WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Den latviske verdenscupløpereren Patricija Eiduka sammen med hennes far Ingus som gikk bort for et par uker siden. Foto: Privat

Den latviske verdenscupløpereren Patricija Eiduka sammen med hennes far Ingus som gikk bort for et par uker siden. Foto: Privat

Latvias beste skiløper mistet fullvaksinert far til Covid-19

- I Ruka går jeg for han

Den beste latviske skiløperen, Patricija Eiduka mistet faren sin tidligere i november etter at han ble smittet av Covid-19, selv om han var fullvaksinert.
Nå forteller hun om sjokket og savnet etter sin far.
- Uten mine brødre vet jeg ikke hva jeg skulle gjort, sier 21-åringen til Längd.se

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Hvis man fulgte sesongåpningen fra Gällivare i Sverige så man en ung latvisk løper som utfordret svenskene. Patricija Eiduka ble nummer sju på sprinten og åtte og elleve på distanserennene.

- Jeg liker å konkurrere her, men i Latvia er jeg best og når jeg kommer hit så får man kjenne på nivået i verdenstoppen, sier hun.

På merittlisten finnes blant annet en fjerdeplass fra Junior-VM i 2020 i Oberwiesenthal og en åttendeplass fra verdenscupen i Davos forrige sesong.

Etter premieren i Gällivare reiste Eiduka 50 mil østover, til Ruka og verdenscupåpningen som starter i morgen.

Hvilke forventninger har du før starten i Ruka?
- For å være ærlig, ingen akkurat nå, jeg vil bare få en god feeling på ski.

Hun vokste opp ti mil øst for Riga, på den latviske landsbygda i byen Vecbebri med knapt 500 innbyggere. Eiduka er nest yngst i familien med sju barn, og den enste jenta. Samtlige barn har konkurrert på ski, eldstebror Valts gikk OL i Torino i 2006 og Krits har som best vært nummer seks i en stafett under Junior-VM i skiskyting i 2007. Den yngste broren Edijs var med på Junior-VM i Finland i vinter.

På gården i Vecbebri dyrker familien jordbær som de selger videre til butikker.

- Det er familievirksomheten, sier Eiduka.

Begynnelsen av november pleier å bety snøpremiere og finsliping av formen før sesongstart for de fleste skiløpere. Men for Eiduka har tankene vært et annet sted. For noen uker siden gikk hennes pappa og trener Ingus Eiduks bort. Han som har vært ved hennes side siden hun gikk på ski for første gang.

Det raske dødsfallet skremmer siden han alltid har levd et sunt liv og dessuten var fullvaksinert mot Covid-19. han ble 61 år gammel.

- Det er et stort sjokk for hele familien, pappa var alltid sunn og frisk og levde et aktivt liv uten noen helseproblemer.

Ingus Eiduks var latvisk juniorverdensmester i langrenn. han måtte gi opp skikarrieren på grunn dårlige økonomiske forutsetninger og jobbet senere som idrettslærer resten av livet.

- Jeg kjemper fortsatt med dette, det er ikke så lett. Han var treneren min hele livet. Vi snakket alltid sammen etter hvert renn. Det er veldig vanskelig og iblant kan jeg ikke forstå at det faktisk har hendt.

Hun finner styrke i treningen og hos sine seks brødre.

- Det som hjelper meg å komme igjennom dette er å trene og så får jeg stor støtte fra brødrene mine. Uten dem vet jeg ikke hva jeg skulle ha gjort.

Det begynte med en forkjølelse for Ingus Eiduks, men når tilstanden hans ble verre ble han lagt inn på sykehus. Der gjorde legene en skremmende oppdagelse, han hadde ingen antistoffer i det hele tatt, selv om han var dobbeltvaksinert.

- Legene kan ikke forklare hvordan det er mulig, sier datteren.

- Vi forstår ikke hvordan man kan være fullvaksinert og ikke ha antistoffer overhodet.

Kommer dere til å gå videre med det at vaksinen åpenbart ikke fungerte?
- Nei, det kommer vi ikke, det er så mye papirarbeid og ingen i familien har tid eller ork til å gjøre det. Det kan ikke hjelpe oss lengre, vi må komme oss videre. Legene gjorde det de kunne.

- Min bror Valts forstår meg veldig godt og er som en pappa for meg, jeg setter virkelig pris på at han støtter og hjelper meg til å komme igjennom dette.

Eiduka sesongdebuterte i finske Muonio 14. november, bare en uke etter farens død. På fredag gjør hun sin første verdenscupstart uten sin far.

- Det er tøft før start, men det verste følelsen er etter målgang. Det spilte ingen rolle hvordan det hadde gått, han var alltid der og tok i mot meg. Det er det tøffeste.

- For å være ærlig så kommer han aldri til å forlate meg, jeg kjenner at han er med meg. I Ruka går jeg for han.

Eiduka ble nummer 37 i den totale verdenscupen i fjor.

Se også:
Program for verdenscuphelgen i Ruka


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse