Petter Northug sklir jublende over målstreken etter at han og Finn Hågen Krogh smadret all motstand på lagsprinten i Falun-VM 2015. Foto: NordicFocus.

Petter Northug sklir jublende over målstreken etter at han og Finn Hågen Krogh smadret all motstand på lagsprinten i Falun-VM 2015. Foto: NordicFocus.

Lys og skygge i idrettsåret 2015

Falun-VM på ski ga som håpet, og også ventet, stor feststemning i Norge. Her er VM- og sportssåret oppsummert. Mye jubel, men også noen nedturer.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Norske idrettsfolk fortsetter å sanke triumfer i en takt som rimer dårlig med et beskjedent innbyggertall.

Mens noen gjorde det i rampelys, gjorde andre det i skyggen.

Ifølge idrettshistoriker Tom A. Schanke var søndagens håndballgull den 45. norske VM-tittelen i år.

De fleste av dem er hentet i idretter ikke så mange andre nasjoner er opptatt av, men omtrent en tredel av titlene er vunnet i idretter som iallfall ligger nordmenns hjerter nær.

Over en million seere fulgte hver av håndballjentenes kamper på vei mot VM-tittelen, og i finalen mot Nederland på TV 2 var nær seerrekord.

Fest foran TV-skjermen var det også under ski-VM i Falun, da Norge sikret seg ni langrennsgull og to hoppgull. Petter Northug (fire gull) og Therese Johaug (tre) ble henholdsvis konge og dronning av VM.

Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby fikk også oppmerksomhet så det holdt da de begge vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, og Johannes Thingnes Bø hadde heller ingen grunn til å klage på eksponeringen da han vant Norges eneste VM-gull i skiskyting.

Gunn-Rita Dahle ble også mye omtalt da hun 42 år gammel tok sin 10. VM-tittel i terrengsykling med gull i maraton.

Annerledes er det med Norges 31 øvrige VM-titler, hvorav hele ni ble vunnet i dans, åtte i hundekjøring og fem i kickboksing.

Man skal ha vært mer enn normalt grundig avisleser og ivrig TV-seer for å ha fått med seg det.

Også i bueskyting, båtsport, curling, rulleski, seiling, skiorientering og undervannsrugby vant norske utøvere VM-gull i år, i skyggen.

Høy profil
Året var bare noen timer gammelt da Anders Jacobsen vant nyttårshopprennet, og hopperne visste å holde på oppmerksomheten.

Anders Fannemel satte verdensrekord med 251,5 meter i Vikersund, Rune Velta ble verdensmester i liten bakke, og før året var ute hadde Kenneth Gangnes tatt Norges 100. verdenscupseier.

Noen norske utøvere har stått for store prestasjoner i idretter med høy profil også i andre land.

Aksel Lund Svindal imponerte allerede da han kom tilbake på rekordtid etter hælseneskaden, rakk VM i Colorado og kjørte inn til to sjetteplasser.

I den nye sesongen har han herjet med konkurrentene i fartsrennene og vunnet fem ganger. Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen har også imponert.

Alexander Kristoff vant «alt» tidlig i sykkelsesongen og toppet det med seier i klassikeren Ronde van Vlaanderen.

Utover i året ble det vanskeligere å vinne, men han ble nummer fire i kampen om et VM-gull som ville toppet alle andre norske seirer i år.

Verdensmester Magnus Carlsen varierte noe i prestasjonene, men han forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk og vant Grand Chess Tour etter seier i siste turnering.

Godt og vondt
Suzann Pettersen vant igjen på LPGA-touren.

Hun fikk også kritikk og uønsket oppmerksomhet da hun brøt golfens uskrevne lover ved å påpeke et regelbrudd under Solheim Cup, men etter hvert fikk hun også støtte.

Andreas Mikkelsen tok sin første VM-rundeseier i rally, og Mads Østberg kjempet også i tetsjiktet i den profilerte bilsportklassen.

NHL-proff Mats Zuccarello kom knallsterkt tilbake etter en alvorlig hodeskade og var New York Rangers' beste spiller i høstkampene.

Patrick Thoresen avsluttet på sin side KHL-karrieren med en ny tittel, etter at SKA St. Petersburg vendte 0-3 til 4-3 i semifinalen mot Lokomotiv Moskva.

I sporten som får mest oppmerksomhet av alle var det som vanlig vanskelig.

Landslaget i fotball for menn feilet igjen i en kvalifisering, mens kvinnelandslaget snublet tidlig ut av VM.

I europacupene sto klubbene for en opptur, og Molde ble gruppevinner i europaligaen.

På tampen kom en rekordstor TV-rettighetsavtale for norsk fotball, som viser at det ikke er internasjonal suksess som bestemmer graden av rampelys framover heller.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus