---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
tolga simen

Østensen Foto: Ola Jordheim Halvorsen

Langrenn uten femmil - idrett uten sjel

Leserinnlegg:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Årets verdenscup i langrenn har ikke en eneste 5-mil på programmet. Det internasjonale skiforbundet, der det visstnok også sitter nordmenn, begrunner avgjørelsen med at det i en  VM-sesong blir for stor belastning for løperne. Den slag synspunkter er ikke nye i langrennsleiren. I 50-åra,  ymtet sågar noen om at det å konkurrere mot klokka kunne bli for tøft. Noen arbeidet for å innføre stil-langrenn. Tro det eller ei! Den gang ble det med pratet.

Fra tid til annen diskuteres langrennsportens natur. Hva betyr det at det heter langrenn? Henger det på greip å arrangere langrennskonkurranser innendørs? Er det fornuft i å spenne på seg et par langrennski for å sprinte 100 meter? Vi er rimelig sikker på at Jacob Waage, Fritz Huitfeldt og Olav Bjaaland ville protestert heftig om de hadde levd. Vi har og mistanke om at dagens skihistoriker par excellence, den spill levende Thor Gotaas er betenkt? Hvor går i hele tatt grensen mellom den nødvendige fornying av idretten og hensynet til historie og tradisjoner. Diskusjonen er betimelig, men vi har inntrykk av at denne grenseoppgangen i dag styres fra Mellom-Europa. Der fins pengene, der bor mye folk. Vi har stor forståelse for at mellomeuropeiske arrangører i disse tider med økende temperaturer,  har problemer med å arrangere langrenn på den måten vi er vant med at det skal gjøres. Deres annonsører ønsker å komme i fokus og er bare så middels interessert i at TV-bildene viser skiløpere på veg gjennom mørk barskog. Deres motiv for å forandre sporten er legitimt. Vi er imidlertid redd for at den idretten som blir igjen etter at pengesterke mellomeuropeere, (i denne sesongen representert ved Viessmann, Audi, Bauhaus, Ricoh, LG og Rauch),  har transformert den slik at den gagner dem, vil være noe langt annet enn den idretten Grøttumsbråten, Bergendal, Haug, Grønningen, Tyldum, Eggen, Formo, Brå, Mikkelsplass, Ulvang, Dæhlie og Alsgaard i sin tid eksporterte sørover.  Vi avslutter med et leve langløpene. Og gjengir som et apropos til snakket om stor belastning med Bjørn Dæhlie’s rennprogram etterjulsvinteren 1992. Les og lær Ulvang, Skinstad & Co:

 4.  jan         30km
11. ”        15 ”
18. ”        10 ”
19. ”        15 ”
10. feb        30 ”
13.  ”        10
” 15. ”        15
” 18. ”        10 ”
22. ”        50 ”
23. ”        30 ”
26. ”        10 ”
29. ”        15 ” 
2.  mars        10 ” 
7.    ”        30 ” 
8.    ”        10 ”
20.  ”        10 ”
23.  ”        10 ”
28.  ”        10 ”
29.  ”        50 ”
31.  ”        12 ”  
1.  apr        10 ”  
2.   ”        10 ”  
4.   ”        15 ”  
5.  ”        30 ”  
9.  ”        10 ”
10.  ”        10 ”
11.  ”        15 ”
15.  ”        15 ”
17.  ”        20 ”
19.  ”        20 ”  
3.  mai        10 ” 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut