Mystisk innbrudd hos dopingjeger

Anti-doping ekspert Bengt Saltin har blitt frastjålet dypt fortrolige blodmålinger fra verdens beste langrennsløpere.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Det er ennå ikke klart om tyvene i all hemmelighet har brutt seg inn på Bengt Saltins kontor på Rikshospitalet i København, hvor den svenske professoren til daglig arbeider, og kopiert journaler fra et gigantisk arkiv med følsomme medisinske testresultater. Eller om de har hacket seg inn på Anti-Doping Danmarks datamaskin, hvor Saltin har vært formann, og dermed fått adgang til en lang rekke skistjerner med mistenkelige blodverdier.

 

- Vi vet, at en eller flere personer bevisst har stjålet datamateriale fra oss med dopingtester fra langrennssporten siden 2001, men personene har ikke etterlatt spor, sier Bengt Saltin til Ekstra Bladet.

 

- Vi vet, at de fortrolige og følsomme testresultatene er blitt sluppet ut til de langrennsløperne som var i søkelyset for dopingmisbruk.

 

Heriblant de medisinske målingene som ble tatt i sluttfasen mot langrenns-VM i Val di Fiemme. Saltin kjenner ikke til bakgrunnene for tyveriet, selv om det har versert flere teorier.

 

Dyp krise

 

- Det skapte selvfølgelig en utrolig krise i sporten, at de aktuelle menneskene fikk kjennskap til våre hemmelige opplysninger, sier Saltin.

 

- Datamaterialet var meget kontroversielt, fordi jeg som ansvarlig forskningsleder mottok samtlige blodprøver fra langrennskonkurransene. Målet var å avdekke problemene i sporten med EPO og NESP.

 

Innbruddet hos Bengt Saltin i København ble gjort før jul i fjor og fremkalte krisemøte hos toppene i Det internasjonale skiforbundet (FIS), som forsøkte å oppklare bakgrunnen for de stjålne dataene.

 

Skjerpet sikkerheten

 

Det har imidlertid ikke latt seg gjøre og sikkerheten har siden blitt skjerpet. Nå oppbevarer Bengt Saltin samtlige dopingprøver på en ekstern harddisk uten nettilgang på Rikshospitalet i København for å unngå at uvedkommende skal få adgang til materialet.

 

Etter dopingskandalen under verdensmesterkapet i langrenn i Finland i 2001 har FIS målrettet intensivert jakten på dopingsyndere i langrenn. Det er gjennomført omfattende blodprøver før og under verdenscuprenn.

 

Den svenske dopingjegeren står i spissen for en database på over 2500 prøver fra omkring 400 løpere.

 

Blodprøvene kan gi et bilde av dopingrelaterte uregelmessigheter hos den enkelte skiløper.

 

Etterforskes 

 

Siden saken ikke er anmeldt vil nå Københavns politi på egenhånd søke etter de som står bak ugjerningen.

 

- Jeg synes det er utrolig betenkelig hvis en eller flere personer forsøker å skaffe seg innblikk i et materiale som de ikke har adgang til. Innbruddet kan forplundre den fremskredne forskningsprosessen, og det kunne vært utrolig spennende å avsløre hvem som står bak, sier kriminalsjefinspektør Per Larsen som også er medlem av kontrollutvalget under Anti Doping Danmark til Ekstra Bladet.

 

- Jeg mener rent faktisk at myndighetene - som i Danmark - skal bakke hundre prosent opp omkring jakten på doping. Det er store økonomiske interesser involvert i sporten i dag. Det får folk til å gjøre tåpelige ting, og det synes jeg er forferdelig, sier kriminalsjefinspektøren.

(Ekstra Bladet)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut