Foto: Sigmund Hov Moen.

Foto: Sigmund Hov Moen.

Natrudstilen: Equinor International Junior Camp i full gang

Langrenn.com tok turen innom på en visitt blant 146 deltakere fra 20 nasjoner i den store juniorcampen ved Sjusjøen.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
 

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Vi slang innom Natrudstilen. Mest for å kontrollere at Mathias Neraasen & co var i rute med forberedelsene foran kommende skisesong.

Vi ble ikke skuffet, snøberget var på størrelse med fjorårets, og snøproduksjonsanlegget gikk for fullt. Heia Natrudstilen og Sjusjøen!

Foto: Sigmund Hov Moen.
Mathias Neraasen & co. er i rute foran vintersesongen. Foto: Sigmund Hov Moen.

Stor var overraskelsen da vi oppdaga det ikke bare var Neraasen som kunne si «kjøret går» på skistadion. For der krydde det av ungdom. Ungdom på rulleski.

Da vi henvender oss til en av dem får vi svar på et tungemål vi ikke forstår. Forklaringen gir Brit Baldishol i sekretariatet.

Hun forteller at det vi er vitne til er 8. utgave av en årlig internasjonal juniorleir som Skiforbundet arrangerer.

Brit gir oss etter hvert flere fakta. Siden dette er et internasjonalt arrangement tar vi sjansen på å presentere formålsparagrafen på engelsk:

“The aim with this camp is to give junior athletes from many nations good knowledge about training, and exchange experiences through exercise and competing together in a friendly way.

For the coaches the aim is to give good knowledge about each nations training philosophies, development skills and learn to know each other”.

Brit leder leiren slik hun har gjort alle årene før. Det begynte beskjedent med 3 nasjoner. I årets arrangement deltar 146 utøvere fra 20 nasjoner.

Brit Baldishol og Skiforbundet mener at Norge har et ansvar når det gjelder å hindre at langrenn utvikler seg til å bli en litt sær idrett drevet kun av entusiaster i et lite land langt oppe mot nord.

Hornussen og langrenn
Vi skjønner umiddelbart hvordan hun tenker. Under et besøk i Sveits nylig, ble vi presentert for det mange sveitsere mener er landets nasjonalidrett.

«Hornussen» er en 12-1400 år gammel aktivitet som dreier seg om å, ved hjelp av en slynge, treffe et pucklignende objekt på bakken. Pucken kan komme opp i en fart på rundt 300km/t.

Susen idet den farer gjennom lufta kan minne om lyden fra en stor bille som flyr (bille = hornussen på sveitsisk); derav navnet.  Så gjelder det for «utelaget» å fange pucken.

Denne merkelige idrettsgrenen lever fortsatt i Sveits, og vil sannsynligvis dø der.

Slik må det ikke gå med langrenn, mener Britt Baldishol. Hun har Skiforbundet i ryggen, og dessuten hele idretts-Norge, tror hun. Vi er hjertens enig.

Foto: Sigmund Hov Moen.
Equinor, stolt sponsor av arrangementet. Foto: Sigmund Hov Moen.

Hovedsponsorer: Equinor og Lillehammer Legacy
Det krever stor innsats og betydelig finansiell styrke å arrangere en slik leir.

Equinor er hovedsponsor sammen med Lillehammer Legacy. For de som ikke vet det – Lillehammer Legacy er en organisasjon som skal forvalte overskuddet etter Ungdoms-OL på Lillehammer.

Formålet er:
Å tilby et trenings- og kompetansesenter for vinteridrett for unge utøvere, trenere og ledere fra hele verden, ikke minst fra land der vinteridrett fortsatt er lite utviklet. 

20 LAND, 146 DELTAKERE
Deltakerlisten under leiren på Natrudstilen er svært imponerende.

Følgende nasjoner stiller i alfabetisk rekkefølge (antall deltagere i parantes):
Armenia (1)
Bosnia-Herzegovina (4)
Canada (8)
Estland (10)
Finland (9)
Hviterussland (7)
Italia (13)
Japan (5)
Kina (12)
Korea (2)
Latvia (2)
Norge (14)
Polen (6)
Slovakia (2)
Slovenia (4)
Spania (4)
Sverige (9)
Tsjekkia (8)
Østerrike (9)
USA (8)

Brit har til og med med en filmfotograf (Øyvind Nordli), som skal feste det som skjer denne uka på Natrudstilen på film.

Vi tillater oss å nevne den fyldige kinesiske troppen spesielt. Noen vil være kjent med at den trenes av norske Kristian Bjune, tidligere trener i Kjelsås langrenn.  

Vi merka oss også den nye treneren for det norske juniorlandslaget. Monika Kørra var ivrig opptatt med å serve de norske deltagerne i rulleskirennet.

Foto: Sigmund Hov Moen.
Leirsjef og primus motor Brit Baldishol til venstre. I midten har vi den nye juniortreneren Monika Kørra i aksjon på Natrudstilen. Lengst til høyre er treneren for den kinesiske troppen, Kristian Bjune. Foto: Sigmund Hov Moen.

PROGRAM
Leiren varer fra 8. - 15. august. Programmet er variert og inneholder alle ingredienser som leserne av Langrenn.com er familiær med;

Dette er langkjøring, distanse, intervall av ulike typer til fots og på ulike typer rulleski.

Selvfølgelig er de norske spesialøvelsene elghufs i motbakke og lang langtur med myrbesøk inkludert. I tillegg arrangeres det også testløp.

Dagens økt besto av et rulleskirenn på skøyteski over 10 (6) km.

Foto: Sigmund Hov Moen.
Klar-ferdig-gå! Foto: Sigmund Hov Moen.

Fra resultatlista merker vi oss spesielt at det norske esset Håvard Moseby fikk «stryk» av USA’ Gus Scumacher.

Og at Helene Marie Fossesholm nok en gang var ustoppelig i jenteklassen.

VÆRET
Når vi spør Brit Baldishol om det også er hun som har bestilt det lunefulle været, smiler hun.

Men vi lurer på om deltagerne skjønte at det er essensielt for en langrennsløper å ikke stå over en treningsøkt på grunn av været.

Akkurat i dag kunne det ha vært fristende, regnskurene gjorde det smått utrivelig på skistadion. Men langrenn er en utendørsidrett. De som trives best i ovnsvarmen burde heller satse på ludo!

Det var en gjeng søkkvåte men fornøyde tøffinger som spiste lunch på kafeen ved Natrudstilen og Sjusjøen etter økta.

Foto: Sigmund Hov Moen.
Den polske troppen under lunchen. Foto: Sigmund Hov Moen.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus