Landslagstrener Egil Kristiansen intervjues av Mette Bugge under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen 2015. Foto: Erik Borg.

Landslagstrener Egil Kristiansen intervjues av Mette Bugge under den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen 2015. Foto: Erik Borg.

Mette Bugge - En journalist vi trygt kan gi vår idrett til

I hele vinter, som alle de forrige vintrer, er vi blitt servert smått og stort av langrennsnyheter fra en gjeng mennesker vi egentlig ikke kjenner, men som vi stoler på.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Langrennsreporter Mette Bugge
I hele vinter, som alle de forrige vintrer, er vi blitt servert smått og stort av langrennsnyheter fra en gjeng mennesker vi egentlig ikke kjenner, men som vi stoler på.

Arrangørenes tørre resultatlister er ubestridelige fakta, men kommentarer og synsvinkler er som regel sportsjournalistens verk.

Vi tok en tur til Beitostølen denne uka; mest for å bivåne årets siste «ordentlige» skirenn, men også for å studere de som «anretter» langrennsnyhetene for lesere, seere og lyttere.

Arrangøren av NM del 2, Øystre Slidre Idrettslag, er anført av en tent Erik Østli. Østli er en av to autoriserte snømakere i landet (den andre heter for øvrig Tom Horntvedt og opererer i Stokke i Vestfold), holder seg diskret i bakgrunnen under arrangementet.

Men vi aner at han har hatt en hånd med det meste. Og vel så det. Fra insidere ved Meteorologisk Institutt har vi hørt at sjølveste Gislefoss senior river seg i håret, knepper opp dressen og «rekalkulerer», når han hører at det er observert snø på Beitostølen ved St. Hans. Erik Østlis snø!

Geskjeftige frivillige tar seg av publikum generelt og pressefolket ganske spesielt. Og den ypperste av vertene, Geir Norling, (noen vil kanskje huske ham som faren til Torgeir Norling som for noen år siden ble hedret for sin innsats i FN's tjeneste på Øst-Timor), kjenner sine pappenheimere og vet hva de krever.

Visste du av TV2’s legendariske Lersveen bruker utelukkende demerarasukker i kaffen, og at han dessuten er allergisk mot vafler laget av røre der vaniljesukker er en av ingrediensene.

Det er heller ikke allmennkunnskap at doldis gjennom en årrekke, Rolf Nereng, MÅ ha jordbærsyltetøy fra COOP for å kunne svelge sveler, og samtidig pleie sine kunder, når han er ute i felten. Var det noe han lærte av Røkke?

Også Petter Northug-TV er til stede, formodentlig på evig søken etter grenser å bryte. I dag er representanten uvanlig stillfarende. Som om han allerede vet at dette ikke skal bli Petters dag.

Les videre nedenfor bildet
nm-beito-16-02-f-sigmund-hov-moen.jpg
Aftenposten, TV2 og Northug-TV i skjønn forening i presserommet på Beitostølen. Foto: Sigmund Hov Moen.

Men vi lar tiurene i presserommet sprade fritt omkring. Fordi denne reportasjen skal handle om Aftenpostens utsendte, Mette Bugge.

Vi fornærmer formodentlig ingen når vi sier at kvinnelige reportere ikke er vanlig på langrennskonkurranser. Dessverre! Her er ordet jevnstilling kun kjent av omtale. Kvotering? Utenkelig.

Den 64 år gamle, svært vitale dama som skriver for Aftenposten på 39. året (!), har vært ute en vinterdag før.

Hun er sågar en garvet olympier. Her blir Bjørndalen å sammenligne med en førstereisgutt. Til sommeren rapporterer Mette fra OL i Rio. Det blir hennes 12. olympiske leker!

Da vi spør henne om hvilket øyeblikk hun husker best fra disse årene stusser hun et øyeblikk. Kvalheim og Maaseides gull i sandvolleyball? Nei! Men hun snakker med følelse når hun sier; «det er uten tvil da vår mestersvømmer, den nå avdøde Alexander Dale Oen, tok gull under verdensmesterskapet i svømming i Shanghai i 2011».

De som har lest hennes reportasjer vil ha lagt merke til hennes originale vinklinger på de begivenheter hun har skildret.

Noen vil huske hennes «Når blir en for gammel» med fokus på skøytess Bjørg Eva Jensen. Hun skrev også en blogg med tema «går det an å være for pen i idrett», der en ung kasakhisk volleyballspiller står i sentrum.

Eksempler på andre ukonvensjonelle vinklinger er da hun kritiserte Johaug og Weng for at de av ukjente grunner fant å måtte reise fra NM.

Mange av reportasjene bærer preg av en viss vinkling mot kvinnesak. I hennes tid som reporter har kvinneidretten, fra å bli betraktet som lettere upassende, til fullverdig med idrett utøvd av menn.

Les videre nedenfor bildet
nm-beito-16-01-f-sigmund-hov-moen.jpg
Mette Bugge har skrevet for Aftenposten i snart 40 år. Foto: Sigmund Hov Moen.

Og så er hun språksikker og kan prosentregning. Det er ikke dagligdags blant sportsjournalister i dag.

Vi oppfatter Mette Bugge som en genuin journalist. Hun pretenderer ikke å være et «talltroll» som kan Per Ivar Moes rundertider på 5000 meter under EM i 1965. Hvilken verdi har det?

Men hun har interesse for idrett og kjennskap til hvilken rolle idretten, og i vårt tilfelle langrenn kan spille i samfunnet. For 30 år siden, i dag, og i årene som kommer.

Den som tror Mette Bugge er en gammeldags tilhenger av blokk og blyant tar feil. Hun er en «digitaler» så det holder. Hun har også mange andre moderne oppfatninger. Sjakk, for eksempel, burde bli anerkjent som en idrett på like linje med andre ikke så kroppslige idretter, mener hun.

Mette Bugge har sin utdannelse fra idrettshøgskolen og fra SV-fakultetet der sosiologi, historie og statsvitenskap sto på menyen. Fordi idrett er en del av samfunnet.

Kort og godt, hun er en journalist vi trygt kan gi vår idrett til.

Skrevet av Sigmund Hov Moen

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus