WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F, prolog: Kvinner| Menn| Finaler: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

– Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi

– Nå har krisen vart så lenge at det er hverdagen vår. I et demokrati er ytringsfrihet en forutsetning. Nå er det på tide å si ifra. Tusenvis av langrennsungdom fortjener en stemme i det offentlige rom.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

BAKGRUNNDYSTER OPPDATERING AV SKIFORBUNDETS KORONAVEILEDER: – Rammer tusenvis av skiglade i alle aldre

---

HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

De fleste i langrennsmiljøet har opplevd et og annet frustrerende stavbrekk i skisporet. Som regel er det selvforskyldt – eller noe som oppstår i kampens hete. Det lever vi fint med.

Siden 12.mars har vi som er engasjert i ski-idretten opplevd mang et stavbrudd – i overført betydning. Det foreløpig siste kom i går – nå blir det et generelt forbud mot skirenn (unntatt klubbrenn) – i hele landet. I første omgang gjelder forbudet i 14 dager, men hvem vet – dette kan fortsatt vare i mange måneder. Myndighetene kommuniserer at de gir lettelser for barn og unge – men for våre unge langrennsløpere oppleves dette i stedet som en kraftig innstramming.

Som skientusiaster flest har vi gjort alt vi kan for å gjennomføre trygge aktiviteter innenfor de anbefalinger, lover og regler som gjelder under pandemien. Vi er veldig lojale og har avlyst aktiviteter som tusenvis av langrennsungdom har sett frem til. Skirenn har ikke blitt noe av, samlinger er ofret og andre trygge og positive aktiviteter er avlyst. Alt for å bidra i dugnaden.

Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi i forhold til en stor gruppe ungdom som har et veldig krevende år. Vi opplever i hvert fall at ungdommen vår ikke får så mye igjen for 100% lojalitet og pliktfølelse.

Aktiviteten vi driver med kan fint gjennomføres med i praksis null smitterisiko. Også skirenn. Vi har vist at det er fullt mulig å gjennomføre skirenn under trygge og gode forhold. Skiforbundet har selv gjennomført tre NorgesCup-helger for Senior og et NM. Enda enklere er det å gjennomføre skirenn lokalt eller regionalt, der det er ikke er reise eller overnatting involvert. Det har blitt gjennomført Korona-trygge skirenn rundt om i landet, fram til nå. Dette er utendørs idrett med startintervaller som sikrer god avstand. Vi har gode smittvernsplaner og rutiner for gjennomføring.

Vi mener det er viktig at idrettsungdommen får tilbud om gode og trygge idrettsaktiviteter som er med på å holde motivasjonen oppe. Langrenn er mer enn å dyrke dagens verdensmestre og enere. Vi må også tenke på bredden, der morgendagens helter befinner seg. I denne sammenheng er de lokale og regionale skirenn viktig. Disse aktivitetene er mye tryggere enn at ungdommen henger på et allerede overfylt kjøpesenter, samles innendørs, eller gjennomfører aktiviteter på steder der det er helt umulig å opprettholde et godt og trygt smittevern.

Vi har full forståelse for også vår idrett må være med på dugnaden – og vi har stort sett gått i front for den. Men samtidig er det viktig å huske på at det er andre ting enn Korona som påvirker ungdommens helse. Når ungdommen gang på gang får nedturer midt i ansiktet, så går dette utover motivasjon, humør, og deres fysiske og mentale tilstand. Dette vil i første omgang føre til et frafall i idretten, men smitter også fort over på skolearbeid andre ting som for samfunnet er enda viktigere. Og ikke minst går det utover respekten for retningslinjer der det faktisk er veldig viktig å følge dem.

Vi skal fortsette å følge lover og regler – det er en forutsetning for et sivilisert samfunn – ikke minst i en krisesituasjon. Men nå har krisen vart så lenge at det er hverdagen vår. I et demokrati er ytringsfrihet en forutsetning. Nå er det på tide å si ifra. Tusenvis av langrennsungdom fortjener en stemme i det offentlige rom.

Kjære skiledere, utøvere, foreldre og andre skientusiaster i hele landet. Neste gang noen knekker en stav for oss – si i hvert fall din mening. Kanskje vi også til slutt blir hørt.

Hold avstand, vask hendene og bli hjemme fra trening hvis du ikke er 100% frisk!

Håvar Botterud - Styreleder i Team Vestmarka
Aleksander Dyrberg Ek - Sportslig Leder i Team Vestmarka
Dag Helland-Hansen - Leder for Langrennskomiteen i Akershus Skikrets

---

SE OGSÅ

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

LESERINNLEGG: – IRONIEN I DETTE ER AT JUNIORLØPERE KAN SETTE SEG PÅ EN PUB, MEN IKKE GÅ RENN

* AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

* ERIK RØSTE I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Nettopp fordi skisporten virkelig har vist seg tilliten verdig og tatt smittevern på største alvor, forstår jeg at de nye konkurranserestriksjonene oppleves som svært urimelige

* ESPEN NAKSTAD I INTERVJU MED LANGRENN PLUSS: – Dersom man lykkes med å begrense spredningen av dette viruset nå, vil det bli lettere å drive idrett og annen aktivitet gjennom vinteren og våren uten strenge smitteverntiltak

* ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Clas Brede Bråthen. Foto: Roy Myrland

Heia Clas Brede!

Leserinnlegg i debatten omkring hoppsjefen og skiforbundet

Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Illustrasjonsbilde. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

KRONIKK: FIS PÅ NY KURS – MED NY PRESIDENT?

– HVORFOR FÅR LEDERNE SITTE I SINE POSISJONER 24 ÅR I SNITT

Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: HAR IDRETTEN OFRET BARN OG UNGE PÅ LOJALITETENS ALTER?

– Når de likevel blindt følger meningsløse smittevernregler

Herrenes seierspall på 30 km skiathlon under verdenscupen i Lahti 2021. FV: Sjur Røthe (2. plass), Emil Iversen (1) og Pål Golberg (3). Foto: Modica/NordicFocus.

LESERINNLEGG: HVA SKJEDDE MED INTERNASJONAL BREDDE?

– HEIA ALLE DE ANDRE – måtte den beste utlending ta gull!

Audun Laugaland. Foto: Erik Borg.

AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

– Siste innstrammingene gir lite mening, det totale bildet av tiltak blir vridd

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

– Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi