-->
Petter Northug med noe av medaljefangsten fra Falun-VM 2015. Foto: NordicFocus.

Petter Northug med noe av medaljefangsten fra Falun-VM 2015. Foto: NordicFocus.

Leserbrev: Livet uten Petter Northug: – Før og etter konkurransene er det dødt - Helt dødt

– På intet punkt er forskjellen større mellom Northug og alle andre, norske idrettsutøvere enn i innflytelsen på helheten, påpeker forfatteren av dette leserinnlegget.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Leserbrev av Marius Lystad

Helt Ram
Johannes Høsflot Klæbos prestasjoner i OL bekreftet, ikke overraskende, at Norge har fått frem nok en langrennsløper som kan dominere i begge stilarter og på alle distanser i mange år fremover. Timingen er nesten for god til å være sann, med tanke på at årets OL er det første mesterskapet på tretten år uten Petter Northug. For en utenforstående fremstår det som at Northug er blitt motarbeidet og nektet muligheter han fortjener denne vinteren, og det gjør vondt å tenke på hvordan en vinnerskalle som Petter Northug har hatt det i vinter. Men nok om det.

Klæbo beskrives som en hybrid mellom Northug og Thomas Alsgaard, mens Northug ble sammenlignet med både Dæhlie og Alsgaard når han gjorde seg selv udødelig i 2006. Sannheten er selvfølgelig, som med alle andre mennesker, at forskjellene løperne imellom er like store som likhetene. Dette innlegget skal handle mest om hvordan det har vært å følge et mesterskap uten Petter Northug for første gang siden VM i Oberstdorf 2005. Og på intet punkt er forskjellen større mellom Northug og alle andre, norske idrettsutøvere enn i innflytelsen på helheten.

Et mesterskap med Petter Northug varer stort sett døgnet rundt i to uker. Pressekonferanser, intervjuer, VM- eller OL-studio og kommentarer i forbifarten gir underholdning og mer stoff, stimulerer sportslig rivalisering, bygger spenning og gjør i hele tatt mesterskapet mer interessant. Til og med i VM i Lahti i fjor, hvor Northug kun deltok uten å vinne, stjal han showet utenfor løypa, og noen ganger i sporet også. Som på sprinten og på femmila hvor han lenge holdt spenningen og frykten for angrep vedlike.

Han er så offensiv og nådeløs med seg selv og alle andre at han forblir uendelig fascinerende. Helt siden NM 2006, hvor Northug som tenåring skremte vettet av rutinerte landslagsløpere og tvang anspente trenere og ledere til å svare for seg i flere år fremover, har mentaliteten til Northug vært et favorittsamtaletema. Han er kanskje tammere enn for ti år siden, men Ustyugov fikk senest i fjor smake den umenneskelige råskapen til Northug i både semifinalen i VM og i Drammen. Fryktinngytende oppvisninger.  

I årets OL har Klæbo vært det store trekkplasteret for media. Og Klæbo er som de fleste idrettsutøvere på mikrofonen; korrekt, kjedelig og forutsigbar. Et mesterskap uten Northug, men med Klæbo, er nesten like spennende og underholdende underveis i konkurransene. Selvtilliten, strategien og tempoet er fascinerende lik hos begge to. Det er utrolig kult og imponerende å se på. Før og etter konkurransene derimot, er det dødt. Helt dødt.

Hvorvidt Klæbo besitter den nødvendige råskapen og jernviljen til også å kunne avgjøre på distanse i mesterskap, får vi garantert svar på i neste års VM når langrennssportens mest hemningsløse siden Northug, Sergej Ustyugov, er tilbake og antakelig skrubbsulten på gull. Hvis Northug også kvalifiserer seg og finner toppformen, er mitt tips at verken Klæbo eller Ustyugov strekker til. Også får vi som ser på i både pose og sekk. Underholdning før, under og etter konkurransene.

Det har vært en tilvenning i 2018. Må innrømme det. Vi er mange som savner deg, Petter. Krysser fingrene for at du finner motivasjon til et siste show. Uansett, vi unner deg alt godt samme hvor det bærer. Tusen hjertelig takk for underholdningen og de evige minnene.  

Leserbrev skrevet av
Marius Lystad

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut