VM-SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| SISTE VM-RESULTATER: TIRSDAG: 10 km: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER
Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Borg.

Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Borg.

LESERINNLEGG FRA LANGRENNSPAPPA: – SKATE OR DIE / – Vi må lage en idrett som er for de som skal drive den

– Jeg er pappa til 2 aktive skigutter, medeier i en spesialbutikk for langrenn, skitrener for to forskjellige grupper med barn/unge og har et brennende hjerte for nasjonalidretten vår.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

LESERINNLEGG: – SKATE OR DIE

Jeg er pappa til 2 aktive skigutter, medeier i en spesialbutikk for langrenn, skitrener for to forskjellige grupper med barn/unge og har et brennende hjerte for nasjonalidretten vår. Mye rundt langrennssporten er i endring og jeg mener vi må forenkle sporten og gjøre den mer spennende for å beholde den i fremtiden.

Når jeg, og andre trenere rundt om, spør hvilken stilart vi skal trene på, er det aldri noen tvil om svaret. Barna vil skøyte. Når vintrene blir kortere så får vi lite tid til å utvikle skiferdigheter og i mange tilfeller går det ut over klassisk. Det er varierende føre og ofte krevende smøreforhold, så foreldre er sjanseløse til å ha ferdig smurte ski før treningen starter med riktig festesmøring. De fleste foresatte som leverer ungene har ikke gått så mye på ski og har ikke smøreferdighetene som kreves. Resultatet er lite trening i klassisk stil og ingen mestringsfølelse på området det da skal utøves.

To stilarter er krevende i forhold til trening, men det er også tøft for lommeboka. Det går nok an i de første årene å ha 1 par med ski både til skøyting og klassisk, men det fordrer god oppfølging med rensing og smøring for hver trening. Skal man delta i Norgescup med ambisjoner om å hevde seg, må man fort ha 6-7 par med ski (kald, medium, zero og klister). To par staver og tre par med sko (klassisk, kombi til skibytte og egne til å skøyte med). Det er ingen tvil om at vi i dag mister utøvere, fordi det blir for dyrt for foreldrene. Det er et tap for idretten som ingen er tjent med. Det har tidligere vært dratt paralleller til svømming, som har mange svømmearter, men der kan man stort sett bruke samme badebukse og krever ikke en utstyrspakke til 20 000kr.

Langløperne endret stakingen og det gjorde at det plutselig også ble vunnet World Cup renn i klassisk, uten å ta et eneste diagonaltak. Det førte til regelendringer angående stavlengder og det ble definert hvilke løyper som er godkjent til klassisk. Kravet var at løypene skulle være så harde at det ikke skulle lønne seg å stake. I løyper med bratte bakker og mange høydemetre lønner det seg å være lett. Jeg vet ikke om det er flere i helseproblemer i dag knyttet til undervekt enn for noen år siden, men jeg hører urovekkende mye om det i tillegg til hva som kommer frem i media. Når utøvere får startnekt på grunn av ødelagt helse, så har utviklingen gått feil vei.

Det må være skikkelig demotiverende for en løper fra en liten skinasjon å komme til stadion på rent klisterføre og møte smøretrailere fra de store nasjonene. De kan trygt gå til start med lave skuldre, for de vet at de er sjanseløse i alle fall. Det er jo gøy når de norske tapetserer pallen, men når det har skjedd nok ganger mister utlendingene interessen. Manglende interesse fra Europa fører til dårligere rekruttering til idretten og på sikt enda skjevere konkurranse. Interessen for skøyting er vesentlig høyere enn for klassisk i Mellom-Europa. Det største turrennet i verden er Engadin skimaraton med 15 000 startende i skøyting.

Jeg setter pris på lange skiturer i klassisk stil og synes det er veldig gøy å gå Birken en lørdag i slutten av mars. Tradisjonene med diagonalgang vil leve videre i all overskuelig tid, men jeg mener det er turgåere og mosjonister som må ta ansvaret for å føre det videre. Vi må lage en idrett som er for de som skal drive den, fremfor å tviholde på ting «fordi det alltid har vært sånn». Bytt ut klassisk som konkurranseidrett med skicross, så utøverne får mer spenning og mestring med det samme utstyret de bruker i skøyting. Da vil vi få et større mangfold med løpere og mulighet til å beholde flere aktive over lengre tid. Det har vært fallende rekruttering til langrennssporten i Norge siden 2011, så vi må handle nå!

Henrik Oftedal


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Team Valdres Ski. Foto: Line Therese Ditlefsen Nilsen.

STILLING LEDIG: TRENER SØKES TIL TEAM VALDRES SKI

– Gi et godt sportslig tilbud til juniorutøvere i langrenn og skiskyting

Avdukningssermoni for 5-milsplaketten på Majorstua. FV: Ole Rikard Høisæther (Selskabet for Oslo Byes Vel), Erik Eide (Skiforeningen), Vigdis Vestreng (initiativtaker) og Thor Gotaas (forfatter). Foto: Gaute Langaas / Løyper.net.

VERDENS FØRSTE FEMMIL – MINNESKILT NÅ MONTERT PÅ MAJORSTUA

– Vant på 4.26.30, med en stav, og fikk en gullpremie verdt 400 kroner

Fra venstre: Odd Magne Ruud, Odd Ture Wang, Ånund Lid Byggland og Stig Halvor Langmoen. Foto: Fossum IF.

NYTT OM FOLK: ÅNUND LID BYGGLAND ANSATT SOM NY HOVED- OG ELITETRENER I FOSSUM IF

– For meg er dette et nytt og spennende steg i karrieren

KORONATILTAK FOR IDRETTEN MED MERE FRA REGJERINGEN

Viderefører smittetiltak – men gir lettelser for barn og unge

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet