Mot full krig internt i FIS
Konflikten mellom det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og medlemslandene, spesifikt de som har dannet det nye alternative forbundet «Snowflake» er i ferd med å utvikle seg til full krig. «Snowflake» er en form for G7-konstellasjon med flere av de sterkeste nasjonene i FIS, inkludert Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Italia.
Årsaken til sinnet er at FIS-president Johan Eliasch, som allerede er svært omstridt i organisasjonen, vil sentralisere forhandlinger og salg av TV- og medierettigheter. Det får Norge og «Snowflake»-landene til å se rødt.
På fredag toppet det seg igjen, og «Snowflake»-landene truer nå Eliasch og FIS med å ta saken til retten.
Dette er saken
Til nå har det vært slik at TV- og medierettigheter har vært forhandlet individuelt av de nasjonale forbundene for de enkelte verdenscuprundene. Eliasch vil at dette skal forhandles av FIS sentralt, og har derfor gitt oppdraget med å forhandle TV-rettighetene til samtlige FIS-arrangementer til selskapet Infront.
– Sentralisering (av rettighetene) åpner døren til en verden av muligheter i medier og innholdsproduksjon. Det vil øke de digitale mulighetene og engasjere fans som aldri før, sier FIS-president Johan Eliasch i en pressemelding.
Kontrakten med Infront ble presentert allerede i august fjor, men møtte sterk motstand fra en rekke land som ikke ville godkjenne avtalen, inkludert Norge og Sverige.
Gikk bak ryggen på medlemmene
På fredag toppet det seg igjen. Da stemte FIS for å vedta den omstridte avtalen, til tross for at det var et krisemøte i februar der man forsøkte å finne en kontraktløsning som alle medlemslandene kunne stille seg bak.
Nå har styret i FIS vedtatt den originale kontrakten, som gjelder uansett hva medlemslandene mener. Vedtaket ble fattet i hemmelighet, uten at medlemslandene fikk vite at det skulle stemmes over.
Norges representant i styret Erik Røste er en av flere som er kraftig irritert over fredagens vedtak.
– Dette kom i møtet uten noen form for saksforberedelse. Derfor tok flere av oss til orde for at en så inngripende endring av konkurransereglementet ikke kunne diskuteres og vedtas uten grundig saksforberedelse. Det ble allikevel vedtatt. For meg så er det uklart hva denne endringen vil bety, sier Røste til NRK, og forteller at den typen hemmelig avstemning er helt uvanlig.
– Det har jeg aldri vært med på i løpet av mine seks år, med unntak av når vi tildeler VM, sier Røste.
Omstridt FIS-president
Det er heller ikke første gang at flere av de mektigste medlemslandene er misfornøyde med presidenten Johan Eliasch.
Han anklages for å være udemokratisk og maktsyk, enerådig og egoistisk. Da presidenten ble gjenvalgt på FIS-kongressen i 2022, truet motstanderne med å kjenne valget ulovlig.
Les mer: Saksøker FIS over gjenvalget av FIS-president Johan Eliasch
Vil saksøke FIS
Nå vil G7-gruppen («Snowflake»-landene) utrede om de skal gå til søksmål mot organisasjonen.
– Vi vil nå analysere dette i detalj og diskutere hva som er neste steg. Måten dette skjedde på er ikke bra og skader sporten vår, sier Diego Züger i Det sveitsiske forbundet til NRK.
Også Norge tenker i samme baner.
– Dette dreier seg også om juridiske forhold og grunnleggende eierskap når det gjelder medierettighetene. G7-gruppen har hatt tett dialog med FIS i denne saken helt frem til beslutningen i går. Denne dialogen må fortsette for å klarlegge hva dette betyr for norsk og internasjonal skisport, sier generalsekretær i Norges Skiforbund Arne Baumann.