Mattis Stenshagen. Foto: Modica/NordicFocus

Mattis Stenshagen. Foto: Modica/NordicFocus

Mattis Stenshagen om fjorårssesongen: - Det var bekmørkt

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Som junior var Mattis Stenshagen en av de beste. På CV-en står tre junior-NM gull. Det er spesielt imponerende når vi ser på hvem det var han konkurrerte mot, han er nemlig samme årgang som Johannes Høsflot Klæbo. Som sisteårs junior i 2016 tok Mattis gull i både sprint og 10 kilometer fri teknikk under junior NM, begge gangene henviste han Johannes Høsflot Klæbo til sølvet. Som senior begynte det lovende. Gutten som representerer Follebu Skiklubb kom inn på landslaget før 2019/20 sesongen. Etter å ha hatt en sesong der han kom til finalen under verdenscupsprinten i Otepää, dagen etter fulgte opp med en åttendeplass på 15 kilometer intervallstart og i tillegg vant den skandinaviske cupen suverent, var det nok til å sikre han en plass på det norske sprintlandslaget. Veien lå klar for at Stenshagen kunne ta det siste steget opp i verdenstoppen, på samme måte som Klæbo hadde gjort ett par år tidligere. Resultatet ble stagnasjon og et lite tilbakeslag, men det betyr ikke at 25-åringen har gitt opp drømmen om å bli verdens beste skiløper. Nå bygger Stenshagen seg opp mot en ny sesong i Team Elon Innlandet.

Å være ny og ung på landslaget er vanskelig, både forventingene og oppmerksomheten øker. Det er mange som har fått kjenne på utfordringene ved å komme som et relativt ubeskrevet blad inn på det norske landslaget.

- Det er litt vanskelig å peke på en ting, men jeg var nok litt for ivrig og tok i for mye på enkelte økter utover høsten. Jeg følte meg veldig bra fram mot sesongstart, men når snøen kom var det plutselig ingenting å ta i med, forteller Stenshagen om den opplevelsen.

Den Lillehammer-bosatte gutten kunne likevel vise til en seier under norgescuprennet på Gålå, og en 17. plass under verdenscupen på Lillehammer i desember 2019. Utover sesongen uteble derimot de store prestasjonene. Da sesongen ble stoppet av koronapandemien og et nytt landslag skulle tas ut, var Stenshagen flyttet ned til rekruttlandslaget. Fjorårssesongen skulle bli en revansje, den karakteriserer han selv som bekmørk.

- Det var en følgefeil. Jeg aksepterte aldri at kroppen trengte å hente seg inn igjen etter året på sprintlandslaget. I desember avbrøt jeg mer eller mindre sesongen, jeg var så langt unna egne ambisjoner og den følelsen jeg vet jeg skal ha i skirenn, sier Stenshagen.

Stenshagen tok tre ukers pause i desember 2020 før han begynte å trene helt rolig. Han gikk NM, men uten ambisjoner om topplasseringer. I mars stilte han opp i norgescupen på Gålå og gikk inn til en respektabel 14. plass på 15 kilometer klassisk.

- Da følte jeg at jeg var litt på gang igjen, men så stengte jo alt ned, forklarer Stenshagen, som sikter til koronapandemien som satte en tidlig stopper for sesongen, også i 2021.

Før årets sesong fikk Stenshagen plass på Team Elon Innlandet.

- Det har vært veldig fint å komme inn i laget. Vi er basert på Lillehammer og holder oss i nærområdet. Det lengste vi drar på samling er til Mosetertoppen. Da får man ro og kontinuitet i treningsarbeidet, pluss tettere oppfølging av trener, sier Stenshagen.

Stenshagen studerer også ved siden av satsingen, og går andreåret på økonomi på Høgskolen på Lillehammer.

- Det har vært veldig fint å ha noe annet å tenke på, og få mestringsfølelse fra, når langrenns karrieren har gått litt tungt i vinter, påpeker Stenshagen.

Hva er målene til vinteren?
- Det viktigste er å stille til start med en kropp som fungerer 100 prosent.

Det er et OL i februar...
- Det er kanskje litt defensivt, men jeg tenker ikke noe på det. I år er målet å ha større sikkerhetsmargin i treningen. Man har jo alltids drømmer, men det viktigste blir å få til en stabil sesong der jeg kjenner at kroppen fungerer som den skal. Klarer jeg det, vet jeg hva jeg kan få til, avslutter Stanshagen. 

Foreløpig virker det som treningen går som planlagt, forrige helg debuterte Stenshagen på 10 kilometer gateløp under Norgesløpet på Jessheim. Tiden 32.18 lar seg høre for den store og sterke skiløperen. Nå gjelder det bare å følge egne prinsipper og holde seg frisk fram mot sesongstarten på Beitostølen i slutten av november.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse