WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Stafett: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Erlend Kvittum Nytrøen.

Erlend Kvittum Nytrøen.

LESERBREV: IDRETTEN PÅ VEI TILBAKE TIL SINE RÅTNE RØTTER – LENGE LEVE ELITENE!

– Snakk om å kaste egne verdier på sjøen

– Det er ikke demokratisk å nekte ungdom å utøve idrett bare fordi de ikke løper raskest i klassen, slår leserbrevets forfatter fast.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

IDRETTEN PÅ VEI TILBAKE TIL SINE RÅTNE RØTTER – LENGE LEVE ELITENE!

Moderne konkurranseidrett oppstod blant adelen i Storbritannia på 1800-tallet. I dag er amatøridealet borte, mens elitene fortsatt får dominere, godt hjulpet av en pandemi og velvillige idrettstopper.

Det ble mye styr da det norske fotballandslaget ble nektet avreise til Romania for Nations League kampen den 15. november. Den avgjørelsen virker snodig når man ser rundt seg i resten av Europa, men det er langt fra den merkeligste avgjørelsen tatt i Idretts-Norge de siste månedene.

Det startet med forbudet mot breddefotball i hele sommer. Regjeringen, med Abid Raja i spissen, klarte aldri å finne en løsning for mange tusen fotballspillere som gikk en hel sommer uten en eneste kamp. Det er bare snakk om noen fotballkamper for voksne folk kan du si, men verdien av breddeidretten er så mye mer enn bare 30 kamper i en serie og noen tusen medlemmer i idrettslag rundt om i landet.

I Storbritannia har man over tid målt verdien av breddeidrett for enkeltmennesket. I 2010 fant en stor undersøkelse at den subjektive velværefølelsen ved å bedrive breddeidrett minst én gang i uka tilsvarer at husstanden får en lønnsøkning på nesten 150 000 kr. Du blir altså like glad for en trening med laget i uka som du ville blitt for 150 000 kr ekstra å rutte med for familien din. Hva gjør det så med folk når breddeidretten blir tatt fra de et helt år? Svaret har ingen, men 150 000 kr i «erstatning» har de i hvert fall ikke fått fra Regjeringen.

VINTERIDRETTER PÅ VILLSPOR

I høst har skiskytterforbundet fulgt fotballens eksempel og prioritert eliten. Første renn i Norgescupen for eldre juniorer og seniorer før jul blir gjennomført med redusert startliste. Gladnyhet tenker du, ja for de få som er tatt ut er det jo det. For resten er det et skikkelig slag i trynet. Skiskytterforbundet har helt på egen hånd rangert alle utøvere fra 20 år og oppover etter hvilket nivå forbundet tror de er på. Var du ikke frisk og blant de 70 beste i januar og februar 2020 står du nå i fare for å ikke få konkurrere før november 2021. Mer effektiv radering av bredden i en idrett skal du lete lenge etter.

Også langrennstoppene prøver hardt å ødelegge motivasjonen for de nest beste, den samme bredden alle er enige om har gjort Norge til verdens fremste langrennsnasjon. I forrige uke måtte Rossignol, et privat selskap, være fornuftens stemme og påpeke det opplagte. I et brev til skiforbundet stiller de spørsmål av behovet for masse servicepersonell på et renn hvor bare en liten del av seniorene får lov til å gå. Reduser støtteapparatet og øk antall utøvere. Ja til norsk breddeidrett, hilsen et fransk aksjeselskap.

OSLO KOMMUNE ER VERSTINGEN

Selv om særforbundene har jobbet hardt må Oslo kommune få den lite ærefulle æren for å ha stått for årets foreløpige mest elitistiske idrettsvedtak. Forbudet mot innendørsidrett for aldersgruppene 13-19 år kan selvfølgelig forsvares, men unntaket for toppidrettsutøvere er vanskeligere å forstå. For hvor går skillet mellom toppidrett og breddeidrett for barn og ungdommer?

Det er helt uforståelig at man kan finne på å forskjellsbehandle barn og ungdom ut fra idrettslig prestasjonsnivå. Ungdom utvikler seg ulikt og den norske idrettsmodellen baserer seg på allsidighet og at det tar tid å bli god. Den tanke har Oslo kommune nå tydeligvis helt forlatt. Dette er tiltak som dreper rekruttering til idrettene våre, ødelegger for framtidige store idrettsprestasjoner og kommer til å skape et massivt folkehelseproblem dersom tiltakene blir langvarige.

VERDIER KUN FOR SOLSKINNSDAGER

Arbeidet i norsk idrett skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd, som det så fint heter. Snakk om å kaste egne verdier på sjøen. Det er ikke demokratisk å nekte ungdom å utøve idrett bare fordi de ikke løper raskest i klassen. Det er ikke lojalt å nekte ungdom som trener hundrevis av timer å konkurrere bare fordi de ikke er på forbundenes egne landslag. Og det er i hvert fall ikke likeverd i idretten når Marius på 14 som to ganger i uka trener med løpegruppa blir nektet å bedrive hobbyen sin, mens store og sterke Eskil på 17 år får en hel hall for seg selv og sin pappa. I Norge er vi stolte over å ha en idrett bygd på frivillig arbeid, inkludering og sunne holdninger. Dette hører dessverre bare solskinnsdagene til. Når det regner, ja da er det hver idrettsungdom for seg selv.

Idretten står selvfølgelig fritt til å prioritere som de vil, men de 40 000 medlemmene som er borte i skiforbundet siden 2013 er bare en forsmak på hva særforbundene som prioriterer elitene har i vente. Man burde ha løftet viktigheten av fysisk aktivitet også i en pandemi, men isteden har 2020 blitt elitenes år. Død over breddeidretten, lenge leve elitene!

Skrevet av
Erlend Kvittum Nytrøen
Tidligere langrennsløper og 1. sentralstyremedlem i senterungdommen

---

SE OGSÅ andre ferske kommentarer

* – Hvor er Skiforbundet her? Ingen uttalelser fra de høye herrer på Ullevål er å høre, sier Kai Egil Simenstad

* – Nå synes jeg Skiforbundet og ledelsen der misforstår, sier Øyvind Mobakken som vil ha aktivitet fremfor store støtteapparater på tur

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Clas Brede Bråthen. Foto: Roy Myrland

Heia Clas Brede!

Leserinnlegg i debatten omkring hoppsjefen og skiforbundet

Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Illustrasjonsbilde. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

KRONIKK: FIS PÅ NY KURS – MED NY PRESIDENT?

– HVORFOR FÅR LEDERNE SITTE I SINE POSISJONER 24 ÅR I SNITT

Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: HAR IDRETTEN OFRET BARN OG UNGE PÅ LOJALITETENS ALTER?

– Når de likevel blindt følger meningsløse smittevernregler

Herrenes seierspall på 30 km skiathlon under verdenscupen i Lahti 2021. FV: Sjur Røthe (2. plass), Emil Iversen (1) og Pål Golberg (3). Foto: Modica/NordicFocus.

LESERINNLEGG: HVA SKJEDDE MED INTERNASJONAL BREDDE?

– HEIA ALLE DE ANDRE – måtte den beste utlending ta gull!

Audun Laugaland. Foto: Erik Borg.

AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

– Siste innstrammingene gir lite mening, det totale bildet av tiltak blir vridd

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

– Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi