www.langrenn.com

800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| TOPPTRENT SVARER: SVAR 1| SVAR 2| SVAR 3
Erlend Kvittum Nytrøen.

Erlend Kvittum Nytrøen.

LESERBREV: IDRETTEN PÅ VEI TILBAKE TIL SINE RÅTNE RØTTER – LENGE LEVE ELITENE!

– Snakk om å kaste egne verdier på sjøen

– Det er ikke demokratisk å nekte ungdom å utøve idrett bare fordi de ikke løper raskest i klassen, slår leserbrevets forfatter fast.

Tips en venn  Skriv ut
19.11.2020 - Erlend Kvittum Nytrøen
Annonse

IDRETTEN PÅ VEI TILBAKE TIL SINE RÅTNE RØTTER – LENGE LEVE ELITENE!

Moderne konkurranseidrett oppstod blant adelen i Storbritannia på 1800-tallet. I dag er amatøridealet borte, mens elitene fortsatt får dominere, godt hjulpet av en pandemi og velvillige idrettstopper.

Det ble mye styr da det norske fotballandslaget ble nektet avreise til Romania for Nations League kampen den 15. november. Den avgjørelsen virker snodig når man ser rundt seg i resten av Europa, men det er langt fra den merkeligste avgjørelsen tatt i Idretts-Norge de siste månedene.

Det startet med forbudet mot breddefotball i hele sommer. Regjeringen, med Abid Raja i spissen, klarte aldri å finne en løsning for mange tusen fotballspillere som gikk en hel sommer uten en eneste kamp. Det er bare snakk om noen fotballkamper for voksne folk kan du si, men verdien av breddeidretten er så mye mer enn bare 30 kamper i en serie og noen tusen medlemmer i idrettslag rundt om i landet.

I Storbritannia har man over tid målt verdien av breddeidrett for enkeltmennesket. I 2010 fant en stor undersøkelse at den subjektive velværefølelsen ved å bedrive breddeidrett minst én gang i uka tilsvarer at husstanden får en lønnsøkning på nesten 150 000 kr. Du blir altså like glad for en trening med laget i uka som du ville blitt for 150 000 kr ekstra å rutte med for familien din. Hva gjør det så med folk når breddeidretten blir tatt fra de et helt år? Svaret har ingen, men 150 000 kr i «erstatning» har de i hvert fall ikke fått fra Regjeringen.

VINTERIDRETTER PÅ VILLSPOR

I høst har skiskytterforbundet fulgt fotballens eksempel og prioritert eliten. Første renn i Norgescupen for eldre juniorer og seniorer før jul blir gjennomført med redusert startliste. Gladnyhet tenker du, ja for de få som er tatt ut er det jo det. For resten er det et skikkelig slag i trynet. Skiskytterforbundet har helt på egen hånd rangert alle utøvere fra 20 år og oppover etter hvilket nivå forbundet tror de er på. Var du ikke frisk og blant de 70 beste i januar og februar 2020 står du nå i fare for å ikke få konkurrere før november 2021. Mer effektiv radering av bredden i en idrett skal du lete lenge etter.

Også langrennstoppene prøver hardt å ødelegge motivasjonen for de nest beste, den samme bredden alle er enige om har gjort Norge til verdens fremste langrennsnasjon. I forrige uke måtte Rossignol, et privat selskap, være fornuftens stemme og påpeke det opplagte. I et brev til skiforbundet stiller de spørsmål av behovet for masse servicepersonell på et renn hvor bare en liten del av seniorene får lov til å gå. Reduser støtteapparatet og øk antall utøvere. Ja til norsk breddeidrett, hilsen et fransk aksjeselskap.

OSLO KOMMUNE ER VERSTINGEN

Selv om særforbundene har jobbet hardt må Oslo kommune få den lite ærefulle æren for å ha stått for årets foreløpige mest elitistiske idrettsvedtak. Forbudet mot innendørsidrett for aldersgruppene 13-19 år kan selvfølgelig forsvares, men unntaket for toppidrettsutøvere er vanskeligere å forstå. For hvor går skillet mellom toppidrett og breddeidrett for barn og ungdommer?

Det er helt uforståelig at man kan finne på å forskjellsbehandle barn og ungdom ut fra idrettslig prestasjonsnivå. Ungdom utvikler seg ulikt og den norske idrettsmodellen baserer seg på allsidighet og at det tar tid å bli god. Den tanke har Oslo kommune nå tydeligvis helt forlatt. Dette er tiltak som dreper rekruttering til idrettene våre, ødelegger for framtidige store idrettsprestasjoner og kommer til å skape et massivt folkehelseproblem dersom tiltakene blir langvarige.

VERDIER KUN FOR SOLSKINNSDAGER

Arbeidet i norsk idrett skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd, som det så fint heter. Snakk om å kaste egne verdier på sjøen. Det er ikke demokratisk å nekte ungdom å utøve idrett bare fordi de ikke løper raskest i klassen. Det er ikke lojalt å nekte ungdom som trener hundrevis av timer å konkurrere bare fordi de ikke er på forbundenes egne landslag. Og det er i hvert fall ikke likeverd i idretten når Marius på 14 som to ganger i uka trener med løpegruppa blir nektet å bedrive hobbyen sin, mens store og sterke Eskil på 17 år får en hel hall for seg selv og sin pappa. I Norge er vi stolte over å ha en idrett bygd på frivillig arbeid, inkludering og sunne holdninger. Dette hører dessverre bare solskinnsdagene til. Når det regner, ja da er det hver idrettsungdom for seg selv.

Idretten står selvfølgelig fritt til å prioritere som de vil, men de 40 000 medlemmene som er borte i skiforbundet siden 2013 er bare en forsmak på hva særforbundene som prioriterer elitene har i vente. Man burde ha løftet viktigheten av fysisk aktivitet også i en pandemi, men isteden har 2020 blitt elitenes år. Død over breddeidretten, lenge leve elitene!

Skrevet av
Erlend Kvittum Nytrøen
Tidligere langrennsløper og 1. sentralstyremedlem i senterungdommen

---

SE OGSÅ andre ferske kommentarer

* – Hvor er Skiforbundet her? Ingen uttalelser fra de høye herrer på Ullevål er å høre, sier Kai Egil Simenstad

* – Nå synes jeg Skiforbundet og ledelsen der misforstår, sier Øyvind Mobakken som vil ha aktivitet fremfor store støtteapparater på tur

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Verdenscup Lahti - Snarveier: Program| TV-tider| Norges Tropp| Startlister| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus


Annonse


Langrenn.com
Swix Triac 3.0. Foto: Swix Sport.

HVA SKILLER TOPPSTAVENE PÅ ØVERSTE OG NEST ØVERSTE NIVÅ?

– I tillegg til triveligere pris, har de nest beste stavene flere fordeler

Atomic Redster S9 Gen S.

ATOMIC FORNYER SKØYTING MED REDSTER S9 GEN S

– Veien til målstreken blir mer direkte og kortere

Vinnerlaget i den snøfylte damestafetten under verdenscupen på Lillehammer 2019. Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug og Heidi Weng. Foto: Thibaut/NordicFocus.

WORLD CUP: NORGE OG LILLEHAMMER FÅR "EKSTRA RUNDE" I VERDENSCUPEN

PROGRAM: Verdenscup Lillehammer 2021 - Runde 12

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Falu Rödfärg og Vasaloppet går sammen.

FALU RÖDFÄRG BLIR NY PARTNER FOR VASALOPPET

Har fulgt samme grunnresept i over 250 år

Annonse
Tore Bjørseth Berdal jubler over seier i Marcialonga 2020, sesongens 6. renn i Visma Ski Classics. Foto: Modica/NordicFocus.

MARCIALONGA: 120 NORDMENN ER PÅMELDT

2000 deltakere fra 24 land i den 48. utgaven

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet. Foto: Finn Oluf Nyquist.

ESPEN NAKSTAD I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Dersom man lykkes med å begrense spredningen av dette viruset nå, vil det bli lettere å drive idrett og annen aktivitet gjennom vinteren og våren uten strenge smitteverntiltak

SELV SKILØPER: – Jeg satset aktivt på langrenn

Nordnorsk skilinje ved Nord-Troms videregående skole.

INVITASJON: Nordnorsk skilinje – Digitalt infomøte

TIRSDAG 2. FEBRUAR

Illustrasjonsbilde fra Bauhaus Cup er svenskenes juniorcup i langrenn. Foto: Svenska Skidförbundet.

UTTAK: SVERIGES LAG TIL JUNIOR-VM

Alexander Bolshunov. Foto: Morten Sætha / Swix.

BOLSHUNOV BEKLAGER

Therese Johaug jubler for gull på skiathlon under VM i Seefeld 2019. Foto: Modica/NordicFocus.

PROGRAM: VM Oberstdorf 2021

Langrenn - Hopp - Kombinert

Herrenes seierspall på åpningsetappen av Ski Tour sesongen 2019/2020. FV: Simen Hegstad Krüger (2. plass),  Sjur Røthe (1) og Finn Hågen Krogh (3). Foto: Thibaut/NordicFocus.

ALLE UTTAK: Landslag, lag og team 2020/2021

Skistav - Swix Triac 4.0.

TAR TAK – SKAL PRODUSERE MER BÆREKRAFTIGE STAVER: – Blir en brukket skistav liggende i naturen, blir den værende der for alltid

Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Modica / NordicFocus.

UTTAK: VERDENSCUP FALUN 2021

23 LØPERE OG EN VC-DEBUTANT I DEN NORSKE TROPPEN

Skiløpere ved NTG Lillehammer har kort vei til innbydende og snøsikre områder og lang vinter. Foto: NTG Lillehammer.

INVITASJON: Digitalt infomøte på infosamling NTG Lillehammer Langrenn

TORSDAG 28. JANUAR

Linn Svahn, Johan Häggström och Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån.

UTTAK: SVERIGES TROPP TIL WORLD CUP FALUN

TETT PÅ 40 LØPERE TATT UT

PROGRAM: Verdenscup Falun 2021 - Runde 7

ALLE KLOKKESLETT LAGT INN NÅ

Åge Skinstad og Morten Sætha fra Swix og Toko. Foto: Swix og Geir Nilsen. Fotomontasje: Langrenn.com.

OVER 10 ÅR SIDEN OPPKJØPET: DERFOR ER SWIX OG TOKO FORTSATT SEPARATE MERKER

ÅGE SKINSTAD OG WORLD CUP-SMØRER MORTEN SÆTHA FORKLARER

Iver Tildheim Andersen på Junior-VM 2020 i Oberwiesenthal. Foto: Marko Unger / Studio2media.

UTTAK: U23-VM VUOKATTI 2021

8 kvinner + 7 menn

Se hele nyhetsarkivet