-->
Mariann V. Marthinsen i forbindelse med verdenscupen for funskjonshemmede på Sjusjøen 2011. Foto: Claes-Tommy Herland.

Mariann V. Marthinsen i forbindelse med verdenscupen for funskjonshemmede på Sjusjøen 2011. Foto: Claes-Tommy Herland.

Mariann får omsider gå VM-stafett

Mariann V. Marthinsen fra Loddefjord IL har aldri vært med i en langrennsstafett før på Sjusjøen fredag.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Hun har mange internasjonale starter bak seg i karrieren så langt, men aldri gått en stafett før i dag.

I vinterens VM var det med to damelag, mens det var fem herrelag med i stafetten for de funksjonshemmede. På Sjusjøen fredag var det rekorddeltakelse i miksstafettene som ble gjennomført som en test for første gang.

- Endelig får jeg være med på stafett jeg også. Vi har ikke hatt nok kvinner til å stille lag i VM, OL eller verdenscup tidligere, men miksstafett er fremtiden. Kanskje får jeg oppleve både VM- og OL-stafett jeg også? Spør en fornøyd Marthinsen.

Den kvinnelige funksjonshemmede løperen konkurrerer i sitski, og synes miksstafett er en fin måte å få med flere nasjoner og lag på. Der kan hun nemlig konkurrere sammen med andre som har et annet handikap.

Fredag gikk hun på lag med Nils-Erik Ulset, som vanligvis konkurrerer i en helt annen klasse. Ulset har en arvelig muskelsvekkelse i begge bein. Han konkurrerer i klassen for stående utøvere, LW3.

Mens Norge stilte lag med to utøvere, var det andre nasjoner som hadde både tre- og fire utøvere på sitt lag. Stafetten ble arrangert over fire etapper, og hvert måtte minimum ha to utøvere med. Det spennende er riktignok at lagene har lov til å stille med både tre- og fire utøvere. Hovedpoenget er å ha med flere lag og nasjoner, samt å få til et så rettferdig konkurransesystem som mulig.

Nils-Erik Ulset ønsker også denne nye konkurranseformen velkommen. Han er klar på at dette er «fremtiden», og gir ros for fredagens test på Sjusjøen.

- Dette er veldig bra. Opplegget må nok justeres til neste test i Finland i vinter, men jeg tror de finner gode løsninger på dette. Alle de løperne jeg har snakka med, er veldig positive til denne endringa, sier Ulset.

To klasser
Landslagstrener Torbjørn Broks Pettersen deler løperne synspunkter. Dette var en fin test, og ideen er god. Det er ingen tvil om at dette er fremtiden. Vi gjør stafetten mye mer interessant, men vi må gjøre justeringer på opplegget, sier Broks Pettersen.

Landslagstrener mener først og fremst justeringer på de sittende, samt B3-utøvere (svaksynte utøvere). Det kan nemlig oppfattes som «brutalt» når en sittende utøver går samme etappe som en svaksynt stående utøver som nesten går like fort som Petter Northug jr. på en 2,5 km etappe.

På Sjusjøen var det tre klasser i den første testen, men i 400-klassen var den kun ett lag med. Derfor er de foreløpige tilbakemeldingene fra både løpere og ledere at det bør implementeres to klasser i fremtiden.

- Det vil nok holde med maks to klasser i fremtidige stafetter, en herrestafett og en miksstafett med kvinnelige deltakere. Men det bør også vurderes også å ha bare en stafettklasse. Fremover gjelder det å finne et så rettferdig system som mulig, sier Broks Pettersen.

Liv og røre på Sjusjøen
Ikke bare var det første test i en ny type stafett for de funksjonshemmede langrennsløperne fredag. På Sjusjøen var det en skoleklasse fra Brumunddal på plass for å lage liv og røre på Natrudstilen.

- Det var et kjempebra publikum i dag, utrolig moro med barn som heier. Vi trenger den støtten vi kan få, og det er ikke så ofte vi har publikum på renn, sier Mariann V. Marthinsen.

Sportslig sett ble det en pallplassering til Norge fredag, men om rennet hadde telt i verdenscupen, hadde Broks Pettersen disponert lagene annerledes.

- De sportslige resultatene var ikke det viktigste i dag ettersom det er renn både lørdag og søndag i verdenscupen, sier Broks Pettersen.

Alt om helgas verdenscup for funksjonshemmede på skiforbundet.no

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus