www.langrenn.com

NYESTE RESULTATER

| | | | | | |
---
SkanCup Vuokatti
Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn
Team Norconsult på samling ved Norefjell. Foto: Ådne Birkeland.

Team Norconsult på samling ved Norefjell. Foto: Ådne Birkeland.

– Sammenlignet med hvordan jeg trener nå, var det jeg gjorde naivt og primitivt

Project Langrenn

– Det er ydmykende å gå skirenn i Norge.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
18.04.2019 - Maks Zechel

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Det satte ikke helt inn før jeg ga Dad en klem, og satte kurs for sikkerhetskontrollen gjennom den alltid kaotiske Toronto lufthavn.

Jeg flytter til Norge. Jeg klarer nesten ikke å si mer enn “hei” på norsk og jeg kjenner ingen dit jeg drar. Jeg satser hele “livet” mitt på noen få meldinger jeg har fått av en entusiastisk trener fra en liten by i et land jeg har aldri besøkt.

Det var ikke lett å forlate det tette skimiljøet som finnes i Ottawa, Canada, men jeg hadde håp om å finne noe liknende i Norge. Tanken på det som ventet fikk hendene mine til å skjelve, men adrenalinet fra en ny utfordring smakte godt.

Vanligvis er jeg fortapt i min egen verden når jeg er på flyplassen. Jeg hører på musikk, slapper av og følger de ansvarlige voksne som styrer meg til den riktige porten. Denne gangen var jeg ansvarlig for alt, ikke bare mens jeg reiste, men i hele livet mitt.

Etter nesten to års planlegging, klarte jeg heldigvis å lese portnummeret på flybilletten min, og fant veien fram til Asker, Norge. I utgangspunktet skulle jeg satse langrenn med Asker Skiklubb i ni måneder og lære så mye som mulig fra lagkameratene mine, blant dem juniorverdensmester Harald Østberg Amundsen. Jeg skulle så flytte hjem igjen med nok kunnskap og erfaring til å etter hvert kunne hevde meg på verdenscupnivået i Canada om noen år.

Dessverre måtte jeg skuffe Mum, og ett og halvt år senere bor jeg fortsatt i en liten hybel i Asker. Det er utrolig spesielt å finne seg i et miljø der man føler seg ikke bare velkommen, men også at fremtiden har uendelige muligheter.

Utenom det sportslige er kulturen i Norge ganske likt kulturen i Canada, men av og til merker jeg likevel at jeg ikke har vokst opp her blant vikingene. Norge er nemlig stikk motsatt av Canada: 

Pesto er billig, mens Cola er dyrt. Nyhetene fra langrennsverden står daglig på forsiden av avisene, men ingen bryr seg om hvilken farge Lebron James hadde på skoene sine under gårsdagens basketkamp. På søndag drar nordmenn heller på tur i marka enn å sove ut eller besøke kirken. Pannekakene og vaflene blir ikke druknet i en innsjø av lønnesirup – i stedet spiser man dem med ost.

Jeg liker Norge, og jeg har prøvd over tid å blande meg inn i kulturen rundt meg – med varierende suksess.

Ting som har gjort meg upopulær i Norge:

  • Nutella smaker bedre enn Nugatti.

  • Jeg foretrekker svenske Kex over norske Kvikk Lunsj.

  • Jeg sier “takk” og “beklager” for mye.

  • Jeg liker Stavangerdialekt.
     

Ting som har gjort meg populær i Norge:

  • Jeg er veldig flink på å finhakke grønnsakene slik at de er perfekte til taco.
     

Heldigvis flyttet bestevennen min fra Canada, Ryan Jackson, inn hos meg et par måneder etter min ankomst. Sammen kunne vi le om trofaste norske tradisjoner som tacofredag, og beundre de utrolige ting nordmenn klarer å gjøre på ski.

Ett og et halvt år i ryggen til skistjerner som Erland Kvisle, Harald og Hedda Østberg Amundsen har lært oss masse om langrenn. Vi har vært utrolig heldige til å være en del av både Asker Skiklubb og Team Norconsult, hvor treneren vår, Ola Kvisle, har skapt et spennende miljø. Vår tid i Norge hadde aldri blitt så lærerik uten at Ola tok en sjanse på oss.

Ryan dro hjem i fjor på slutten av sesongen for å delta i det canadiske mesterskapet, og slo til med en tredjeplass på femmila. Det var stort for oss begge. I fjor, i topp form, ble jeg nummer 131 på 15 km skate i NM – fem minutter bak teten. I år ble jeg nummer 48 på 15 km skate i en Norgescup på Nes – 2:35min bak teten. Planen var alltid at vi skulle lære hvordan å utvikle oss selv i Norge, og så kunne heve langrennsnivået i Canada om noen år. At vi skulle utvikle oss så fort, var ikke en del av planen. Alex Harvey, can you hear us??

Tja, det er vel litt overtenning. Det står fremdeles mange rygger foran oss i løypa, men Ryan og jeg tror at de erfaringene vi samler mens vi går Norgescup kommer til å være mye viktigere i fremtiden, enn å bli hyllet i Canada som “neste generasjonen” nå. Vi føler ikke at vi er gode nok til å representere toppen i Canada enda. Det vil si, at vi ønsker at Canada blir sett som en sterk langrennsnasjon, og vi skjønner nå hvor mye det kommer til å kreve. Selv om det er innenfor våre evner, er det ikke nok for oss å jage etter Canadiske pallplasser. Vi vil få Canadiske pallplasser til å bety noe på verdenscupnivå.

Lenge har vi skjønt at det mangler bredde i canadisk langrenn, til tross for strålende prestasjoner de siste årene av Devon Kershaw og Alex Harvey. Men nå at Alex har lagt opp, blir det krise i Canada. Gullmedaljene fra VM i Holmenkollen og Lahti inspirerte en hel generasjon canadiske skiløpere, og nå er det opp til oss å skape noe nytt. Neste generasjonen vil også trenge inspirasjon.

Det er ydmykende å gå skirenn i Norge. Det finnes mange gode, hardt-satsende skiløpere som ikke klarer å hevde seg blant topp 100 i landet. Selv om satsingen vår i Norge har vært en skikkelig virkelighetssjekk, så føles målene også mer oppnåelig. I Norge har man nemlig tilgang til uendelig kunnskap om langrenn. Det forskes på langrenn i Norge, både blant individuelle satsende skiløpere og i laboratorier landet rundt, på et nivå jeg aldri visste eksisterte i langrenn. Sammenlignet med hvordan jeg trener nå, var det jeg gjorde i Canada naivt og primitivt.

I Nord Amerika har nesten alle en trener, og trenerens ord er lov. I Norge lager de fleste jeg har møtt sine egne treningsplaner. Etter noen få måneder der jeg styrte min egen treningshverdag, lærte jeg mer om meg selv og min trening enn jeg gjorde i hele junior karrieren min. Det er noe spesielt som skjer da man lar en utøver ta sine egne valg, og får dem til å lære fra sine egne feil.

Nordmenn er ganske flinke til å tenke over framtiden. Dere er glade i skisporten, og derfor sørger dere for at barna deres også kommer til å drive med det i mange år videre. Jeg blir imponert og rørt når jeg leser artikler i Norge om hvordan vi kan få internasjonal langrenn til å bli mer konkurransedyktig. De fleste land hadde vært helt fornøyde med å dominere i nasjonalsporten deres, men nordmennene skjønner at langrennssporten er i fare. Hvert år arrangeres det en internasjonal juniorsamling på Sjusjøen. Den norske utviklingstrappen finnes på nett, oversatt til engelsk. Jeg beundrer deres initiativ og åpenhet.

Målet mitt er ikke bare å bli en skiløper som kan kjempe om verdenstoppen, det er også å heve de rundt meg. Jeg vil at resten av langrennsverden blir like åpen og ærlig som den er i Norge. Jeg vil se den samme dialogen om teknikk, spiseforstyrrelser og intervalltrening blant utøvere, trenere og foreldre i Canada som jeg er vitne til nesten hver dag i Norge. I likhet med nordmennene, vil jeg sørge for en framtid der langrenn er konkurransedyktig og lykkes internasjonalt.

Derfor er jeg stolt av å presentere Project Langrenn, et prosjekt jeg har påbegynt i samarbeid med Petter Reistad – tidligere norsk juniorverdensmester. Samtidig som jeg satser sammen med Team Norconsult, og noen av Norges mest lovende unge skiløpere, skal jeg dele alt om treningshverdagen min og erfaringene jeg samler – helt åpenhjertig. Jeg er ikke redd for at folk kommer til å utfordre meg i skiløypene hjemme i Canada, fordi det er jo hele poenget. Hvis det er én ting jeg har lært i Norge, er det at jo raskere og mer åpne de rundt meg er, desto raskere kommer jeg til å bli.

Dere får bli med på reisen ved å følge prosjektet på Twitter (@projectlangrenn) og Instagram (@makszechel), der jeg skal dele detaljer om treningshverdagen min. I tillegg kommer jeg til å skrive månedlige artikler både for Langrenn.com og Fasterskier.com hvor dere får se hvordan det er å utvikle seg som skiløper i Team Norconsult og være canadier i Norge. Kritikk, spørsmål og kommentarer er alltid velkommen – dere kan få tak i meg på mail: maks.zechel@gmail.com.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Birgit Skarstein. Foto: Norges Skiforbund.

Skarstein nummer fem på Lillehammer

STARTLISTER: Hakadalsrennet 2019 - Lørdag + Søndag

Martin Løwstrøm Nyenget. Foto: Modica/NordicFocus.

SkanCup: Helnorsk prologpall blant herrene

Silje Øyre Slind. Foto: Modica/NordicFocus.

SkanCup: 2 norske i topp 6 i dameprologen

Resultater Skandinavisk Cup Vuokatti 2019

Trøyeledere etter første runde av Visma Ski Classics i forbindelse med Prolog Weekend i Livigno høsten 2019. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

POENG VISMA SKI CLASSICS FØR LA VENOSTA

Illustrasjonsbilde.

Antidoping Norge får mere penger

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TURRENN: – FOLK KOMMER TIL Å JUKSE MED FLUOR

STARTLISTER: Skandinavisk Cup Vuokatti 2019

Fredagens startlister lagt ut

Stikk UT skaper aktivitet i skiløypene. Grafikk fra Løyper.net.

Stikk UT! Skieventyret i Møre og Romsdal – 105 turmål

Lars Helge Birkeland. Foto: Manzoni/NordicFocus.

BIRKELAND VANT I IBU-CUP

Vilde Nilsen. Foto: Norges Skiforbund.

SEIER TIL NILSEN OG PALLEN FOR SKARSTEIN I SESONGÅPNINGEN

Didrik Tønseth, Johannes Høsflot Klæbo og Sjur Røthe ligger først i hvert sitt spor. Foto: Modica/NordicFocus.

PROGRAM: Ski Tour 2020 - Norge og Sverige

Petter Northug. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

NORTHUG ER PÅ PLASS – I UTVIDET ROLLE

Astrid Øyre Slind fører an i feltet. Foto: Christian Manzoni/NordicFocus.

SPLITTER NYE LA VENOSTA STÅR NÅ FOR TUR I VISMA SKI CLASSICS

PRISVINNERE: Friidrettsgalla 2019

PROGRAM: Skandinavisk Cup Vuokatti 2019

Prepping av ski. Foto: Modica/NordicFocus.

Veteran-VM: – Fluorforbudet blir hardere å håndheve enn dopingreglene

Sveriges lag til SkanCup Vuokatti

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

HÅNDBALL-VM 2019 - DAMER - JAPAN: Program / Kampoppsett

SEMIFINALER LAGT INN

Se hele nyhetsarkivet