Motbakken har vært lang – i dag lykkes endelig Ingvild Flugstad Østberg
– For ett og to år siden var jeg ikke sikker engang på om jeg skulle gå et skirenn igjen. Jeg har hatt trua, men det er ikke alltid jeg har fått vise det. Det har vært en uvisshet. Det er veldig spesielt å stå her i dag, sier Ingvild Flugstad Østberg etter at hun og de andre norske kvinnene tok deres første gullmedalje i VM i Planica.
Flugstad Østberg hadde fra tidligere en sølvmedalje i stafett fra VM i Seefeld i 2019. Den sesongen tok hun fem medaljer i mesterskapet. Deretter ble det i en lang periode stille fra jenta fra Gjøvik.
Helseattesten ble ikke godkjent før 2019/20-sesongen, og Flugstad Østberg fikk startnekt i flere sesonger.
– Jeg har ikke hatt lyst til å gi meg, men det har spesielt fordi jeg bruker så mye tid og energi og krefter på noe du ikke vet du får til igjen.
– Det er vanskelig å sette ting opp mot hverandre. Men akkurat nå føles det her som et stort høydepunkt, kanskje det største.
Avgjørende etappe
Selv etter flere tøffe år, viste Flugstad Østberg i dag at hun igjen var en av verdens beste langrennsløpere. Etter å ha rykket fra Frida Karlsson på tredje etappe, får 32-åringen mye av æren for at Norge tok et gull på dagens stafett.
Med et supert utgangspunkt kunne Anne Kjersti Kalvå cruise inn mot mål i ensom majestet.
– Jeg tenkte at hun så utrolig bra ut. Det var så avgjørende for min del. Jeg skulle ut og gå siste etappen mot non sprint-typer. Jeg var avhengig av noen sekunder der for å få gå i mitt eget tempo, sier Kalvå om Flugstad Østbergs avgjørende etappe.
Takker de nærmeste
Veien har vært lang, og Flugstad Østberg er ikke i tvil om at hun aldri kunne ha klart den lange prosessen helt alene.
– Samboeren har vært nærmest. Pål Gunnar har vært nærme meg, og fortjener en stor takk. Det gjelder også mamma og pappa. Det samme gjelder også det laget jeg kommer inn i sesongen her. Jeg har ikke merket at jeg har vært borte i mange år, og jeg glemmer nesten at jeg ikke har vært på et landslag, sier hun om støttespillerne.
Likevel er det én spesiell person hun trekker frem.
– Therese har vært en av de som har betydd mest for meg. Hun skal få mye av æren for at jeg står her i dag. Hun har pushet meg og backet meg, og vært helt ærlig hele veien.
Med dagens beste etappetid, seiler nå også Flugstad Østberg opp som en av storfavorittene før lørdagens tremil.
– Det er en ny sjanse for å kjempe om medaljer. Det er det jeg ønsker. Det er kanskje ikke den øvelsen jeg trodde jeg skulle ha best sjanser, men jeg går inn med en tro. Det her hjelper på selvtilliten.
Få med deg det beste innholdet fra VM og Vasaloppet: Bli medlem på Langrenn.com nå og sikre deg tilgang til den bredeste og dypeste dekningen av langrenn fra ski-VM i Planica og alt som skjer inn mot Vasaloppet 5. mars fra våre reportere på plass i Planica og langløpsmiljøet. Slå til på kampanjen og få medlemskap i Langrenn.com til halv pris nå.
FAKTA VM 2023
Hvem: Uttatte eliteløpere
Dette er Norges VM-tropp
Dette er Sveriges VM-tropp
Her ser du alle landslagstroppene i VM 2023
Hva: FIS verdensmesterskap i Nordiske grener
– Langrenn
– Hopp
– Kombinert
Hvor: Planica, Slovenia
Når: 21. februar til 5. mars 2023
Verdenscuper og mesterskap i langrenn, langløp og skiskyting på TV: Hvilke kanaler sender hva? Langrenn.com har oversikten.
Program langrenn VM 2023:
22. februar: 5km/10km fristil individuell start, kvalifisering kvinner og menn
23. februar: sprint klassisk, kvinner og menn
24. februar: 30km skiathlon, menn
25. februar: 15km skiathlon, kvinner
26. februar: Teamsprint fristil, kvinner og menn
28. februar: 10km fristil individuell start, kvinner
1. mars: 15km fristil individuell start, menn
2. mars: 4x5km stafett, kvinner
3. mars: 4x10km stafett, menn
4. mars: 30km klassisk fellesstart, kvinner
5. mars: 50km klassisk fellesstart, menn