Frida Karlsson tør ikke dele treningsøktene sine
Frida Karlsson vil ikke gjøre som alle andre: Både Tiril Udnes Weng og Pål Golberg logger og deler bortimot alt av trening i appen Strava, i likhet med en rekke av verdens beste utøvere, så vel som tidligere toppløpere, framtidas håpefulle og ivrige mosjonister.
Frykter konsekvensene av å dele alt
For mange, uansett nivå, er treningsappen blitt så sentral at det sier at dersom en økt ikke er logget i Strava, så har den ikke skjedd. Men ikke for Frida Karlsson.
Les også: «Alle» er på Strava – hvorfor det?
Sveriges største langrennsstjerne tør ikke dele treningen sin med resten av verden. Karlsson er rett og slett ikke på Strava. Hun frykter at jaget etter bestetider og å «vinne» på Strava vil gjøre at alle økter blir hardøkter, at det vil gå utover balansen mellom harde og rolige økter, og ta knekken overskuddet.
– Det tør jeg ikke. Hadde jeg vært på Strava så hadde jeg trent for mye. Jeg hadde gått litt for fort, sier Karlsson til NRK.
23-åringen har i perioder slitt med nettopp det. Derfor vil hun ikke på Strava. I hvert fall ikke før hun legger opp på verdenscupnivå.
– Jeg ville nok ønsket å «ta» alle segmenter som finnes. Når jeg legger opp, så kan jeg begynne å jakte rekorder, sier Karlsson.
Det har Tiril Udnes Weng forståelse for. Hun har selv et velutviklet konkurranseinstinkt, og innrømmer at hun lar seg påvirke hvis hun ser at andre har gått fortere enn henne. Men samtidig ser hun på akkurat det som en mulighet til å trene på å stole på seg selv og sine valg.
Motivasjon og inspirasjon
Hva får da verdenscupløperne ut av å dele alt, når de allerede er best? For Golberg er det rett og slett hyggelig å bidra til å motivere andre. Han deler det aller meste, men ikke alle detaljer. Og han synes det er viktig å kommunisere at det som ligger bak suksessen er helt enkelt systematisk trening over tid.
– Det er mange unge på Strava og man kan vise de yngre at det verken er ekstreme mengder eller økter som skal til. Det er å stå opp hver dag og trene to økter om dagen over tid, sier Golberg.
Klæbo: – Ser ikke nytten
Men ikke alle verdenscupløperne deler treningen sin. Johannes Høsflot Klæbo har en profil på Strava, men den er ikke åpen. Det betyr at andre ikke kan se hva han registrerer i appen. For han er det imidlertid ikke frykt for konkurranse eller innsyn i egne metoder som holder han unna Strava.
– Jeg har egentlig ikke en bekymring med det, men har ikke helt sett nytten av det. Jeg har mer enn nok med å logge min egen trening først og fremst, sier Klæbo.