Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Mobilitet- og styrketrening for sterke og skadefri legger

Innbakt videosnutt for nyttige øvelser

Vond akilles er et kjent problem i langrennsmiljøet.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Vond akilles er et kjent problem i langrennsmiljøet. Dette kommer oftest av at akillessenen er for stram og overgangen fra lite eller ingen trening på diagonalgang til veldig mye diagonalgang blir for ekstrem.

I diagonalgang er vi avhengige av en mobil ankel for å komme godt over skien i glidfasen. Samtidig som det er viktig med en sterk ankel for å kunne gi et effektivt fraspark. Denne kombinasjonen er viktig å trene på selv når vi ikke går på ski.

I diagonalgang settes akillessenen på mye større strekk og belastning enn den er vandt til ved vanlig gange og løp. I en lang ”off-season” er det vanlig at akillessenen strammer seg til og blir mindre mobil. Det skjer fordi leddutslaget i ankelen ikke er like stort i de aktivitetene vi driver med når vi ikke går diagonalgang.

Slik kartlegges og tilpasses øvelser basert på resultatet av test:

For å ha en frisk akilles gjennom langrennssesongen må vi trene spesifikt gjennom hele året. For å få til dette må vi vite hva akillesen gjør i diagonalgang. I en syklus (fra glidfasen starter til frasparket avsluttes) strekkes akillesen før den trekker seg sammen før den strekker seg igjen. Den strekker seg altså ut to ganger i løpet av en syklus.

Når vi er i glidfasen vil også fotbuen flate litt ut ned mot skien, det gjør at akillesen roteres litt innover. Dette er en liten, men svært viktig detalj for å kunne trene på hele arbeidsbanen til akillesen.

Det er altså viktig å trene på gjentatte forlenginger og forkortinger av hele arbeidsbanen til akillesen. Dynamiske tøye og styrkeøvelser er derfor å foretrekke.

Alle kropper er ulike og det anbefales på det sterkeste å ta en langrennspesifikk mobilitetstest for å finne ditt bevegelsesmønster og eventuelle utfordringer. Det vil da være svært mye lettere å designe et individualisert treningsopplegg for å øke prestasjonsevnen og redusere skaderisikoen når du går på ski.

Artikkel i samarbeid med Driv Trening.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut