Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Verdenseliten om VM-løypene: – Har ikke vært bort i noe bedre
I helga slapp verdenseliten løs i VM-anlegget i Granåsen med startnummer, og dommen over VM-løypene er klar: Verdensklasse. Unntaket er Iivo Niskanen. Dette sier løperne om VM-løypene.
Johannes Høsflot Klæbo underveis i jaktstarten i Granåsen under Toppidrettsveka.
I helga fikk verdens beste langrennsløpere teste VM-anlegget til mesterskapet i 2025 for første gang i en konkurransesetting. De nye rulleskiløypene i Granåsen, som er en sentral del av løypenettet som skal brukes i mesterskapet, ble nemlig ferdigstilt like før Toppidrettsveka. Og etter to konkurranser i VM-løypene er verdenselitenimponert.
Slik gikk Toppidrettsveka 2023:
Menn sammenlagt
Kvinner sammenlagt
Dette sier løperne om VM-løypene.
– Et skimekka
Maja Dahlqvist er overveldet over kvaliteten på VM-løypene og helårsanlegget i Granåsen. Hun kaller Trondheim det nye skimekka.
– Det er helt utrolig hvilke løyper dere har fått her. Jeg er virkelig imponert. Dette er et skimekka. Absolutt, sier Dahlqvist til arrangøren etter sin første konkurransehelg i det som blir VM-løypene i 2025.
Svensken som vant sprintverdenscupen sammenlagt i vinter lå an til å vinne Toppidrettsveka sammenlagt etter seieren på 15 kilometer skiathlon i Granåsen på fredag. Der knuste hun begge de norske VM-stjernene Astrid Øyre Slind og Anne Kjersti Kalvå og hadde en solid ledelse før lørdagens finale. Men i jaktstarten fikk Dahlqvist smake på syra etter maktoppvisningen kvelden før, og tapte med det sammenlagtseieren.
Nå har hun fått masse inspirasjon i det videre arbeidet mot det store målet ski-VM i Trondheim i 2025.
– Løypene passer meg veldig godt. Er jeg med til oppløpet, så tror jeg det går veldig bra. Det som er litt utfordrende for meg, er de harde bakkene, sier Dahlqvist.
Saken fortsetter under

– Verdensklasse på løypene
Norges nye langrennsdronning Astrid Øyre Slind kommer opprinnelig fra Oppdal, men har bodd i Trondheim i flere år. 35-åringen som både satser langløp og allround har VM på hjemmebane som hovedmål. Hun har trent og konkurrert verden over, og mener VM-anlegget i Granåsen er enestående.
– Det er verdensklasse på denne rulleskiløypen. Jeg har ikke vært bort i noe som er bedre. Det er stas at dette er hjemmebanen min, sier Astrid Øyre Slind, som tok to medaljer under VM i Planica i vinter.
Det samme sier verdens beste langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo. 26-åringen fra Byåsen IL har nærmest vokst opp i anlegget. Han har fulgt utbyggingen over flere år og er stolt over VM-anlegget til hjembyen.
– Det er ingenting som kan måle seg mot Granåsen. Det er verdensklassenivå på anlegget. Jeg kan ikke helt skjønne hva som kan matche dette. Når alt bli ferdig, er det ingen grunn til å trene andre plasser enn her, sier mannen som har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger, og har fem OL-gull og ni VM-gull i skuffen.
Klæbo vant forøvrig begge løpene i Granåsen, og Toppidrettsveka sammenlagt.
Saken fortsetter under

Verdenscupvinneren imponerte på sin nye «hjemmebane»
Sammenlagtseier ble det også på Tiril Udnes Weng, etter et imponerende finaleløp på lørdag. Hun startet hele 25 sekunder bak ledende Dahlqvist, men slo til slutt svensken med halvannet minutt.
Kanskje var sommerens trening i Granåsen medvirkende til verdenscupvinnerens seier i helga. Hun og tvillingsøsteren Lotta flyttet nemlig til Trondheim i vår nettopp for å perfeksjonere treningen i VM-løypene.
– Det ble litt lureløp i dag, og det kan det fort bli i VM også. Det var gøy å få testet avslutningsegenskapene litt, sier Tiril Udnes Weng etter sammenlagtseieren i Toppidrettsveka.
Hva tenker du om VM-løypene?
– Jeg liker løypene. Det er en tøff løype, samtidig får man hentet seg inn litt i nedoverbakkene. Det passer meg veldig bra.
Fikk smake på VM-stemning
Den britiske langrennsløperen Andrew Musgrave har også gjort trønder av seg. Han kan ikke skryte nok av Granåsen og skimiljøet i Trondheim.
– Dette er verdens beste rulleskiløype. Det er rått å gå her. Granåsen er hjemmebane for meg, sier Musgrave engasjert.
Saken fortsetter under

Hvordan blir det å gå VM i Granåsen?
– Løypene er fantastiske. Du kan ta den gode stemningen som var i dag og gange med 100, så har du stemningen det kommer til å bli under ski-VM. Jeg gleder meg helt skinnsykt til å gå.
Niskanen: – Ikke hardt nok
I forkant av Toppidrettsveka er det flere landslag og verdenscupløpere som har lagt sine samlinger til Trondheim, både norske og utenlandske.
En av dem er Ivo Niskanen. Han synes anlegget er fint, men synes løypene kunne vært litt hardere.
– Jeg skulle ønske bakkene var litt lengre og brattere. Det hadde passet meg bra, sier Niskanen.
Nå må finnen sette sin lit til at værgudene disker opp med skikkelig trøndervær: Masse våt og tung nysnø. Da blir løypene garantert seige.
Saken fortsetter under

Anlegget skaper flytteboom
Med utbyggingen av VM-anlegget i Granåsen har flere eliteutøvere og landslagsløpere flyttet til Trondheim.
Etter at tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng flyttet til Trondheim før sommerferien, bor nå seks av ti løpere på kvinnenes elitelandslag i Stiftsstaden.
Nå er også noen av konkurrentene så begeistret for VM-anlegget og treningsmulighetene i Trondheim at de også vurderer å flytte dit.
Maja Dahlqvist er en av dem. Hun antydet allerede i fjor at hun kunne tenke seg å flytte til Trondheim for å forberede seg til VM. Og etter Toppidrettsveka blir hun og samboeren Kevin Bolger fra USA værende igjen i byen en stund for å utforske mulighetene nøyere.
Skulle svensken velge å gjøre alvor av planene, lover de norske landslagsjentene å ta godt imot henne, og sier hun gjerne får ta med seg flere av sine landslagskollegaer.
Les mer:
Tiril Udnes Weng om rivalens flytteplaner: – Hun er hjertelig velkommen
Saken fortsetter under
