-->
Andreas Nygaard går i mål som vinner av Visma Ski Classics-rennet Ylläs-Levi 2018, nærmest fulgt av lagkamerat Tord Asle Gjerdalen. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

Andreas Nygaard går i mål som vinner av Visma Ski Classics-rennet Ylläs-Levi 2018, nærmest fulgt av lagkamerat Tord Asle Gjerdalen. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

Leserbrev: Skiteknikk og forutsigbarhet – Det er ikke farlig å stake

Teknikkene har også i vinter utviklet seg.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Leserbrev: Tre skiteknikker i langrenn og forutsigbarhet

I løpet av vinterens langrennssesong har vi fått bekreftet at det nå er tre typer skiteknikk i langrenn, skøyteteknikk, diagonalgang med feste og staking.

World Cup har alle teknikkene på programmet, en sjelden gang staker løperne uten feste.

I langløpscupen, Visma Ski Classics er det kun klassisk skiteknikk og staking på blanke ski. De har ikke satt stakefrie soner i noen av løpene i år.

Det ville vært unaturlig hvis Marcialonga og Vasaloppet skulle hatt stakefrie soner.  Alle løpene i langløpscupen er blitt vunnet på ski uten festesmøring. Unntaket er Reistadløpet der vinnerne både i dame- og herreklassen hadde feste.

Teknikkene har også i vinter utviklet seg.

Ragnhild Haga sin skøyteteknikk er lett og ledig, og hun har meget god balanse.

Niskanen har en elegant diagonalteknikk som er høyreist og elegant, og nesten uten glipptak.

Andreas Nygård har utviklet staketeknikken videre, hans staking er kraftfull og effektiv.

Alle disse tre har spesialisert seg, og det er en fryd å se disse løperne gå langrenn.

Aukland-gruppens videreutvikling av stakingen er imponerende. Anders Aukland, snart 45 år, staket fra Niskanen i langløpet Ylläs-Levi.

Hele Santander-laget var foran Niskanen ved målpasseringen i Levi. Dette viser at stakingen har et stort forbedringspotensiale.

Norges Skiforbund har utarbeidet regler for å forsøke å beholde diagonalgang som en klassisk teknikk i framtiden. Både FIS og NSF har besluttet at staking/pigging alene ikke er en fullverdi klassisk teknikk.

Derfor ble det bestemt at stavens lengde skulle være 83% av løperens kroppslengde og at det skulle innføres stakefrie soner.

Gjennomføring av regel 310.2.1.4 under konkurranser (bruk av soner) har følgende ordlyd:

Der det planlegges bruk av sone, må arrangør informere utøvere og lagledere om dette, senest dagen før. Rennets jury har besluttet å innføre sone(r) der bare diagonalteknikk med diagonalbevegelser med både armer og bein er tillatt (i diagonalteknikk er bare en – eller ingen - stav i bakken til enhver tid). Soner vil bli tydelig markert med både skilt og linje i snøen (start og stopp), og funksjonærer med video samt jurymedlemmer vil sjekke om påbudet blir brutt.

Etter mitt syn har denne regelen en stor feil. Det er helt urimelig at det kan innføres en stakefri sone dagen før et renn. Det vil være det samme som om at et rennet som skal gå i klassisk teknikk ifølge terminlista, endres til skøyteteknikk av arrangøren dagen før rennet skal finne sted.  Forutsigbarheten om hvilken skiteknikk en løper kan benytte er en selvfølge. Terminlista må tydelig vise hvilken teknikk som kan benyttes, skøyting, klassisk med stakefrie soner eller klassisk uten sone.

Jeg vil tro at innføring av stakefrie soner i Visma Ski Classics vil være vanskelig å innføre.

Det store problemet innenfor klassisk langrenn er smugskøytingen. Særlig i turrenn der traseen går gjennom skog og over fjell, forekommer det endel smugskøyting. Kontroll av løpernes skiteknikk krever et stort antall kontrollører, disse må ha kompetanse, og dette er en stor utfordring for arrangørene. Sprintrenn er lettere å kontrollere da dette foregår på et begrenset område.

Innføring av redusert stavlengde og stakefrie soner bevarer kanskje diagonalgangen.

Disse tiltakene reduser i alle fall ikke smugskøytingen.

Visjonen til NSF er: De skal arbeide for at alle mennesker gis mulighet til å utøve idrett ut fra sine ønsker og behov.

Terminlista i dag mangler stakerenn som kan gi løperne mulighet til å teste sine stakeferdigheter før de store, folkelige turrennene.  

Det er både ønsker og behov for stakerenn i lett terreng uten soner.

Selvfølgelig skal vi ikke ha smugskøyting i stakerennene.  

Det er ikke farlig å stake.

Skrevet av Kjell Johnsen

Meningsutveksling
* Etter en tids pause fra diskusjonsfelt under artikler, kjører vi nå en prøveperiode for å se om det er interesse blant våre lesere for å diskutere temaer som belyses. Diskusjonsfeltet følger nedenfor området med "Mer spennende innhold".

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus