Ferdig på toppnivå i langrenn og nordiske grener
Etter to år som administrerende direktør for samtlige nordiske grener i det sveitsiske skiforbundet Swiss Ski, er Guri Knotten nå ute av både organisasjonen og Sveits.
Fra 1. oktober gikk 50-åringen inn som administrerende direktør for Næringsforeningen i Trondheimsregionen. Hun tar over etter Berit Rian, som hadde stillingen fra 2008 og fram til nå. Det melder hun selv på sine sosiale medier.
Flere år i Sveits
Knotten, som selv har bakgrunn både som utøver og trener på landslagsnivå, ble ansatt som administrerende direktør i det sveitsiske skiforbundet i 2022.
Før det var trønderen sportssjef for det sveitsiske langrennslandslaget fra 2010 til 2014.
Hun var også mangeårig prosjektleder for Trondheims søknad for å bli VM-arrangør på ski. Det lyktes da Trondheim ble tildelt ski-VM for 2025, først fra 2015 til 2018, og deretter fra 2019 til 2020.
Bredt engasjement for langrenn
Knotten var også dypt engasjert i det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS). Der har hun gjentatte ganger tatt til orde for at langrenn må bli mer attraktivt og rettferdig for å overleve på sikt.
Spesifikt var Knotten med på å fremme et forslag om å innføre felles smøreopplegg for alle nasjonene i verdenscupen.
Når det er marginer ned på hundredels sekunder som skiller seier fra listefyll, er det å ha de beste skiene en avgjørende forutsetning. Løperne i lagene med de beste smørerne har derfor en stor fordel allerede før startskuddet går, argumenterer Knotten.
Av samme grunn forventet ikke Knotten stående applaus for forslaget, spesielt ikke fra de sterkeste nasjonene med store smøreteam.
– Det er noe fint og rettferdig med rulleskirenn der alle ski er like og blir tildelt tilfeldig. Jeg tror vi kan eksperimentere mer i langrenn. For eksempel ved å standardisere utstyr og smurning, også i verdenscup, sa Knotten til VG i 2022.
Men allerede året etter ble det kjørt felles smøring i verdenscupen: Under bysprinten i Tallinn i 2023.
Der var det Swix som hadde ansvaret for å teste produkter, stille med produkter og verktøy, samt organisere og overse fellessmøringen slik at alle ski ble renset, glidet og toppet på samme måte. Ingen nasjoner, lag eller løpere fikk preppe sine egne ski.
Les mer:
Guri Knotten: Langrenn må bli mer rettferdig for å overleve