---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Åge Skinstad

Åge Skinstad Foto: Geir Olsen

Langrenn, smørere, sjåvinisme og kameraderi

Leserinnlegg

Det er flere ganger blitt hevdet at Norge har verdens beste smøreteam, og dess mer problemføre det er dess større fordeler for norske løpere. Ut fra de ressursene norske smørere rår over, så er jo ikke det vanskelig å forstå sammenlignet med mange andre nasjoner
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Av Arne Nilsen

Like fullt gjentar det seg til det kjedsommelige at norske løpere har smurt seg bort når de ikke vinner. Den norske smøresjefen uttalte etter OL i Canada at Norge sammen med Frankrike hadde brukt en hemmelig og meget god fluorsmøring som ingen andre land hadde tilgang til. Under konkurransene bemerket mange at franske løpere hadde veldig god glid, men når norske løpere gjør det dårlig så har de per definisjon ikke god glid uansett om de har verdens beste smøreteam i ryggen.

Er det ikke snart på tide at nordmenn og norske trenere spesielt klarer å innrømme at vi ikke er bedre? Men veldig mange ser ut til å være født med en uhelbredelig sjåvinisme, som vitner om en katastrofal mangel på selvtillit og evne til å se ting i perspektiv. Jeg var i den heldige situasjon at jeg var i Sverige deler av OL og kunne der bare se svensk TV. Hvilken herlig befrielse var det ikke å se og høre meget kunnskapsrike og saklige svenske reportere.. Dette i meget sterk kontrast til norske reporteres sjåvinistiske fistelstemmer.

Det foreligger tallmateriale som viser at individuelle norske prestasjoner både mht herre- og damedistanselangrenn under OL var meget dårlig. Trekker vi fra Petter Northug og Marit Bjørgen så var det helt begredelig. Like fullt så omfavner Åge Skinstad og trenerne Erik Kristiansen og Morten Djupvik disse to meget selvstendige enerne som sin trenerfortjeneste, mens den dårlige innsatsen til alle de andre nærmest ikke blir nevnt.

Marit Bjørgen var meget god for noen år siden under en dyktig trener. Deretter nærmest drepte Erik Kristiansen henne i flere år som endte med at hun i fjor var på grensen til å slutte som aktiv langrennsløper. Også andre dameløpere følte at det var et ork å gå på trening. Men hvilken evaluering resulterte dette i? Jo, Åge Skinstad ansatte sin venn Kristiansen på nytt før evaluering. Dette til tross for at VM innsatsen blant damene var den dårligste på 16 år. Skinstad hadde også ansatt Kristiansen på nytt før evalueringen de to foregående år til tross for betydelig motvilje blant løperne. Og hva gjør så Skinstad i år – jo han ansetter på nytt sine venner før evalueringen.

Vi har jo tilgang på en rekke meget gode trenere til langrennslagene, og det bør jo derfor være grenser for hvor lang voksenopplæring vi er tvunget til å akseptere for vennene til Åge Skinstad. Både Åge Skinstad , Erik Kristiansen og Morten Djupvik burde vært i stand til å utøve et minimum av selvkritikk og gått av for lengst.

Betegnende i denne sammenheng er også at smøresjefen får tilbud om å fortsette før evalueringen, mens enkelte smørere blir syndebukker og får sparken. Det er jo helt uansvarlig at smøresjefen ikke får mulighet for å ta det fulle og hele ansvar i denne saken. Og hva skal en si til at Åge Skinstad går ut offentlig og hevder at det ikke er mulig å samarbeide med smørerne til skiskytterne?? For at vi skal kunne beholde et godt samarbeide innen disse idrettene og ha akseptable ryddige forhold så bør Åge Skinstad fjernes fra sin stilling.

 

 

 

 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut