KLUBB BRUKER EN MILLION KRONER PÅ NY SENIORSATSING: SLIK SKAL DE ETABLERE LOKALT KRAFTSENTER FOR LANGRENN
BRUKER EN MILLION KRONER PÅ NY SENIORSATSING: SLIK SKAL KONNERUD ETABLERE LOKALT KRAFTSENTER FOR LANGRENN
Konnerud IL bruker en million kroner på satsingsopplegg for 10 eliteløpere. Klubben mener seniorsatsingen er verdt hver krone.
Den nye seniorsatsingen Team Konnerud er en videreutvikling av juniorsatsingen som har produsert en rekke lovende eliteutøvere.
– Juniorsatsingen startet sesongen 2016-17. Da bestemte vi oss for å etablere et godt, lokalt tilbud til både gutter og jenter, slik at de som vil kan satse på toppidrett uten å måtte flytte hjemmefra. Nå ser vi at det er mange av disse som fortsatt satser etter junioralder, og derfor tar vi dette ett skritt videre og setter opp en seniorsatsing, sier Mads Madsgård i Konnerud IL.
Han er en av trenerne i den nye seniorsatsingen, og en av de som har vært med å bygge opp juniortilbudet.
– For oss er det viktig at satsingslagene våre er godt synlige, og at de er så attraktive at de beste løperne velger å bli her og benytte seg av det. Vi går ikke ut og kjøper løpere, sier Madsgård.
KRUTTSTERK LØPERBASE
Totalt har elitesatsingen i Konnerud IL rundt 30 løpere. Noen av de eldre juniorene får nå hospiteringsmuligheter til å følge deler av opplegget for de eliteløperne som tilhører den nye seniorsatsingen.
Det gir en treningsgruppe på pluss/minus 18 løpere, derav seks jenter som er på landslag eller har landslagserfaring.
Kristine Stavås Skistad vraket tilbud om landslagsplass til fordel for Team Konnerud. Førsteårssenior Margrethe Bergane satser med Team Konnerud i tillegg til rekruttlandslaget. Det samme gjør juniorlandslagsløperne Emma Kirkeberg Mørk og Maria Hartz Melling, samt Mari Svingheim som var på juniorlandslaget i fjor. Tiril Liverud Knudsen er tilbake etter to år på rekruttlandslaget, og kombinerer Team Konnerud med NSFs regionlag Elon Innlandet.
Team Konnerud har også sterke unge løpere på herresiden, inkludert Philip Bjerke, Christian Hartz Melling og Kasper Herland.
BYGGER PÅ TRE SENTRALE PRINSIPPER
Team Konnerud er basert på tre hovedpunkter: Det er hverdagsoppfølging, kontinuitet og trygghet i trener/utøver-relasjonen, samt kvalitet i treningen og treningsopplegget.
HVERDAGSOPPFØLGING
Team Konnerud tilbyr hjemmesamlinger og bortesamlinger, trenerressurser, smøreteam og støtteapparat på linje med forbundslagene.
Men nøkkelen til suksessen ligger i hverdagsoppfølgingen. Team Konnerud kjører flere fellestreninger i uka, og kan på den måten tilby tettere daglig oppfølging og tilrettelegging enn det regionale og nasjonale lag har kapasitet til.
– Det er egentlig lett å bygge opp et samlingsbasert opplegg. Men det er i hverdagen slaget står, og det er der løperne trenger tett oppfølging, sier Madsgård.
STABILITET
I tillegg til tett oppfølging av det daglige treningsarbeidet trenger utøverne også et stabilt trenerteam rundt seg.
– Kontinuitet og tillit er ikke bygget over natta. Det er resultatet av at vi jobber med utøverne gjennom flere år, slik at de opplever rammene som trygge og som gir dem trua på den filosofien vi bygger treningen på, forklarer Madsgård.
I tillegg til Madsgård er Lage Sofienlund trener for seniorgruppa i Team Konnerud.
Sofienlund var langrennstrener i Konnerud IL fram til 2015, har en mastergrad i coaching og trenerrollen fra Norges idrettshøgskole, og kommer nå tilbake etter å ha fungert som utviklingstrener i fotball for elitelagene til Strømsgodset. Han har også vært coach for Kristine Stavås Skistad siden 2015.
Kombinert har de to trenerne en kontinuerlig fartstid i klubben på over ti år.
KVALITET OG SYSTEM
Det sportslige opplegget til Team Konnerud er basert på seksukers-sykluser. Disse inkluderer både samlinger, treninger og testing, samt fokus på at utøverne skal få tilstrekkelig matching og utfordringer slik at de får en optimal utvikling.
Tema for samlinger og trening i de ulike syklusene, avhenger av hvor utøverne er i sesongen.
Hver periode fram til konkurransesesongen starter med en ekstern samling på cirka en uke. Deretter følger fire uker med trening og fellesøkter hjemme, samt systematisk testing og standardøkter før utøverne går i gang med en ny seksukers syklus.
Innenfor dette rammeoppsettet jobber trenerne også individuelt med løperne for å tilrettelegge for optimal utvikling.
– Det går igjen tilbake til det å være så tett på utøverne. Når vi ser dem i det daglige, er det lettere å justere og tilpasse opplegget for hver enkelt løper basert på deres individuelle behov, sier Madsgård.
FINANSIERING
Team Konnerud er eid av Konnerud IL Skigruppa. Team Konnerud har et budsjett på drøyt en million kroner i året til de ti eliteløperne på seniornivå. Pengene kommer fra en kombinasjon av egenbetaling fra løperne, penger fra sponsorer og støttespillere og tilskudd fra skigruppas driftsbudsjett.
Hvordan forsvarer dere å bruke så mye ressurser på en relativt liten gruppe løpere?
– Vi tror at det å etablere et lokalt kraftsenter for langrenn er med på å drive sporten videre i Norge. For oss er det viktig at eliteløperne er synlige og tilgjengelige lokalt. Det kommer også bredden til gode, og det skaper eierskap og engasjement i miljøet. Engasjerte mennesker kan flytte fjell.
SE OGSÅ
* ALLE BLIR SETT I TOPPKLUBBEN KONNERUD IL (fra da Langrenn.com allerede i 2016 tok pulsen på Konneruds juniorsatsing, som altså har båret frukter og nå blitt til seniorsatsing)