Fra boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, av Thor Gotaas: Oddvar til venstre og Erik Røsbak, etter hver sin seier i junior-NM i 1969.

Fra boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, av Thor Gotaas: Oddvar til venstre og Erik Røsbak, etter hver sin seier i junior-NM i 1969.

Lysløype og skole

Det hendte han gikk på ski på veien drøye seks kilometer dit for å trene.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Boken Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas. Bokas omslag.
Boka Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Lysløype og skole

Oddvar vurderte å begynne på landbruksskole fra høsten 1967. En trengte det for å overta en gard. Men skulle han vente? Det var nemlig planlagt ei lysløype på Korsvegen. Hvis den ikke ble ferdig til vinteren 1967–1968, ville han utsette skolen. For med skolegang, busskjøring og lange dager i et klasserom, var det vanskelig å trene optimalt utenom, i vintermørket. Så seriøs var 16-åringen om langrenn. Nesten alt annet ble prioritert bak.

   Det ble bygd hundrevis av lysløyper i Norge i slutten av 1960-åra og i tiåret etter. Langrenn fikk lokale arenaer med dinglende lamper og lykter i skogen. Dugnaden på Hølonda pågikk utover høsten 1967, også Birger og Oddvar var med og reiste stolper. Karer strakte ledninger og hengte opp lamper. Den ville bli ferdig til sesongen, derfor begynte han på landbruksskolen den høsten. 

   De møttes til undervisning i bedehuset på Korsvegen, og der gikk også skiløperne Iver Jønland og Joar Arvid Krognes. Det var 18 elever og to norske juniormestere i langrenn da skoleåret var ferdig.

   Leik inviterte til åpningsrenn midt i desember 1967. «Løypa ble meget vanskelig etter hvert, da sporet gled ut og ble uhyre romslig», skrev en avis. Sporet ble også glatt. «Publikumsoppmøtet var ikke så overlaget stort, og det var svært tause tilskuere.»

   Oddvar gikk fort. Eldre juniorer og seniorer klarte ikke å følge tempoet. Tida 24.45 ga overlegen seier foran Iver Jønland, 26.11. Lysløypa åpnet landskapet på en ny måte. Det bedret klubbmiljøet og forenklet treninga. Det ble også omtrent samtidig lagd lysløype på Gåsbakken.

   Oddvar vekslet mellom å gå i løypene hjemme og i lysløypa på Korsvegen. Det hendte han gikk på ski på veien drøye seks kilometer dit for å trene. Veien ga faste stavtak og det var ikke alltid mye synlig grus og stein. Mange trente i veikanten i mangel på oppgåtte spor.

   Han gikk fem–seks runder i lysløypa på slike, ofte intensive økter. Det ble over 25 kilometer, med turen att og fram. Det hendte også at Birger kjørte dit. Fordi sporene var bra oppgått i lysløypa, trente Oddvar hardøkter der. Det ga variasjon å veksle mellom ulikt terreng.

---

Tilgang på boka
"Oddvar Brå - Et skiløperliv" hos Gyldendal Forlag.

Se også
* Anmeldelse av boka på Langrenn.com
Reiserute for bokturné med foredrag fra Thor Gotaas og Oddvar Brå


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus