PETTER NORTHUG
DU GA ALLTID ALT - VI TAKKER DEG!!!
Fra boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, av Thor Gotaas: Olavstafetten fra Trondheim i 1974. Oddvar på langetappen for Leiks lag, med ferske vevsprøver tatt i begge lår.

Fra boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, av Thor Gotaas: Olavstafetten fra Trondheim i 1974. Oddvar på langetappen for Leiks lag, med ferske vevsprøver tatt i begge lår.

Muskelfibre

Dermed hadde Oddvar et fortrinn og skilte seg fra mange av datidas beste langrennsløpere. 

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Boken Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas. Bokas omslag.
Boka Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Muskelfibre

Forskere på Norges idrettshøgskole i Oslo undersøkte idrettsfolk utover i 1970-åra, også langrennsløpere. Oddvar tok en oksygentest i mars 1973, to dager etter femmila i Holmenkollen. Kroppen var fortsatt sliten etter det rennet og en lang sesong, så det var tungt å pine seg maksimalt for å registrere kapasiteten.

   Da og senere ønsket Oddvar å lære av ekspertene på skolen. Men det var stor avstand mellom dem og idrettsfolk, teoretikere og praktikere. Partene tok hverandre ikke helt på alvor. Akademikere delte gjerne kunnskap med elever, store doser men ikke like ivrig med atleter. De mente vel at det ikke angikk dem og at utøvere manglet forutsetninger for å forstå. De ble mer brukt som forsøkskaniner. 
 
   Sommeren 1974 besøkte Oddvar igjen Idrettshøgskolen. Ærendet var å måle muskelfibre og å se om kroppen egnet seg best til å drive sprint eller utholdenhetsidrett. Testen ble tatt. Oddvar fikk aldri vite det nøyaktige forholdet mellom lange og korte fibre, det oppga de ikke, men et sannferdig rykte sa at andelen korte var overraskende høy for en langrennsløper.

   Det forklarer delvis hurtigheten. En person med mange raske muskelfibre forblir rask, selv med mye seig trening. Evnen til å slå om forsvinner ikke. Men en som har flere trege fibre, kan aldri trene seg kjapp. Dermed hadde Oddvar et fortrinn og skilte seg fra mange av datidas beste langrennsløpere. Slett ikke alle var bare seige og trege, men den typen dominerte, fordi de søkte mot langrenn og passet til langvarig slit.

 

---

Tilgang på boka
"Oddvar Brå - Et skiløperliv" hos Gyldendal Forlag.

Se også
* Anmeldelse av boka på Langrenn.com
Reiserute for bokturné med foredrag fra Thor Gotaas og Oddvar Brå


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus