan (Kasakhstan)
Bahrain Victorious (Bahrain)
Bora-Hansgrohe (Tyskland)
Cofidis (Frankrike)
EF Education-Easypost (USA)
Groupama FDJ (Frankrike)
Ineos Grenadiers (Storbritannia)
Intermarché-Circus-Wanty (Belgia)
Israel Premier Tech (Israel)
Jumbo-Visma (Nederland)
Lidl-Trek (USA)
Lotto DSTNY (Belgia)
Movistar (Spania)
Soudal-Quick-Step (Belgia)
Team Arkea-Samsic (Frankrike)
Team DSM (Nederland)
– Norske: Sven Erik Bystrøm
Jayco-Alula (Australia)
TotalEnergies (Frankrike)
– Norske: Edvald Boasson Hagen
Trek-Segafredo (USA)
UAE Team Emirates (Forente Arabiske Emirater)
– Sammenlagtfavoritt og -vinner 2020 og 2021: Tadej Pogačar (Slovenia)
– Norske: Vegard Stake Laengen