RESULTATER: Svensk Mesterskap: Søndag - 30/50 km: Kvinner- Menn| RUBBESKI – SERIE I 4 DELER: INNLEDNING| DEL 1| DEL 2| DEL 3| SE ALT ANNET FRA PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER
Johannes Høsflot Klæbo krysser målstreken først på 50 km under Oberstdorf-VM 2021, foran Emil Iversen og Alexander Bolshunov. Foto: Modica/NordicFocus.

Johannes Høsflot Klæbo krysser målstreken først på 50 km under Oberstdorf-VM 2021, foran Emil Iversen og Alexander Bolshunov. Foto: Modica/NordicFocus.

LESERINNLEGG: 5-MILA I VM I OBERSTDORF – EN SKANDALE

– Det tragiske utfallet som denne femmila i et VM fikk, får FIS (det internasjonale skiforbundet), og spesielt langrennskomiteen i FIS, ta på sin kappe, står det i dette leserinnlegget.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

5-MILA I VM I OBERSTDORF – EN SKANDALE

Femmila i VM ble på ingen måte den opplevelsen den kunne ha blitt. Rett ut sagt ble den det stikk motsatte - en parodi og tragedie. Mest for de impliserte løperne, først og fremst selvsagt for Høsflot Klæbo og Bolsjunov , men jeg regner med at både Emil Iversen og Simen Hegstad Krüger betrakter sine medaljer som svært spesielle (henholdsvis gull og bronse). VM-femmila ble ikke bare ødelagt for løperne, men i like stor grad for oss TV-seere verden over.

At topp idrettsutøvere skal komme ut for noe slikt, og det i et VM, er en hendelse som vil sitte i dem resten av livet, er rent ut sagt tragisk. For det som skjedde var verken Klæbo eller Bolsjunov sin feil. At de to løperne, når femmila skulle avgjøres på de siste meterne, kom ut for en slik hendelse, er ikke vanskelig å forstå. Det stod om å vinne for dem kanskje den gjeveste distansen i dette verdensmesterskapet. Når de aller siste kreftene skal tas ut på på de siste meterne av ei 5-mil og det selvsagt koker i hodet til løperne, kan slikt lett hende.

Hvem er det da å skylde på?

Det tragiske utfallet som denne femmila i et VM fikk, får FIS (det internasjonale skiforbundet), og spesielt langrennskomiteen i FIS, ta på sin kappe.

At ei femmil skal ha ei avslutning på de siste hundre meterne som den i Oberstdorf, er helt hinsidig. Ei lang utforkjøring i god fart ender i en krapp venstresving før løperne skal velge sin korridor inn mot mål. Denne gangen kom det bare to løpere tett på hverandre (Bolsjunov og Klæbo), gudskjelov, men likevel skjedde denne hendelsen mellom de to. Men - slik som fellesstarter i langrenn har utviklet seg, kunne det skjedd at minst 5-6 løpere eller endog noen flere, hadde kommet etter hverandre inn i denne siste svingen. Dersom de to første løperne hadde støtt sammen og falt, og løperen like bak hadde kjørt inn i de to foran og falt, ville medaljene i mesterskapet tilfalt løperne som klarte å styre unna disse som lå og kavet i svingen. Med andre ord løpere som mest sannsynlig ikke ville kommet på medaljeplass.

Sånn kan vi ikke ha det. Som nevnt over, er dette ansvaret langrennskomiteen i FIS sitt. Arrangørene av verdenscuprenn og verdensmesterskap sender selvsagt sine fortegnelser og kart over løypene til Langrennskomiteen i FIS, som skal godkjenne traseene til løypene. At korte sprintløyper kan ha et mer actionpreg med noen krappe svinger, er så sin sak. Men at 5-mil skal ha et slikt element, er helt forkastelig. Se til inngangen til langrennene i Holmenkollen; fri for disse tøvete elementene.

Når FIS først er nevnt. De hadde foreslått for en arrangør av et verdenscuprenn i sprint å lage et lite hopp i en unnabakke. Dette ble heldigvis kontant avvist av samtlige lands løpere og ledere, og ble fjernet før selve rennet. Som en ser er det litt av hvert av tøvete innfall de kan finne på.

Langrennskomiteen i FIS må fullt og helt ta hendelsen i årets femmil på sin kappe med det tragiske utfallet det fikk. Stakkars løpere sier jeg bare.

Skrevet av Ernst Rødli

---

LES OGSÅ

LESERINNLEGG LEST 112.000 GANGER: – ET INNSPILL PÅ HVOR TYDELIG SAKEN FRA VM 50 KM ER

GULL TIL EMIL IVERSEN PÅ 5-MILA – KLÆBO FØRST I MÅL – DISKET ETTER KLINSJ MED BOLSHUNOV – BRONSE TIL SIMEN HEGSTAD KRÜGER

---

VM OBERSTDORF

7. mars 2021

Oberstdorf - Tyskland

---

MENN - 50 KM - FELLESSTART - KLASSISK

1. Emil Iversen, Norge 2:10:52.9

2. Alexander Bolshunov, Russland 2:10:53.6

3. Simen Hegstad Krüger, Norge 2:11:01.1

* Komplette resultater


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse