WC Lillehammer: Program| WC Ruka: Resultater| NC Gålå: Resultater| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Langrenn. Foto: Modica/NordiFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Modica/NordiFocus.

Mener Skiforbundet tar feil og ikke vil innrømme det

Leserinnlegg

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Langrennsforeldre fra Asker og Bærum sendte søndag inn dette leserinnlegget med kritikk til Skiforbundet. I går fikk de tilsvar fra Skiforbundet som kan kan leses her.

Nå svarer Dag Helland-Hansen og Gabriel Johannesen på tilsvaret og det som skjedde i forbindelse med at Oslofjord Cup måtte avlyses i vinter:

(Skiforbundet har svart på kritikken i dette innlegget, lenke finner du nederst i denne saken)

Dag Helland-Larsen:
Nok en gang må jeg stå opp for langrennsforeldre i Akershus mot Skiforbundet. Alle vet at koronasituasjonen var vanskelig og at ikke alle var enig i alt og at det skapte irritasjon, men la oss holde oss til fakta i denne saken. Fredag 19. februar la Regjeringen ut denne informasjonen: https://www.regjeringen.no/.../nasjonale.../id2835423/. Der står følgende:

"I idretter som ikke innebærer nærkontakt, som for eksempel ski, kan konkurransene samle deltakere fra idrettskretsen eller regionen."

Mandag 21. februar definerte NSF regionsdefinisjonen for langrenn fra region til (ikke vedtatte) idrettskretser (les Viken i dette tilfellet). Denne definisjonen ble diskutert i LangrennsNorge og kulminerte med et møte i regi av langrennskomiteen 24. februar, der kretsene diskuterte med Erik Røste denne definisjonen. Kretsene ville ha en definisjon ihht Regjeringen med Region som definert av Regionsamarbeidene ("Elonlagene"). Fordi dette møtet ikke ga noen løsning ble saken tatt med av LK leder til NSF styremøte samme kveld.

Tilbakemeldingen derifra var at NSF Styre definerte regionsbegrepet i tråd med vedtatte regionale samarbeid slik kretsene ønsket. Dermed var det klart for Oslofjordcup 14. mars på Konnerud og 1000 utøvere fra 5 skikretser gledet seg. Fredag 5. mars kom det melding fra Buskerud til Oslofjordcup komiteen om at det var gått en melding fra administrasjonen til kretsledere som ikke ga anledning til å arrangere utover Viken Idrettskrets.

Denne meldingen som var i strid med beslutnignen i Skistyret medførte at Konneruderennet 14. mars ble nedgradert fra Oslofjorcup (siden Vestfold & Telemark og Oslo ikke kunne delta) til et regionrenn. Det hører med til historien at Konnerudrennet tilslutt ble avlyst pga forverring av smittesituasjon. Det skal ikke være lett, men lettere om alle parter er åpne om hva som er skjedd og står inne for sine handlinger. Det er lov å innrømme feil og be om unnskyldning, det kan gi bidra til å gjennskape en tynnslitt tilitt.

 

 

 

Gabriel Johannesen:
Undertegnede var, sammen med Dag Helland-Hansen, blant de nærmere 20 personer med nær tilhørighet til langrennssporten, som i perioden medio oktober 2020 - primo mars 2021, i nærmere 5 - fem - måneder, forsøkte å få gjennomført konkurranser. Målgruppen var Østlandsregionens 700 juniorløpere, gutter og jenter.

I motsetning til de fleste andre idretter var vår idrett fullstendig utestengt fra all konkurranseaktivitet. Langrennssportens definisjon av begrepet toppidrett har vært sterkt medvirkende til at våre utøvere er blitt særdeles hardt rammet av pandemien. Vi betegnet vårt "forsøk" Oslofjord-Cup. Jeg skal ikke her repetere hva Dag har beskrevet i sitt innlegg som tilsvar til leserinnlegget i langrenn.com

Jeg kan imidlertid bekrefte at det Dag forteller er den korrekte beskrivelse av hva som skjedde i vinter. Har tatt vare på hver eneste e-post og hvert eneste referat sendt og mottatt til involverte i 5 skikretser på Østlandet. (I en tidlig fase i vår strabasiøse planlegging var også skikretsene Oppland og Hedmark involvert.) Hva sitter jeg tilbake med? Jo, ca 500 e-poster fra vårt arbeid, med innkallinger, notater, referater og alt forarbeid til flere skirenn det dessverre ikke ble noe av. Hva med Skiforbundet? Både politisk og administrativ ledelse var i en lang periode godt kjent med hva skikretsene arbeidet med. Hvor mange tilbakemeldinger fikk vi i løpet av 5 måneder? Hvor mange positive signaler om "stå på" mottok vi? Svaret er: INGEN!

LK-leder i langrennskomitéen er i så henseende et hederlig unntak. Han fulgte opp saken om regionalt samarbeid helt til Skistyret. Han kunne etter styrets behandling fortelle oss at flertallet hadde forkastet Skiforbundets definisjon. De hadde gitt sin tilslutning til "vår" - og riktige - definisjon av regionalt samarbeid. Men, selv ikke da klarte Skiforbundet å fjerne sin feilaktige definisjon. Den ble fortsatt liggende på deres nettside. Det måtte flere purringer til før den til slutt ble fjernet. Da var dessverre pandemien også blitt så omfattende at hele breddeidretten ble nedstengt.

Og til NSF's tilsvar vil jeg si følgende: Åpenhet, evne og vilje til å si oss at "vi kan ha tatt feil, vi innrømmer at vi kanskje ikke har bidratt til at prøvd ut muligheten for skiaktiviteter på en arena som skulle være den aller tryggeste plass også å konkurrere på". Kretsen har faktisk fått langt flere svært positive tilbakemeldinger fra lokale smittevernmyndigheter i denne perioden. Vi savner fullstendig slike positive tilbakemeldinger fra Skiforbundet. I en periode med pandemi og sviktende rekruttering kunne det kanskje vært OK om vi, som representerer grasrota og frivilligheten i norsk skiidrett, hadde fått et slikt signal. Og som Dag så riktig påpeker: "innrømme feil som kunne bidratt til å gjenskape en tynnslitt tillit"

---

Skiforbundet har svart på kritikken fra Helland-Hansen og Johannesen i dette innlegget.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Dario Cologna på 15km klassisk under verdenscupåpningen i Ruka i helga. Nå står han over verdenscuprunden på Lillehammer kommende helg. Foto: Thibaut/Nordic Focus

Ingen Dario Cologna på Lillehammer

Sveitseren holder seg hjemme i helga

Per Strand Hagenes kan strekke armene i været og feire seieren i landeveisrittet for junior under VM i Belgia. Skjermdump fra TV2.

Langrennstalentet Per Strand Hagenes tok VM-gull på sykkel

Nå har multitalentet foretatt et valg om fremtiden.

Ingen Viaplay-logo på låret til Johannes Høsflot Klæbo under helgas verdenscup i Ruka. Foto: Nordic Focus

Klæbo protesterer mot Skiforbundets avtale med Viaplay

Skiforbundet vil ikke uttale seg om saken, behandler den internt.

Etter to år med motgang var langrennstalentet Kristine Stavås Skistad sliten og skuffet, men ikke lei av langrenn. Foto: Synnøve Bruland

Kristine Stavås Skistad traff veggen i møte med verdenseliten og egne forventninger

Med disse grepene har hun jobbet seg tilbake til verdenscupen.

Annonse