Magdalena Neuner under VM i skiskyting i Khanty-Mansiysk 2011. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Magdalena Neuner under VM i skiskyting i Khanty-Mansiysk 2011. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Neuner ville kjempet om seieren

Med utgangspunkt i Tora Bergers oppsiktsvekkende 4. plass i lørdagens verdenscupåpning i langrenn, kan Langrenn.com slå fast at skiskytter-stjerna Magdalena Neuner ville utfordret Marit Bjørgen i kampen om seierspallens øverste trinn – vel å merke om hun hadde kommet til start.
Tips en venn  Skriv ut

At skiskyttere presterer godt uten børse overrasker ingen, men at nettopp Tora Berger skulle gå så fort som hun gjorde på Natrudstilen lørdag, kom kanskje som en større overraskelse på mange.

Det spesielle er nemlig at Tora Berger ikke er kjent som en spesielt rask langrennsløper i skiskyttermiljøet, i motsetning til flere av sine mannlige kolleger.

I kvinneklassen er det et antall utøvere som peker seg ut som sterkere langrennsløpere enn den sterke skytteren fra Lesja, og den soleklare eneren i så måte er tyske Magdalena Neuner.

Interessant regnestykke
Tar man utgangspunkt i kvinnenes skiskyttersprint over 7,5 km kan man ut i fra fjorårets resultater se at Berger er langt svakere i sporet enn den tyske yndlingen.

Konkurransene Langrenn.com har sett på er verdenscuprennene i Ruhpolding, Presque Island, Fort Kent, Khanty-Mansiysk og Holmenkollen.

I disse konkurransene endte Berger på henholdsvis første-, andre-, fjerde-, sjuende- og andreplass. På den andre side endte Neuner i de samme konkurransene på tredje-, sjette-, tredje-, første- og førsteplass.

Vi har med andre ord tatt utgangspunkt i de beste sprintkonkurransene til Tora Berger fra fjorårets sesong, og deretter sammenliknet rene langrennstider opp mot Magdalena Neuner.

I snitt endte Berger 30,5 sekunder bak Neuner i langrennstid i disse konkurransene, noe som tilsvarer et tidstap på snaue 4,1 sekunder per kilometer. Ser man på gårsdagens løp, altså 10 km fristil på Natrudstilen, endte Berger 43 sekunder bak Marit Bjørgen. Dette utgjør et tidstap på nøyaktig 4,3 sekunder per kilometer.

Bjørgen vant rennet på Natrudstilen med tiden 24 minutter og 22 sekunder. Neuner ville, med ovenstående tall til grunn, blitt klokket i mål på 24.24, kun to små sekunder svakere tid enn vår egen langrennsdronning.

Ifølge denne beregningen hadde altså skiskytteren Magdalena Neuner kjempet om seieren i gårdagens verdenscuprenn i langrenn.

Neuner nærmest Bjørgen
Torgeir Bjørn, langrennskommentator hos NRK, er også fysisk trener for skiskytterlandslaget. Han har samme opplevelse som Langrenn.com med tanke på styrkeforholdet mellom Berger og Neuner.

- Uten å ha regnet på det vil jeg si meg enig i at det skiller et drøyt halvminutt i langrennstid mellom Berger og Neuner. Magdalena er betydelig sterkere, forteller Bjørn.

Før han fortsetter;

- Per dags dato vil jeg si at Neuner er den jenta som er nærmest Bjørgen på 10 km fristil. Jeg tror hun ville fått det tøft opp mot Marit, men med et normalt løp på Natrudstilen tror jeg hun hadde blitt nummer to, påpeker han.

Bjørn trekker også frem den tysk-norske skiskytteren Miriam Gössner som en sterk langrennsløper, og viser blant annet til stafetten under VM i Liberec i 2009. Der satte den tyske ungjenta Kristin Størmer Steira på plass, og Steira endte for ordens skyld på femteplass i gårsdagens renn på Natrudstilen.

- Neuner og Gössner trener mye sammen, og Neuner er alltid best, forteller Bjørn videre.

Hvor var Neuner og Gössner?
Spørsmålet som da melder seg er; hvorfor gikk ikke Magdalena Neuner og Miriam Gössner verdenscupen på Sjusjøen lørdag?

Beste tyske jente i gårsdagens løp var Katrin Zeller på 30. plass, snaue to minutter bak Bjørgen.

Herretrener Trond Nystad har erfaring fra tysk langrenn, og han kan fortelle til Langrenn.com at tyske skiskyttere rett og slett ikke er interessert i å gå verdenscup i langrenn. Denne uttalelsen støttes av langrennsekspert Torgeir Bjørn.

- Langrenn er rett og slett ikke så stort i Tyskland, forteller han.

Og fortsetter;

- Det er bare i Norge det er et tema at skiskytterne skal gå langrenn. Neuner har fått dette spørsmålet en rekke ganger, og da virker det rett og slett som hun ikke skjønner hva det spørres etter, sier han med et smil.

Før han avslutter;

- Det blir omtrent som at en langrennsløper skulle fått spørsmål om hvorfor han ikke stiller i ski-o (skiorientering)...

---

Ps! Også det russiske damelaget ville ha vært betydelig sterkere om de hadde hatt med skiskyttere i startlisten, dersom man tar hensyn til langrennstidene fra fjorårets verdenscup i skiskyting.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse