Redline 3.0 fra Madshus. Her med den norske skifabrikkens Bjørn Ivar Austrem. Foto: Stefano Zatta / Madshus.

Redline 3.0 fra Madshus. Her med den norske skifabrikkens Bjørn Ivar Austrem. Foto: Stefano Zatta / Madshus.

LANSERING: Nye Madshus Redline 3.0

– En ski med en optimal kombinasjon av lekenhet og stabilitet

Tips en venn  Skriv ut

Nye Madshus Redline 3.0: – Geometrien er det eneste vi ikke har endret på Redline 3.0 sammenliknet med tidligere modeller

Madshus Redline 3.0, flaggskipmodellen til den norske skifabrikken på Biri, er resultatet av tre års intens videreutvikling og testing, og en vilje til å snu på etablerte metoder og prinsipper.

Madshus nye Redline 3.0 er resultatet av tre års intens videreutvikling og testing, og en vilje til å snu på etablerte metoder og prinsipper.

Dessuten er samarbeidet med toppløperne er en avgjørende brikke i utviklingen av Redline-skiene. Deres tilbakemeldinger og erfaringer, ønsker og krav til skiene samles og analyseres grundig.

Og det er store endringer både inni og utenpå de nye modellene som slippes til forhandlere denne høsten.

– Det er tre ting som avgjør egenskapene til en ski. Det ene er geometriene, eller tykkelsen på skien på ulike deler av skien. Det andre er spennet på skien, og det sist er materialene skien er laget av.

– Geometrien er det eneste vi ikke har endret på Redline 3.0 sammenliknet med Redline 2.0. Spennet og materialsammensetningen er helt ny, sier Bjørn Ivar Austrem til Langrenn.com Pluss. Han er teknisk direktør i Madshus og sjef for innovasjon og utvikling av ski på den norske skifabrikken.

Madshus Redline 3.0 - Produktbilde. Foto: Madshus.
Legg skjermen dersom hele bildet ikke vises​. Madshus Redline 3.0. Foto: Madshus.

TENKER HELT NYTT OM MIDTRANDEN 

Midtranddesignen er imidlertid den mest synlige endringen på Redline 3.0 sammenliknet med tidligere Redline-modeller.

Midtranden er kortere på alle modellene, men forskjellig på ski for ulike føreforhold, og på noen av modellene er midtranden helt fjernet på deler av skien.

– Midtranden bidrar til stabilitet, men fordi vi har en ski som i utgangspunktet er svært stabil, kan vi justere lengden på den avhengig av hva slags føre de er utviklet for, slik at vi får en ski med en optimal kombinasjon av lekenhet og stabilitet, sier Austrem.

Han forklarer at denne teknologien er basert på prinsipper fra fysikken, men anvendes litt ulikt for klassiskski og skøyteski.

Klassiskski for kald snø, typisk tørrvoksføre, har midtrand bare bak på skien, mens ski for varmere og våtere forhold har midtrand både foran og bak festesonen. 

– Cold-modellene er konstruert med en kort midtrand fordi det gir bedre kontakt med snøen og bedre snøfølelse på de skarpe krystallene i kald nysnø. Samtidig gir denne konstruksjonen større overflate i smøresonen, og dermed bedre feste, forklarer Bjørn Ivar Austrem, og fortsetter:

– Warm-modellene for kommer derimot med en lang midtrand for å gi bedre glid egenskaper i våt snø. 

Skøyteskiene i Redline 3.0-serien kommer i to varianter: en modell for hardt, raskt underlag med lang midtrand, og en modell for løse, bløtere forhold med kort midtrand.  

– Lang midtrand gir mer stabilitet der det kreves i raske, harde løyper. Kort midtrand optimerer flyten og gir løperen mulighet til å korrigere retningen på skien enklere der farten er lavere, sier Austrem.

Madshus Redline 3.0 - Produktbilde. Grafikk: Madshus.
Legg skjermen dersom hele bildet ikke vises​. Madshus Redline 3.0. Foto: Madshus.

NYE SPENNPROFILER OG MER KARBON

Når det gjelder materialsammensetningen på de nye Redline 3.0, er den største forskjellen at de har vesentlig mer karbon i konstruksjonen.

– Vi søker alltid etter nye og bedre materialer som i kombinasjon med gode geometrier og riktig spenn gir optimal glid og skifølelse, og for klassiskski, pålitelig feste uten at det går utover gliden. På Redline 3.0 modellene har vi mer karbon og en annen fordeling av karbonen i skien. Det gjør skiene mye mer dynamiske og livlige, både for klassisk og skøyting, sier Austrem.

Spennprofilene er det også jobbet mye med, både på skøyting og klassisk.

Skøyteskiene kommer i to versjoner: En modell med høyt spenn for harde og raske forhold som heter F2, og en med lavere spenn for løsere og tregere forhold som heter F3.

– Med to ulike spenn kan vi posisjonere trykkpunktene slik at skiene får best mulig egenskaper. Et høyt spenn gir mer respons og utnytter dynamikken bedre, men på løse forhold gir en ski med lavere spenn mer kontant respons, forklarer Austrem til Langrenn Pluss. 

På klassiskskiene i Redline 3.0 er spennet justert slik at de lukker seg lettere, avhengig av føretype. Da utnyttes mer av arealet i festesonen og løperen får bedre feste uten at det går utover gliden. Også på klassiskskiene er spennet justert for ulike føreforhold, og kommer i en varm og en kald modell.

Redline 3.0 Classic Cold har et litt lavere spenn, mindre sprik og mellomlange trykksoner. I tillegg har den kort midtrandrand som stopper før festesonen.

Redline 3.0 Classic Warm har et litt høyere spenn for å gjøre bedre plass til klister. Den har litt mer sprik og trykksonene er litt kortere enn på kaldføreskien. Midtanda ser mer tradisjonell ut enn på kaldføreskien, og går gjennom festesonen, men den er en del kortere enn det som har vært vanlig på tidligere modeller.

I tillegg kommer klassiskskien også som felleski: Redline 3.0 IntelliGrip. Denne har samme konstruksjon som Redline 3.0 Classic Warm.

Madshus Redline 3.0 hvor Peter Blom ved den norske skifabrikken her sjekker spennet. Foto: Stefano Zatta / Madshus.
Legg skjermen dersom hele bildet ikke vises​. Madshus Redline 3.0 hvor Peter Blom ved den norske skifabrikken her sjekker spennet. Foto: Stefano Zatta / Madshus.

Stakeskien Redline 3.0 DP er bygget på konstruksjonen fra Redline 3.0-skøyteskiene, men med spenn og egenskaper spesifikt utviklet for staking og bruk i klassiskspor.

For junior kommer Redline 3.0 i to modeller: En for skøyting og en for klassisk. Også disse skiene er bygget på samme prinsipper og teknologi og med samme materialer som Redline 3.0 for voksne, men justert og tilpasset bevegelsesmønstrene og kroppsstørrelse til yngre løpere.

Er det ikke veldig kostbart å utvikle ski på denne måten?

– Jo, men budsjett er ikke noe tema når det gjelder Redline-produktene. Det er hele konseptet bak Redline-serien. Her sparer vi ikke på ressursene verken i utvikling eller produksjon, sier Bjørn Ivar Austrem avslutningsvis. 

UTVIDET INFORMASJON
*
Klikk her for mere informasjon om Madshus Redline 3.0 teknologi og utvikling, samt oversikt over modeller


* Beitosprinten - Nasjonal åpning: Program| TV-tider| Værvarsel| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Steinar Mundal flankert av Mikael Gunnulfsen, lengst til venstre og deretter, Devon Kershaw og Even Northug. Alle er en del av Team Telemark for sesongen 2020/2021. Foto: Team Telemark.

STEINAR MUNDAL BESKRIVER SUKSESSOPPSKRIFTEN TIL TEAM TELEMARK

Mikael Gunnulfsens lag - Mannen som knuste alle på Beitostølen

Ski og skisko i kategorien Atomic Redster.

FLERE STORE NYHETER FRA ATOMIC

– Mye slankere og fastere, lettere, mer minimalistisk

Emit Time Station ETS2 4G.

TIDTAKING: EMIT FRA NORGE MED VERDENS MEST NØYAKTIGE OG DRIFTSSIKRE TIDTAKERSTASJON

Intervju med Emits Tommy Jauhojärvi: – Et trangt nåløye for å få godkjenning