www.langrenn.com

800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| TOPPTRENT SVARER: SVAR 1| SVAR 2| SVAR 3
Erlend Kvittum Nytrøen.

Erlend Kvittum Nytrøen.

LESERBREV: IDRETTEN PÅ VEI TILBAKE TIL SINE RÅTNE RØTTER – LENGE LEVE ELITENE!

– Snakk om å kaste egne verdier på sjøen

– Det er ikke demokratisk å nekte ungdom å utøve idrett bare fordi de ikke løper raskest i klassen, slår leserbrevets forfatter fast.

Tips en venn  Skriv ut
19.11.2020 - Erlend Kvittum Nytrøen
Annonse

IDRETTEN PÅ VEI TILBAKE TIL SINE RÅTNE RØTTER – LENGE LEVE ELITENE!

Moderne konkurranseidrett oppstod blant adelen i Storbritannia på 1800-tallet. I dag er amatøridealet borte, mens elitene fortsatt får dominere, godt hjulpet av en pandemi og velvillige idrettstopper.

Det ble mye styr da det norske fotballandslaget ble nektet avreise til Romania for Nations League kampen den 15. november. Den avgjørelsen virker snodig når man ser rundt seg i resten av Europa, men det er langt fra den merkeligste avgjørelsen tatt i Idretts-Norge de siste månedene.

Det startet med forbudet mot breddefotball i hele sommer. Regjeringen, med Abid Raja i spissen, klarte aldri å finne en løsning for mange tusen fotballspillere som gikk en hel sommer uten en eneste kamp. Det er bare snakk om noen fotballkamper for voksne folk kan du si, men verdien av breddeidretten er så mye mer enn bare 30 kamper i en serie og noen tusen medlemmer i idrettslag rundt om i landet.

I Storbritannia har man over tid målt verdien av breddeidrett for enkeltmennesket. I 2010 fant en stor undersøkelse at den subjektive velværefølelsen ved å bedrive breddeidrett minst én gang i uka tilsvarer at husstanden får en lønnsøkning på nesten 150 000 kr. Du blir altså like glad for en trening med laget i uka som du ville blitt for 150 000 kr ekstra å rutte med for familien din. Hva gjør det så med folk når breddeidretten blir tatt fra de et helt år? Svaret har ingen, men 150 000 kr i «erstatning» har de i hvert fall ikke fått fra Regjeringen.

VINTERIDRETTER PÅ VILLSPOR

I høst har skiskytterforbundet fulgt fotballens eksempel og prioritert eliten. Første renn i Norgescupen for eldre juniorer og seniorer før jul blir gjennomført med redusert startliste. Gladnyhet tenker du, ja for de få som er tatt ut er det jo det. For resten er det et skikkelig slag i trynet. Skiskytterforbundet har helt på egen hånd rangert alle utøvere fra 20 år og oppover etter hvilket nivå forbundet tror de er på. Var du ikke frisk og blant de 70 beste i januar og februar 2020 står du nå i fare for å ikke få konkurrere før november 2021. Mer effektiv radering av bredden i en idrett skal du lete lenge etter.

Også langrennstoppene prøver hardt å ødelegge motivasjonen for de nest beste, den samme bredden alle er enige om har gjort Norge til verdens fremste langrennsnasjon. I forrige uke måtte Rossignol, et privat selskap, være fornuftens stemme og påpeke det opplagte. I et brev til skiforbundet stiller de spørsmål av behovet for masse servicepersonell på et renn hvor bare en liten del av seniorene får lov til å gå. Reduser støtteapparatet og øk antall utøvere. Ja til norsk breddeidrett, hilsen et fransk aksjeselskap.

OSLO KOMMUNE ER VERSTINGEN

Selv om særforbundene har jobbet hardt må Oslo kommune få den lite ærefulle æren for å ha stått for årets foreløpige mest elitistiske idrettsvedtak. Forbudet mot innendørsidrett for aldersgruppene 13-19 år kan selvfølgelig forsvares, men unntaket for toppidrettsutøvere er vanskeligere å forstå. For hvor går skillet mellom toppidrett og breddeidrett for barn og ungdommer?

Det er helt uforståelig at man kan finne på å forskjellsbehandle barn og ungdom ut fra idrettslig prestasjonsnivå. Ungdom utvikler seg ulikt og den norske idrettsmodellen baserer seg på allsidighet og at det tar tid å bli god. Den tanke har Oslo kommune nå tydeligvis helt forlatt. Dette er tiltak som dreper rekruttering til idrettene våre, ødelegger for framtidige store idrettsprestasjoner og kommer til å skape et massivt folkehelseproblem dersom tiltakene blir langvarige.

VERDIER KUN FOR SOLSKINNSDAGER

Arbeidet i norsk idrett skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd, som det så fint heter. Snakk om å kaste egne verdier på sjøen. Det er ikke demokratisk å nekte ungdom å utøve idrett bare fordi de ikke løper raskest i klassen. Det er ikke lojalt å nekte ungdom som trener hundrevis av timer å konkurrere bare fordi de ikke er på forbundenes egne landslag. Og det er i hvert fall ikke likeverd i idretten når Marius på 14 som to ganger i uka trener med løpegruppa blir nektet å bedrive hobbyen sin, mens store og sterke Eskil på 17 år får en hel hall for seg selv og sin pappa. I Norge er vi stolte over å ha en idrett bygd på frivillig arbeid, inkludering og sunne holdninger. Dette hører dessverre bare solskinnsdagene til. Når det regner, ja da er det hver idrettsungdom for seg selv.

Idretten står selvfølgelig fritt til å prioritere som de vil, men de 40 000 medlemmene som er borte i skiforbundet siden 2013 er bare en forsmak på hva særforbundene som prioriterer elitene har i vente. Man burde ha løftet viktigheten av fysisk aktivitet også i en pandemi, men isteden har 2020 blitt elitenes år. Død over breddeidretten, lenge leve elitene!

Skrevet av
Erlend Kvittum Nytrøen
Tidligere langrennsløper og 1. sentralstyremedlem i senterungdommen

---

SE OGSÅ andre ferske kommentarer

* – Hvor er Skiforbundet her? Ingen uttalelser fra de høye herrer på Ullevål er å høre, sier Kai Egil Simenstad

* – Nå synes jeg Skiforbundet og ledelsen der misforstår, sier Øyvind Mobakken som vil ha aktivitet fremfor store støtteapparater på tur

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Verdenscup Lahti - Snarveier: Program| TV-tider| Norges Tropp| Startlister| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus


Annonse


Langrenn.com
Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet. Foto: Finn Oluf Nyquist.

ESPEN NAKSTAD I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Dersom man lykkes med å begrense spredningen av dette viruset nå, vil det bli lettere å drive idrett og annen aktivitet gjennom vinteren og våren uten strenge smitteverntiltak

SELV SKILØPER: – Jeg satset aktivt på langrenn

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – IRONIEN I DETTE ER AT JUNIORLØPERE KAN SETTE SEG PÅ EN PUB, MEN IKKE GÅ RENN

– Nå er de lei. Oppriktig lei seg

En økt på Strava utført av Øystein Pettersen. Til høyre en puls- og GPS-klokke fotografert av Swix-mannen Håvard Rønning. Collage: Langrenn.com.

ALLE ER PÅ STRAVA – HVORFOR DET?

Jørn Engzelius, daglig leder på Nye Røros Sport AS, som holder til i et av Norges kaldeste områder. Foto: Ingeborg Scheve. Bildet til høyre, foto: Schmidt/NordicFocus.

VINTERKULDA HENGER OVER OSS – HVA ER BEST: SUPERUNDERTØY ELLER ULL: – Om jeg velger ull eller syntetisk kommer an på flere faktorer

Det har skjedd mye med både ull- og superundertøy de siste åra

Topptrent.com - Treningsveiledning for langrenn og løp.

TOPPTRENT SPØRSMÅL nr. 3: – Hvor lang i varighet må (bør) en økt vare? Spør da jeg ble fortalt av en kapasitet at dersom en økt ikke varte minst 75 minutter, da var det ingen vits, da kunne man likeså godt ta seg en hviledag

SE SVAR FRA TOPPTRENT:

Annonse
Topptrent.com - Treningsveiledning for langrenn og løp.

TOPPTRENT SPØRSMÅL nr. 2: – Hvor bratt bør en bakke som brukes til elghufs være, og når er i tilfelle bakken for bratt?

SE SVAR FRA TOPPTRENT:

Topptrent.com - Treningsveiledning for langrenn og løp.

TOPPTRENT SPØRSMÅL nr. 1: – Hvor viktig er periodisering for ungdomsløpere? ... ... Anbefales den modellen eller er det andre modeller som heller foretrekkes?

SE SVAR FRA TOPPTRENT:

Morten Sætha og Mihhail Lukertsenko fra Swix Racing Service. Foto: Swix.

DEL 1 OM FLYTENDE GLIDER: FART PÅ FLASKE

– Mye prat om Gallium fra 2008-2009 og framover, og det ga oss en dytt i baken

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

DEL 2: OVERTRENT ELLER FEILTRENT? Dette er de røde flaggene du skal ta på alvor, og slik finner du veien ut av utføret

Flerårig landslags- og NTG-trener forklarer

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

DEL 1: OVERTRENT ELLER FEILTRENT? Hva er forskjellen, og er det ene verre enn det andre? Hvem er mest utsatt?

Mangeårig landslagstrener: – Færre ungdommer som klager over «pakka lår»

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

TRENING: TAR DU MARTHE KRISTOFFERSENS UTFORDRING?

– Det er jo en ganske intensiv økt og så snakker vi mye syre

Emit Time Station ETS2 4G.

TIDTAKING: EMIT FRA NORGE MED VERDENS MEST NØYAKTIGE OG DRIFTSSIKRE TIDTAKERSTASJON

Intervju med Emits Tommy Jauhojärvi: – Et trangt nåløye for å få godkjenning

Tommy Jauhojärvi fra bedriften Emit som jobber med tidtakerutstyr. Foto: Lotte Jauhojärvi Markussen.

EMIT-SJEFEN SITTER I FIS TIMING GROUP:– Ulike spørsmål som kommer opp rundt hvordan reglene for tidtaking skal tolkes i ulike situasjoner, eller forståelsen av metoder og regler for utregning av tider

Tommy Jauhojärvi fra bedriften Emit som jobber med tidtakerutstyr. Foto: Lotte Jauhojärvi Markussen.

EMIT MED NYE LØSNINGER FOR SELV-TIMING-KONKURRANSER

Flere norske langrennsløpere i feltet under verdenscupen i Ruka. Foto: Modica/NordicFocus.

LANDSLAGSTRENER: – DETTE ER EN FIN MULIGHET TIL Å FINNE UT HVORDAN KROPPEN FUNGERER NÅR DET BLIR RENN MIDT I EN TUNG TRENINGSPERIODE

Denne vinteren gir unike muligheter til å ta nye steg

Anders Gauslaa i langrennsavdelingen på Oslo Sportslager trekker fram Madshus nye toppmodell Redline 3.0 som en av de mest spennende produktnyhetene innen langrenn denne sesongen. Foto: Oslo Sportslager.

ÅRETS BESTSELGERE OG GAVETIPS INNEN LANGRENN PÅ VEI INN I JULA

Anders Gauslaa i langrennsavdelingen på Oslo Sportslager på verkstedet der de har travle dager med sliping og grunnprepping for tida i tillegg til all annen klargjøring og salg av ski. Foto: Oslo Sportslager.

OSLO SPORTSLAGER: – VI HAR ALDRI SOLGT MER LANGRENNSSKI PÅ NETT (600 bestillinger i uka i nettbutikken)

– Svært lite retur på ski vi har solgt via nettbutikken

Lars Litlere hos Milslukern Sport med langrennski på rekke og rad så langt øyet kan se. Foto: Milslukern / Erik Odiin.

MILSLUKERN MED STOR PÅGANG PÅ NETTHANDEL OG FAGKUNNSKAP: – Vi ser også at mange kommer tilbake og handler mer når de oppdager at det er trygt her

Fyldig intervju med ski- og butikkmannen Lars Litlere - Se hans julegavetips

Thor Gotaas: Mannen som planter skog. Foto er skjermdump fra Ole Magnus Kinapel sin film med samme navn.

THOR GOTAAS: MANNEN SOM PLANTER SKOG: – Litt sammenlignbart er det å gå langrenn

– Jeg jobber kreftene inn i kroppen

Se hele nyhetsarkivet