Ingvild Flugstad Østberg: – VM er målet, veien dit er lang
I går informerte Ingvild Flugstad Østberg om at hennes helseattest er godkjent av Skiforbundets helseteam. Det betyr hun har fått grønt lys
Selv om Flugstad Østberg har fått godkjent sin obligatoriske helseattest, er det ingen automatikk i at hun får gå verdenscuprenn, langt mindre at hun blir tatt ut til å representere Norge i VM 2023. Men helseattesten er en nødvendig forutsetning.
Se fakta om helseattesten nederst i saken
Nå starter den neste delen av den lange veien tilbake. Det er tre år siden Flugstad Østberg hadde en normal sesong som landslagsløper. I starten av sesongen 2019/20 fikk hun startnekt fordi hun ikke oppfylte kravene i helseattesten. Siden den gang har hun knapt konkurrert.
Les også: Flugstad Østberg åpner opp om en av faktorene som har vært årsaken til startnekten
Gjøvik-jenta som fyller 32 år i morgen (9. november), er derfor forberedt på å måtte gå Norgescup for å kvalifisere seg til verdenscuprenn. Hun forventer også at hun sannsynligvis må satse på en inngangsbillett via den nasjonale kvoten. Og hun har laget seg flere alternative planer for sin comeback.
Flere planer for sesongen
Etter at Flugstad Østberg ble vraket fra landslaget i forkant av inneværende sesong, har hun bygget opp et eget, privat satsingsopplegg.
Som trener har hun Pål Gunnar Mikkelsplass, som også var trener for Therese Johaug i årene hun sto utenfor landslaget på grunn av dopingutestengelsen. Den meritterte trenerveteranen forklarer at Flugstad Østberg er innstilt på å ta ett steg av gangen, at hun må starte konservativt og bygge sten på sten.
– Å gå alle renn før jul er nok ikke aktuelt, i starten må man plukke litt. Håpet er å få gå noe verdenscup i Norge (Lillehammer og Beitostølen) før jul hvor det er litt større kvoter. Og ut fra det kanskje kvalifisere seg for Davos, sier Mikkelsplass til VG.
Han tror derimot ikke at Tour de Ski er aktuelt for Flugstad Østberg denne sesongen.
VM er målet, veien dit er lang
Flugstad Østberg drømmer om å gå seg inn på VM-laget, og legger ikke skjul på at hun har store ambisjoner om hun innfrir det.
– Man viser i skirenn hvor man er, og jeg vet hva jeg har prestert tidligere. Hvis ting går bra, setter jeg jo lista der sjøl også, sier Flugstad Østberg under pressekonferansen mandag, og utdyper:
– I starten er det nok ikke så stor sjanse for at jeg går fort, men det er VM som er målet mitt hvis ting går bra. Og da er det ikke det å være med. Da er det å kjempe om medaljer. Så ærlig skal jeg være.
Skulle det vise seg at hun går fort når sesongen kommer i gang, forventer Ingvild Flugstad Østberg at hun vil bli vurdert på lik linje med andre løpere, verken mildere eller strengere.
– Hvis jeg er der (at jeg går fort nok), fortjener jeg å være med å gå verdenscup like mye som de som er på landslaget. Det tror jeg også de tenker, enten det er meg eller andre som står utenfor landslaget det gjelder. Men jeg får ikke den plassen foran noen andre.
Første mulighet er den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen 18. til 20 november. På programmet står sprint, 10km fristil og 10km klassisk. Stedet for exiten i 2019 er altså stedet for comebacken i 2022.
Alle detaljer om sesongåpningen på Beitostølen 2022
FAKTA: HELSEATTEST/STARTNEKT
- Helseattesten er et skjema som fylles ut av utøverne og utøvernes lege, og må godkjennes av helseteamet i utøvernes nasjonale forbund før utøverne får starte i konkurranser. I tillegg til måling og veiing og vanlige helseverdier inneholder skjemaet også spørsmål om kosthold og tanker rundt vekt og slanking.
- Utøvere som ikke oppfyller kravene til godkjent helseattest kan ikke konkurrere internasjonalt for sitt forbund.
- En ikke-godkjent helseattest er ikke et totalforbud mot å konkurrere, men en sterk fraråding mot det av hensyn til utøvernes egen helse. Utøverne kan selv bestemme om de vil konkurrere regionalt og nasjonalt.
- Helseattesten ble innført for langrenn og skiskyting fra og med sesongen 2015/2016.
- Når profilerte utøver får startnekt, blir det ny oppmerksomhet rundt temaet: Det skjedde blant annet da Ingvild Flugstad Østberg fikk startnekt i forkant av sesongåpningen på Beitostølen i november 2019, da svenske Frida Karlsson fikk startnekt like etter verdenscupåpningen bare et par uker senere, og igjen på slutten av sesongen 2019/20, da Jessie Diggins fra USA gikk åpent ut om sine problemer rundt vekt og næringsinntak. Diggins har for øvrig også skrevet en bok om sine problemer og utfordringer rundt temaet.