Femmila I Holmenkollen ble Hans siste renn på verdenscupnivå.
Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Russland: – Norge må utestenges fra internasjonal idrett
Norges trøbbel med WADAs dopingregeler får Russland til å smile fra øre til øre: Nå kan Norge utestenges fra internasjonale konkurranser.
Illustrasjonsfoto
Russland viser til Norges den særnorske regelen som gjør at utøvere mellom 15 og 18 år ikke dopingtestes i Norge.
Det er altså denne bestemmelsen som gjør at Norge nå står i fare for å miste retten til å arrangere og delta i internasjonale konkurranser. Slik situasjonen er nå, kan WADA straffe Norge med bøter og sanksjoner for ikke å rette seg etter de internasjonale dopingreglene.
Får revansj
Norge har tidligere vært svært kritiske til Russlands antidopingarbeid, og krevet russerne utestengt. Nå mener russerne at Norge må få igjen med samme mynt.
– Hvis WADA er konsekvent og virkelig ønsker å bekjempe doping, og dette blir bekreftet, så må det bli sanksjoner, sier den fremtredende politikeren Svetlana Zjurova til det russiske nyhetsbyrået TASS.
Zjurova er tidligere OL-mester på skøyter og nå har gått inn i politikken på nasjonalt nivå i Russland.
Sterke reaksjoner: – Norge kan ikke få ture fram som de vil
Reaksjonene fra det russiske skimiljøet har heller ikke latt vente på seg. Både utøvere og ledere er opptatt av at regelverket må gjelde alle, inkludert Norge.
Ikke uventet var Veronica Stepanova blant de første som kommenterte nyheten da den ble kjent før helga. Den frittalende unge landslagsløperen, som gikk ankeretappen på OL-stafetten i vinter der Russland tok gull, sier på sin Instagramkonto at hun forventer Norge blir utestengt fra OL i 2026.
Siden i sommer har 21-åringen forøvrig hatt sin egen spalte på den russiske kanalen Match TV.
Saken fortsetter under

OL-vinneren fra 2014 Alexander Legkov er enda mer konkret.
– Vi må følge med på hvordan denne situasjonen utvikler seg. Hvis nordmennene i praksis blir fortalt at «dere kan gjøre hva dere vil» og (WADA) bare later som de ikke ser hva som skjer, så er det feil. Reglene må gjelde for alle, sier Legkov til Championat, og fortsetter:
– Hvordan kan det ha seg at denne regelen har vært i effekt i to år? Ikke skjønner jeg. Vi har ikke engang diskutert det nærmere med nordmennene. Vi trodde regelverket var det samme overalt.
Kan utestenges fra internasjonale konkurranser
Dersom Norge ikke endrer de særnorske antidopingreglene om at utøvere mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uanmeldt uten foresattes samtykke, kan WADA ilegge Norge bøter og sanksjoner, inkludert å frata Norge retten til å arrangere og delta i internasjonale konkurranser.
Det gjelder både EM, VM, OL og Paralympics, men kan også inkludere verdenscuper og andre internasjonale konkurranser.
Problemene kan ramme norsk idrett allerede fra nyttår.
Spesifikt for langrenn og skiskyting betyr dette at Norge kan miste halvparten av vinterens verdenscuprunder: Norge er tildelt tre runder i verdenscupen i langrenn og en runde i skiskyting kommende sesong. Men nå henger flere av disse rennene i en tynn tråd dersom det ikke ryddes opp i det norske antidopingarbeidet.
To av de tre verdenscuprundene til Norge arrangeres før nyttår: Som de siste åra blir det verdenscup i Lillehammer første helga i desember. I år blir det også en ny verdenscuprunde på Beitostølen helga etter, fra 9. til 11. desember. Disse vil ikke bli berørt.
Les også: Vinterens verdenscuprunder i Holmenkollen kan ryke
Skjøvet under teppet
Ifølge NRK var ikke lederne i særforbundene informert om trøbbelet med WADA og de potensielle konsekvensene. Verken idrettspresident Berit Kjøll eller Antidoping Norge har nevnt saken for dem, selv om de skal ha visst om problemstillingen i lengre tid.
Langrennssjef Espen Bjervig og landslagstrenerne skal ikke ha visst om krisen i kulissene før de ble informert om situasjonen fra NRKs journalister under et pressetreff med landslagene i Trøndelag sist uke.
Nå viser det seg at det samme er tilfellet for fotballpresident Lise Klaveness, håndballpresident Kåre Geir Lio og ishockeypresident Tage Pettersen. Også de har fått vite om krisen gjennom media.
Idrettspresident Kjøll sier at hun ikke fant det naturlig å informere særforbundene på dette tidspunktet. Hun henviser til at det er en dialog mellom Kulturdepartementet, ADN og NIF.
– NIF kunne naturligvis orientert særforbundene umiddelbart, men det er naturlig at idrettsstyret først orienteres om status i saken, og dernest organisasjonen, slik det nå er lagt opp til direkte etter Idrettsstyrets møte, sier Kjøll til NRK.