-->
Martin Fourcade inn til seier på jaktstart i finske Kontiolahti 2020 under sitt aller siste  verdenscuprenn. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Martin Fourcade inn til seier på jaktstart i finske Kontiolahti 2020 under sitt aller siste verdenscuprenn. Foto: Manzoni/NordicFocus.

NERVEPIRRENDE FINALE: Mye på spill – Men de to største sikret hver sin viktige seier

Veldig fyldig resymé

12,5 km jaktstart i Kontiolahti lørdag endte opp med å bli sesongens siste renn i verdenscupsirkuset for skiskytterne. Der var mye på spill.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

12,5 km jaktstart i Kontiolahti lørdag endte opp med å bli sesongens siste renn i verdenscupsirkuset for skiskytterne. Der var mye på spill.

For Martin Fourcades vedkommende var ikke dette bare sesongens siste renn, men etter at han fredag kveld meldte at han legger opp, ble dette hans siste i karrieren.

Mye av spenningen lå i det faktum at dersom Martin vant rennet og Johannes Thingnes Bø ble dårligere enn nummer 4, da ville franskmannen ikke bare vinne sitt avslutningsrenn, men han ville også sikre seg krystallkula for verdenscupen totalt i sesongen 2019-2020.

Krevende forhold
En kald og sur vind gjorde at skyteforholdene var krevende og i tetkampen ble det bommet mye.

Ut fra start hadde Johannes et forsprang på 21 sekunder til Martin og sekundet mere til Emilien Jacquelin.

Trioen i front av det 54 mann store feltet kom seg vel gjennom første liggende skyting.

Men på andre ligg dro spenningen seg til med ett knepp. For der ble det én strafferunde på Johannes, mens både Martin og Emilien fylte.

Dette var allikevel bare en forsmak på hvor sitrende det hele skulle bli.

Tredje skyting skapte ekstra stor spenning
På første stående skyting bommet nemlig begge franske løperne én gang hver, men det var bare småtterier sett opp mot sprekken Thingnes Bø fikk. Vinden rev i kroppen og melkesyra gjorde akkurat det samme.

3 bomskudd, straffet med 3 ekstrarunder før han kunne gå ut fra standplass lenge etter både Fourcade og Jacquelin. I tillegg hadde enda en franskmann sneket seg forbi gjennom Quentin Fillon Maillet. 

Også tyskeren Arnd Peiffer, snek seg forbi.

Fourcade og Jacquelin ledet nå med stor margin, som nummer 5 finner vi vår egen Thingnes Bø.

Og husk at dersom Martin vinner og Johannes er dårligere enn nummer 4, da går den store kula til legenden fra Frankrike.

Siste skyting avgjør
Som følge av sine mange strafferunder på tredje skyting, havnet Johannes bak i "mølja", selv om han lå som nummer 5, så var det kort vei ned til mange løpere.

Med god sisteskyting av Fourcade og svak av Thingnes Bø så ville mannen som vant jakstarten i går, både gå glipp av dagens seierspall, men som nevnt også totalseier i verdenscupen.

Johannes måtte derfor hente ut alt han har å spille på i sitt register for å redde dette i land.

Franskmennen viste seg å skulle slite skikkelig. Martin Fourcad gikk på 2 bom og Emilien Jacquelin måtte hele 3 ganger i straffesløyfa.

Quentin Fillon Maillet berget seg med ett bomskudd.

Hva så med vår mann i tetkampen, jo, han Johannes, han sikret fullt hus.

Seiersdans frem til mål
Ut fra standplass for siste gang lå Forcade så langt foran resten at kun et uhell kunne ta fra ham seieren.

Thingnes Bø lå sammen med de to øvrige franskmennen og knivet om de to siste pallplassene. 

Cirka 10 sekunder bak disse jaget Arnd Peiffer og Erlend Bjøntegaard.

Selv om Johannes tilsynelatende ikke hadde sin aller beste dag i skisporet, så kjempet han tappert og holdt følge med Quentin og Emilien, samtidig som angriperne bakfra ble holdt på behørig avstand. 

De store innfridde
Det hele endte da med at Martin Fourcade kapret seieren med en margin så god og trygg at han bare kunne kose seg på oppløpet til en vinnertid på 31:25, inkludert 3 strafferunder.

Gutta kom raskt bakfra, men det at det bare var 2,9 sekunder bakover viser ikke et helt korrekt bilde. Martin ga fra seg mye tid mens han takket og vinket til det publikummet som ikke var der.

Quentin Fillon Maillet gikk inn som nummer to og landsmannen Emilien Jacquelin ble tredje mann over målstreken.

Johannes Thingnes Bø sikret den viktige 4. plassen, selv om pallen glapp strakk han hendene i været, verdenscupen totalt var nemlig sikret.

Nordmenn med fulle hus
En håndfull kuldegrader og sur vind gjorde det krevende, selv om været for øvrig egentlig var veldig bra i Kontiolahti i dag.

Skyteforholdene var krevende, dette til tross, 3 løpere maktet å skyte 4 fulle hus, 2 av disse var nordmenn.

Den ene var Erlend Bjøntegaard. Han klatret fra 25. til 6. plass og var bare 9 sekunder fra pallen til slutt.

Også Sturla Holm Lægreid knallet til i skytinga og med startnummer 10 endte han til slutt på en 11. plass.

Uten publikum
Grunnet det pågående koronaviruset og COVID-19 ble også verdenscuprunden i Kontiolahti kjørt uten publikum. I tillegg er søndagens miksstafetter avlyst.

Avlyst er også World Cup-finalen i Holmenkollen neste helg, av samme årsaker, derfor er nå verdenscupen i skiskyting ved veis ende for sesongen 2019-2020.

* Komplette resultater


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus