-->
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

LESERBREV - Undersøkelse om fluorforbudet: – 8 % sier selv de vil bryte reglementet

– Bildet blir mer nyansert.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

De aller fleste jukser ikke med fluor, men 8 % sier selv de vil bryte reglementet
Foreldre, skiledere og utøvere selv innen ungdomslangrenn i Norge er i sjokk og vantro over resultatene fra fluortesten på Hovedlandsrennet. Halvparten av testede ski viste spor av forbudte fluorprodukter i glidsmøringen under testen på Gålå, hvor landets 15- og 16 åringer deltok.

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund vedtok 21. oktober i fjor et verdibaserte fluorforbud i aldersklassene opp til og med 16 år. Det mener vi «Tøffest uten fluor» var et modig og nødvendig vedtak som ble vedtatt etter to års debatt internt i kretser og forbund. Vårt engasjement kom som en følge av at en ski-mamma i vårt miljø døde av kreften hun pådro seg etter timer i smørebod med giftig fluordamp og støv.

Nå mener vi at det er svært viktig at Norges Skiforbund og langrennskomiteen jobber ennå hardere med holdningsarbeidet i sporten fremover, og at det kommer på plass en tryggere måte å kontrollere ski på som reduserer usikkerheten blant utøverne.

Utenfor sporten forstår man ikke det som nå pågår. Juks innen barne- og ungdomsidrett skal ikke forekomme. Og blant de fleste i langrennsmiljøet er det massiv hoderisting over testresultatene. Disse stikkprøvene var jo annonsert på forhånd. Og alle tester ble gjennomført i en stemning av tilnærmet harmoni og tilfredshet, skal vi tro testerne og smøreapparat. 

– Er det mulig at testresultatene overdriver hvor mange som virkelig har jukset bevisst?  

Vi har spurt og fått vite at det hefter en usikkerhet med testmetoden som er utført av NILU (Norsk institutt for luftforskning). Ansvarlig i NILU forteller at betydningen av rent utstyr ved testing er stor, og at det er krevende å nullstille en florert ski. Dette betyr at man ikke med 100 % sikkerhet kan si at alle har lagt fluor på skiene bevisst. 

Dette skaper åpenbart usikkerhet rundt testen, og fakta i saken. Hva kan vi stole på? Vi er glade for at det ikke vil bli gjennomført sanksjoner mot den enkelte utøver, men klubbene får vite om resultatet. Vi kan sikkert vente oss reaksjoner fra enkelte hold om hvordan dette oppleves i dagene som kommer.  

I «Tøffest uten fluor» handler det ikke om å peke ut noen syndebukker eller enkeltindivider som har jukset. Vårt mål har vært å løfte frem sunne verdier og gode holdninger kombinert med fair play. Det er viktig å få ski-Norge til å stå sammen om en sunnere sport, der våre barn og ungdommer får konkurrere under likere forhold, nå som det er bestemt at vi dropper giften som kan gjøre oss syke og ødelegger miljøet.

Vi har derfor de siste to ukene spurt representanter fra alle skiklubber og skiskikretser landet rundt, og stilt spørsmål om hva de syntes om årets fluorforbud. Vi fikk 235 svar fra 787 spurte, og bildet blir mer nyansert enn det triste synet fra Gålå.

* Mer om undersøkelsen her.

Av de som svarte forteller 76 % at de alt i alt er fornøyd med det verdibaserte fluorforbudet denne sesongen. Fordelt på kjønn svarer 78 % av kvinner at de er fornøyd, og 75 % av menn er fornøyd. 13 % totalt svarer at de er misfornøyd med forbudet. Altså, tre av fire langrenns-foreldre sier at de er fornøyd med fluorforbudet. 78 % vil at dette verdibaserte fluorforbudet skal videreføres til neste sesong. 12 % vil at det skal avvikles. Resten er usikre.

Vi spurte også de som har utøvere i ungdomsklassene om de alltid følger reglementet, og aldri benytter forbudte produkter i skirenn. 

Her svarer 92 % at de alltid følger reglementet og aldri benytter forbudte fluorprodukter. Ca. 8 % sier at de følger reglementet av og til, avhengig av skirennets karakter, og én svarte at han «ikke har lagt noe særlig vekt på forbudet og smurt med det jeg mener er best».

Av de som svarte at de av og til bryter forbudet, var det også en blanding av foreldre som var fornøyd og misfornøyd med årets verdibaserte fluorforbud. 

Kan vi så stole på at det folk sier stemmer med det de virkelig gjør i smøreboden? Det tror vi at vi i stor grad kan. Men det er likevel alt for mange som er tilbøyelig til å jukse, og det viser at det er svært mye alvor i sporten.

I tilbakemeldingene vi fikk i klartekst, sier et stort flertall at det har blitt enklere for dem å smøre ski, og at det har gitt dem langt lavere skuldre på renn enn før, og blitt rimeligere. Men vi får også svært mange innspill fra de som er frustrerte og usikre på om de kan stole på om de andre smører fluorfritt. Flere mener de har sett noen jukse, og de bringer antakelser og mistenkeliggjøring på arenaen. Vi ser også at det er spørsmål om hvorfor det er så få kontroller av ski, og om det er så farlig å benytte fluor. Fra enkelte kommer også argument om at de mest kjøpesterke kjøper flere par ski med ulik struktur, og at det er rådyre fluorfrie produkt på markedet som er prisdrivende. 

De aller fleste langrenns-foreldre jukser ikke med skiene til sine barn, og utøverne må kunne stole på at de konkurrerer under like forhold. Om de er aldri så få, så må de som jukser forstå at det de gjør er en sabotasje-lignende handling. Og til syvende og sist er det alle de som smører som må ta et verdivalg. 

Skrevet av
Torbjørn Hundere
Tøffest uten fluor

Se også
* Oppslag på Langrenn.com: Halvparten jukset i Hovedlandsrennet, også fusk i UngdomsBirken

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus