VM rulleski: Program| Startlister| Resultater| Andre resultater: NM rulleskiskyting| Oslo Maraton| NC orientering| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| LANGRENN PLUSS| UTTAK LANDSLAG OG TEAM
løwstrøm nyenget

Løwstrøm Nyenget innestengt i leilighet i Livigno på tredje uka

Kan bli værende enda en stund

Tips en venn  Skriv ut

Nyheten om at Martin Løwstrøm Nyenget hadde fått påvist koronaviruset kom den 30. august. Da hadde Martin allerede følt seg syk i noen dager og testet positivt først på en hurtigtest, deretter på en PCR-test.

- Alt går fint, men jeg må innrømme at det blir lange dager, er det første Martin sier da Langrenn.com ringer nedover til Italia for en rapport.

Etter den positive testen i slutten av august blir han plassert i en leilighet i gangavstand fra hotellet der landslagene bor i sentrum av Livigno. Den har han ikke forlatt på over to uker.

Hvor dårlig har du vært?

- Jeg hadde 7 dager med sammenhengende feber. I tillegg var det vanlige forkjølelsessymptomer med tett nese og slapphet. Så jeg har definitivt kjent det, men det at jeg har fått en vaksinedose har sikkert bidratt til at jeg ikke ble så dårlig. Den siste uka har jeg ikke hatt noen symptomer, forklarer Martin.

Han har hatt tett kontakt med landslagets medisinske støtteapparat og sammen har de funnet ut, etter erfaringer som er gjort fra andre som toppidrettsutøvere som har hatt Covid-19, at det er lurt å ta noen ekstra sikringsdager før man begynner å trene igjen.

De italienske reglene setter også en effektiv stopper for både eventuelle treningsplaner og hjemreise før han kan framvise en negativ test.

- Da jeg testet positivt på PCR-testen så satte de italienske myndighetene meg i isolasjon i 10 dager. Det ideelle hadde selvfølgelig vært å komme seg hjem, men det var altså ikke mulig. Nå er status at jeg kan dra hjem hvis jeg tester negativt på en PCR-test. Jeg gjennomførte en test på tirsdag, men den var fortsatt positiv. Virusrester kan bli værende en god stund. Nå er håpet at jeg tester negativt på mandag. Da har jeg sittet 19 dager i isolasjon, forteller Martin.

Skulle den testen mot formodning også være positiv kan han risikere enda 4 dager til i isolasjon, men etter 3 uker kan ikke italienske myndigheter lengre holde Siggerudgutten innestengt.

Etter at landslaget dro videre til Lavaze tidlig denne uka har Martin ikke lengre noe støtteapparat som kan handle for seg.

- Jeg skriver handlelister og prøver å planlegge innkjøpene. Jeg har et bittelite kjøkken med en kokeplate og et kjøleskap, så det er litt begrenset hva man får laget. Jeg har hatt hjelp til innkjøp under hele perioden, i dag tenkte jeg å spørre en av lederne på paralandslaget om å handle for meg. De drar hjem i morgen så nå planlegger jeg for å kunne klare meg fram til isolasjonen er over, sier Martin.

Bilen som han brukte for å kjøre til PCR-testen for to uker siden står fortsatt igjen i Livigno.

- Ingen andre har ønsket å komme nær den, så det er min billett ut herfra, ler Martin.

Løwstrøm Nyenget tror han ble smittet på reisen mellom Norge og Livigno. Heldigvis ble ingen andre på laget syke.

- Det at bare jeg har blitt smittet er et bevis på at vi har vært flinke med rutinene, understreker Martin.

Klarer du å holde humøret oppe?

- Jeg er heldigvis skrudd sammen på en slik måte at jeg ikke graver meg ned og klarer å se positivt på ting. Men alle som trener hver dag vet at det er langt fra optimalt å få en måned uten noe trening, situasjonen er langt fra ideelle. Heldigvis er det en stund til vinteren, sier Martin.

Har du endret målene for sesongen etter det som nå skjer?

- Nei, de står fast. Målet er å komme med til OL og vinne et verdenscuprenn. Jeg har vært gjennom noen seige sykdomsperioder tidligere og har noen triks for hvordan jeg skal komme i form, smiler Martin lurt.

Gutten fra Siggerud har sitt andre år på landslaget, og har levert en rekke gode prestasjoner gjennom sin etter hvert lange karriere. I februar 2020 hadde han beste etappetid under Ski Tour 2020-jaktstarten i Østersund og fikk dermed en verdenscupseier på merittlisten. 

Hva må du gjøre for å løfte nivået det siste hakket og prestere stabilt på øverste nivå?

- Jeg har tro på å gjøre endringer i treningen hvert år. Gjør man det samme år inn og og år ut stopper utviklingen. I år har jeg prøvd å trene mer på ting som er målbart. Det innebærer flere faste treninger som er lette å måle. Jeg har valgt ut noen økter jeg har troen på og kjørt de oftere. Men det aller viktigste er å være i form når de viktige skirennene går, avslutter Martin.

Nå venter altså opptil en uke til med isolasjon i Italia, da vil han ha fått flere dager i høyden enn sine friske lagkamerater. Antall treningstimer vil derimot være betydelig mindre. Etter det begynner jobben mot OL i Beijing. Martin Løwstrøm Nyenget har helt klart fått en liten hump på veien, men det er fortsatt lenge til vinterens viktige skirenn og god tid til å finne tilbake til toppformen.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Alt klart for langrennssportens Formel 1-øvelse

200 meter supersprint i VM på rulleski

Petter Northug på start i Alliansloppet 2021. Foto: Trollhättan Action Week

Northug til start i "Sommerens Vasalopp"

Klar for 9 harde mil i Sverige på søndag

Emma Ribom tok tre strake seiere under Sveriges store rulleskifestival Trollhättan Action Week og vant også i Frankrike i helga. Nå er hun og landslaget i gang med sesongens andre høydesamling. Foto: Svenska Skidförbundet

Dette kan bli Sveriges neste sprintstjerne

Emma Ribom har kommet som ei kule, utfordrer den etablerte eliten om OL-plassene

Amund Korsæth, Matteo Tanel og Denis Spitsov utgjorde pallen på 16km fristil VM rulleski 2021. Foto: Privat

Norges VM-debutant parkerte Denis Spitsov

Amund Korsæth hårfint unna VM-gull i sitt første mesterskap.

Foto: Svenske skiforbundet

Frida Karlsson er tilbake etter pausen

Trengte en måned på å finne seg selv

Amund Korsæth på toppen av pallen etter seieren i verdenscuprennet i Madona tidligere i september.

VM-sølv til Korsæth

Sömskar slo Nepryaeva og tok gull i kvinneklassen