-->
Petter Northug inn til sprintgull under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Petter Northug inn til sprintgull under VM i Falun 2015. Foto: NordicFocus.

Milepæler i Petter Northugs karriere

Høydepunktene var mange i Petter Northugs karriere. Her er noen av dem:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Høydepunktene var mange i Petter Northugs karriere. Her er noen av dem:

* Petter Northug slo seg for alvor inn i nordmenns bevissthet da han vant spurtet ned Frode Estil og tok NM-gull i skiathlon i Kongsberg 22. januar 2006. En times tid senere fikk han beskjed om at han ikke kom med til OL i Torino. Bitterheten over det avslaget preget hele hans karriere.

Dagen etter slo junioren Norges antatte ankermann i Torino-OL, Tore Ruud Hofstad, da han gikk Strindheim inn til seier på NM-stafetten og de berømte ordene «Å æ ska faen ittj te OL!» falt.

* I junior-VM noen uker senere tok han fire gull, og etter at OL var over tok han sin aller første verdenscupseier i skiathlon i Falun 8. mars. Det gjorde han som den yngste mannlige langrennsløperen gjennom tidene. Om folk ikke skjønte det i Kongsberg i januar, så skjønte de i hvert fall da at en stjerne var født.

* VM i Sapporo i 2007 huskes for to ting for Northugs del. Den første var katastrofal og handler om da han satte staven mellom beina og falt da han skulle avgjøre til soleklart gull i skiathlon. I boka «Min historie» forteller han om hvordan dette red ham som en mare i måneder etterpå. Litt av skuffelsen over fallet ble oppveid da han gikk Norge inn til stafettgull seks dager senere. «Barneskirenn!» skrek Northug og skapte umiddelbart et munnhell som fortsatt lever i beste velgående.

* 22. februar 2009 tok han som 23-åring sitt første individuelle VM-gull. Igjen var det spurten som avgjorde da Anders Södergren og Giorgio Di Centa ble gjort til statister. Fem dager senere sikret han et nytt, norsk stafettgull da Tysklands ankermann Axel Teichmann ble beseiret. På VMs siste dag ble Northug på mange måter konfirmert som langrennsløper da vant den avsluttende femmila i mesterskapet.

* Under OL i Vancouver i 2010 var Northug en av de store favorittene på alle distanser, men det startet dårlig med såkalt stang-ut både på 15-kilometeren i fri teknikk og skiathlon. Mandag 22. februar gikk han helt overlegent da det ble gull i lagsprint sammen med Øystein Pettersen. På OLs avslutningsdag tok han karrierens eneste individuelle OL-gull da han vant femmila.

* I mange, mange år hadde Northug hatt VM i Oslo i 2011 i tankene. Det var der han skulle vise sitt sanne potensial. Fallhøyden var formidabel, men Northug skuffet ikke og tok tre gull. Han åpnet med sølv bak svensken Marcus Hellner i sprint, før han tok gull i skiathlon. Da gråt Northug. I stafetten ble Sveriges Hellner spurtslått, og måten han feiret seieren på fikk svenskene til å kalle ham en gris. Igjen ble det seier på femmila. Russeren Maxim Vylegzjanin ble fragått i den siste bakken.

* I VM i Val di Fiemme i 2013 ankret han Norge inn til et nytt stafettgull, men det er seieren på 15-kilometeren i fri teknikk vi husker. Der gikk kanskje Northug ett av sine aller beste renn med individuell start noen gang. Northug var i tet fra start til mål og vant suverent.

* Etter et skuffende OL i Sotsji i 2014 og den mye omtalte promilleferden med bil i mai 2014 tok Northug nytt grep. VM i Falun ble det store målet, og comebacket på øverste nivå ble en dundrende suksess. I Falun hanket han inn fire gull. Femmilsgullet er det mest legendariske. Måten han dro seg opp gjennom feltet i avslutningen er et av langrennssportens mest magiske øyeblikk. Det ble også hans siste mesterskapsgull.

Se også
* Petter Northug legger opp


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


Ansatte ved Bull Ski og Kajakk i full gang med plukking og tilpasning av ski til sine kunder. Foto: Bull Ski og Kajakk AS.

STILLING LEDIG: Butikkselger / Racingansvarlig langrenn søkes til Bull Ski & Kajakk - Røa

– Vi søker butikkselger med hovedansvar for racing langrenn til vår nye butikk

Finn Hågen Krogh. Foto: Thibaut/NordicFocus.

KROGHS RENNSTRATEGI: – Å kjøre noen slike vekkere gjør meg pigg til neste dag når jeg skal konkurrere

Røper inngående suksessdetaljer til Langrenn Pluss om timene før rennstart