Hva skjer med distanselandslaget neste sesong?
Langrenn.com har kikket i krystallkula basert på vinterens prestasjoner, tidligere meritter og andre typiske hensyn som vektlegges i uttak. Slik tror vi landslagene vil se ut for sesongen 2023/24.
Del 2: Distanselandslaget menn elite
Denne sesongen besto distanselandslaget for menn elite av Didrik Tønseth, Emil Iversen, Hans Christer Holund, Harald Østberg Amundsen, Martin Løwstrøm Nyenget, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe, med Eirik Myhr Nossum som hovedtrener.
Hvem er på laget neste sesong? Og hvilke faktorer vektlegges i uttaket?
Se også:
Del 1: Kvinner elite
Rammene for uttaket
Generelt gjelder det at «målsetning for Norges Skiforbund Langrenn er å være verdens beste langrennsnasjon, målt i antall medaljer i mesterskap, og i antall verdenscuppoeng. Det er også et uttalt mål å lede/vinne Skandinavisk Cup sammenlagt både for kvinner og menn.»
I vinter er det flere løpere utenfor elitelandslagene som har vunnet verdenscuprenn, tatt medaljer og levert sterke prestasjoner på andre arenaer. De havner langt opp på lista over aktuelle kandidater.
Samtidig har det tradisjonelt vært praksis at løpere som kommer inn på et landslag ikke automatisk blir vraket hvis de har en dårlig sesong, men får sjansen til å forsvare plassen den neste sesongen selv om det skulle være andre utøvere med bedre resultater som banker på døra.
Langrenn.com tar som utgangspunkt at Skiforbundet vil ha samme antall plasser på elite- og rekruttlandslag for kommende sesong som de hadde i vinter.
En annen faktor som vil spille inn i uttaket, er at kommende vinter er en mesterskapsfri sesong. Det vil si at det verken er OL eller VM kommende vinter. Neste store mesterskap er VM på hjemmebane i Granåsen i 2025, deretter kommer OL i Milano i 2026.
Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har riktignok vedtatt å etablere FIS Games, et felles stormesterskap for alle grenene i FIS (alle grener i alpint, hopp, kombinert og langrenn). Første utgaven av dette mesterskapet skal etter planene arrangeres vinteren 2024, men her foreligger det så langt få detaljer.
Para elite
I para elite langrenn har herrelaget bestått av Trygve Toskedal Larsen, Thomas Oxaal og hans ledsager Geir Lervik med Magnus Evenby og Emilie Johannes Hagen som trenere.
Både Larsen og Oxaal var med på stafettlaget som tok sølv i VM i vinter, og har levert solid også i verdenscupen. Det bør borge for fornyet tillit kommende sesong.
Så hvordan ser det ut for distanselandslaget kommende vinter?
Etter alle solemerker er ikke Emil Iversen med videre neste sesong. Det har ligget i kortene i lang tid, men torsdag sier hans selv at han er vraket. landslagssjef Espen Bjervig vil verken avkrefte eller bekrefte dette. Det frigjør en plass på distanselaget.
Det er all grunn til å tro at Iver Tildheim Andersen kan få tilbud om den plassen. 22-åringen fra Rustad IL åpnet sesongen med å vinne 10km fristil i verdenscupen på Lillehammer i desember, som var hans nest første verdenscuprenn.
Etter verdenscupseieren på Lillehammer fortsatte Andersen å levere jevnt sterkt til kruttsterkt i verdenscupen gjennom resten av sesongen: Han har niendeplass som dårligste plassering og avsluttet med fjerdeplass og noen få sekunder fra pallen på femmila i Holmenkollen, etter å ha ligget som nummer tre helt inn på oppløpet.
Dagen etter den brutale femmila ble Andersen U23-norgesmester på 10km fristil. Det er vanskelig å se for seg noen sterkere utfordrer til plassen som Emil Iversen
Les også: Er dette Norges nye Northug?
Saken fortsetter under
Få endringer i grunnstammen
Når det gjelder resten av distanselandslaget, forventes de å få fornyet tillit.
Veteranene Hans Christer Holund og Sjur Røthe er begge motiverte for å fortsette satsingen.
Holund tok med seg to medaljer fra årtes VM i Planica: bronse på 15km fristil og gull på stafetten, tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski og en rekke pallplasser i verdenscupen. Etter andreplassen på femmila i Kollen sa Holund at han sikter mot VM 2025.
Røthe tok bronse på skiathlon under VM i Planica, og fire pallplasser i verdenscupen. Denne uka gikk 34-ut og sa at han er motivert for å fortsette.
Simen Hegstad Krüger tok tre gull av tre mulige under VM i vinter. Ferdig snakka.
Saken fortsetter under
Harald Østberg Amundsen tok sølv på 15km fristil i VM, fem sekunder bak gullgrossisten Krüger. 24-åringen har dessuten tatt pallplasser i verdenscupen på stadig flere øvelser, og hevet seg markant i klassisk denne sesongen. Han vant også Skandinavisk Cup og har dermed friplass i verdenscupen i hele første periode kommende sesong.
Les også:
Harald Østberg Amundsen: – I Trondheim tar jeg gull
Martin Løwstrøm Nyenget tok et halvt dusin pallplasser i verdenscupen i vinter, og var blant de topp 10 på nesten alle de andre verdenscuprennene han deltok i på distanse.
Didrik Tønseth, som gikk seg inn igjen på landslaget i forkant av VM-sesongen 2022/23, har heller ikke gjort seg bort denne vinteren. Fem pallplasser i verdenscupen og topp 10 på nesten alle andre verdenscuprenn samt tredjeplass sammenlagt i distanseverdenscupen bør borge godt for videre tillit kommende vinter.